Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polo - wyższe obroty po jeździe + sprzęgło

Featured Replies

Napisano

Witam,

VW Polo 2005 silnik 1.2 BMD, 65 kkm. Aktualnie mam taki problem, że samochód, gdy się przejedzie kilometr, dwa, to obroty na biegu jałowym wskakują na 1100. Na zimny silniku zatrzymuje się na ułamek sekundy na 1100, potem opada na normalne obroty. Zaczęło się od wymiany filtra powietrza, płynu hamulcowego i tulei tylnych wahacza przedniego (od Cupry). Filtr próbowałem z pół roku wcześniej wymienić sam, ale że samochód był po stłuczce i miał klejony filtr, to nie chciałem za bardzo działać siłą, przez to trochę za długo był niewymieniany. Po odbiorze zaczęły się dziać dziwne rzeczy z obrotami. Zazwyczaj było to 1100 obrotów, ale też raz zauważyłem za niskie - 600. Obrotomierz nie przekłamuje. Mechanik przeczyścił mi przepustnice, nic nie dało, a nawet obroty skoczyły na 1400, potem spadały na 1100, potem wyjął jakiś mały grzybek z rurką po środku i trochę pomogło. Z tego, co mówił, to EGR powinien być w tym silniku, a nie ma. Podpinał pod cana, pod vaga nie. W końcu wsiadł, żeby się przejechać i powiedział, że mam sprzęgło do wymiany i to może być połączone z obrotami. Cewki podobno dobre, sonda lambda też. Mówił, że jeszcze z poważniejszych, to może być wtrysk. Dodatkowe objawy, jakie zaobserwowałem:

- jak się puści sprzęgło na biegu, na jakieś 2 cm, to słychać chrobotanie, hałas

- przegazowałem go i aż mnie odcięło na 2, bo jak pamiętałem do czerwonego pola mogłem jechać 80 km/h, a teraz odcięło mnie przy jakichś 65, chyba świadczy o sprzęgle

- czasami się zdarza, że śmierdzi benzyną zaraz po zapaleniu, bez względu na to, czy silnik jest zimny czy ciepły - może filtr paliwa, bo nie był jeszcze wymieniany.

- coś tak głośniej i cyklicznie chodzi w silniku pasażera, może pompa wody, albo łożysko alternatora, nie wiem, czasami po odpaleniu piszczy najprawdopodobniej pasek od alternatora

Część sam zauważyłem, część mechanik + dopisałem sugestie. Mam pytania. Czy macie jakieś inne pomysły co do obrotów? Czy opłaca się podjechać pod vaga? Mi mechanik mówił, że na tym silniku lepiej błędy wychodzą, chociaż ma też vaga i komputer. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.