Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pełen układ hamulcowy

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś z Was orientuje się może ile może kosztować zrobienie hamulców przód i tył do Uno 899 (same materiały oczywiście)? Wszystkie szczęki, bębny, tłoczki i tym podobne. Jestem noga w kwestiach mechaniki, więc pytam tutaj, bo nie wiem, czy w tym miesiącu wyrobię się z pieniędzmi, czy dopiero we wrześniu, bo strach trochę już jeździć.

Pozdrawiam serdecznie

Michał

Napisano

Zrobienie = naprawa/konserwacja/regeneracja czy zebranie wszystkich części od nowa i złożenie tego do kupy?

Coś nie tak jest z hamulcami, czy naprawiasz profilaktycznie?

Można zrobić remont za 100 zł, a można za 2000 zł. Pytanie jest troszkę nieprecyzyjne.

Napisano
  • Autor

> Zrobienie = naprawa/konserwacja/regeneracja czy zebranie wszystkich części od nowa i złożenie tego

> do kupy?

> Coś nie tak jest z hamulcami, czy naprawiasz profilaktycznie?

> Można zrobić remont za 100 zł, a można za 2000 zł. Pytanie jest troszkę nieprecyzyjne.

Najlepiej byłoby wymienić wszystko na nowe.

Hamulce jeszcze działają, ale poprzedni właściciel mówił, że trzeba wymienić tarcze i klocki, a od tego czasu przejechałem 10k km. Sam zresztą czuję, że nie działają najlepiej, a mam porównanie ze sprawnymi.

Chciałbym zrobić od podstaw na nowych częściach, bo uważam, że jak już coś robić, to dobrze od A do Z. Z Uno nie będę się rozstawał w najbliższym czasie, więc zamierzam w niego zainwestować nieco pieniędzy.

Napisano

Ceny zależą od firmy i od tego gdzie kupujesz, więc cena gotowych hamulców zależy tylko od Ciebie i od tego czy np. tarcze, bębny są do wymiany.

Przednie hamulce:

Klocki na allegro od ok 17zł smile.gif, ale ich jakość pewnie jest marna, ceny kończą się na 90 za ori, ja za klocki brecka płaciłem 50 w sklepie.

Przewody elastyczne od 17-20zł szt.

Tarcze jeżeli jest potrzeba wymiany od 27zł/szt do np 97 trw.

Zestaw naprawczy zacisku ok 6zł/szt

Smar do tłoczków ok 6zł/5ml, potrzeba min 10ml na dwa zaciski.

Tylne:

Szczęki ok 50zł

Bębny od ok 35 zł/szt

Rozpieraki wystarczy przeczyścić i nasmarować.

Cylinderki 11-13zł/szt

Robienie od podstaw nie zawsze znaczy wymienić wszystko na nowe, np. jeżeli tarcze, bębny, cylinderki są ok to nie ma najmniejszego sensu ich wymieniać, a co za tym idzie ładować niepotrzebnie pieniądze.

Napisano

> Ceny zależą od firmy i od tego gdzie kupujesz, więc cena gotowych hamulców zależy tylko od Ciebie i (...)

> niepotrzebnie pieniądze.

Do tego można ewentualnie dodać sztywne przewody (jeśli widać gdzieś na nich korozję; nie mam pojęcia ile kosztują)

no i oczywiście płyn hamulcowy (obowiązkowo - zmienia się go raz na 2 lata, a przy takiej naprawie to już na pewno) 1 litr DOT-4: 15-20 zł.

Cen robocizny nie znam, bo po pierwsze naprawy przy układzie hamulcowym robiłem sam, a po drugie wszędzie te ceny są inne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.