Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja - czujnik przeciwszronowy

Featured Replies

Napisano

HGT bylo u mechanika. Po wydaniu (robiony byl rozrzad) nie zalacza sie klima. tzn. kontrolka sie zapala, ale sprzeglo sprezarki nie chwyta i nie zalacza sie chlodzenie.

sprawdzilem przewody od sprezarki do skrzynki bezpiecnzikow i sa ok. bezpieczniki 19 i 31 sa ok, przekaznik nr 5 tez jest sprawny.

zasymulowalem prace przekaznika nr 5 i sprzeglo chwycilo i w kabinei leci zimne powietrze.

w tej chwili mam takie mozliwosci:

- w czasie pracy mechanika zostala naruszona szczelnosc ukladu klimatyzacji i czynnik zwial, tak, ze presostat nie zalacza klimy

- presostat padl - watpliwe, bo wczesniej dzialal, ale jeszcze sprawdze jego instalacje i zewre styki, ktore byly kiedfys opisywane, ze sa odpowiedzialne za zalaczenie klimy

- czujnik przeciwszronowy - watpliwe, bo wczesniej dzialal - to tez bym sprawdzil, ale nie wiem ktoredy sie do niego dostac. kto pomoze?

ps. oczywiscie moge jechac do mechanika, zeby naprawil co skopal, ale z roznych powodow jest to dla mnie uciazliwe i wolalbym juz nie zostawiac temu czlowiekowi swojego smaochodu... oslabiony.gif

Napisano

> HGT bylo u mechanika. Po wydaniu (robiony byl rozrzad) nie zalacza sie klima. tzn. kontrolka sie

> zapala, ale sprzeglo sprezarki nie chwyta i nie zalacza sie chlodzenie.

> sprawdzilem przewody od sprezarki do skrzynki bezpiecnzikow i sa ok. bezpieczniki 19 i 31 sa ok,

> przekaznik nr 5 tez jest sprawny.

> zasymulowalem prace przekaznika nr 5 i sprzeglo chwycilo i w kabinei leci zimne powietrze.

> w tej chwili mam takie mozliwosci:

> - w czasie pracy mechanika zostala naruszona szczelnosc ukladu klimatyzacji i czynnik zwial, tak,

> ze presostat nie zalacza klimy

> - presostat padl - watpliwe, bo wczesniej dzialal, ale jeszcze sprawdze jego instalacje i zewre

> styki, ktore byly kiedfys opisywane, ze sa odpowiedzialne za zalaczenie klimy

> - czujnik przeciwszronowy - watpliwe, bo wczesniej dzialal - to tez bym sprawdzil, ale nie wiem

> ktoredy sie do niego dostac. kto pomoze?

> ps. oczywiscie moge jechac do mechanika, zeby naprawil co skopal, ale z roznych powodow jest to dla

> mnie uciazliwe i wolalbym juz nie zostawiac temu czlowiekowi swojego smaochodu...

Ja bym pojechał do serwisu z tym , u mnie sprzegło sprezarki wogole sie nie rozłaczało po włączeniu klimy ,okazało sie zaduzo było nabite gazu. Niestety trzeba stać nad mechanikiem inaczej to wymieniają wszystko pokolei a potem niezle kasują .Wiec jedz i patrz co robią mysle ze to jakas drobnostka .

Napisano
  • Autor

bylem przed chwila w Norauto sprawdzic i nabite wlasciwie.

jakby byla drobnostka, to juz bym znalazl.

no nic. teraz cza odkrecic kolo, wywalic nadkole i dostac sie do presostatu w celu zwarcia pinow.

Napisano

> bylem przed chwila w Norauto sprawdzic i nabite wlasciwie.

> jakby byla drobnostka, to juz bym znalazl.

> no nic. teraz cza odkrecic kolo, wywalic nadkole i dostac sie do presostatu w celu zwarcia pinow.

hm ,ale działał przecierz przed naprawą ,jedz do serwisu fiata .

Napisano
  • Autor

> hm ,ale działał przecierz przed naprawą ,jedz do serwisu fiata .

i kto ma niby za to zaplacic? jesli jest uszkodzony przewod gdzies w wiazce, to szukanie zajmie troche czasu i jesli nie znajde sam, to na pewno nie mam zamiaru placic za rzeczy, ktore powinien zrobic mechanik/elektryk. chyba, ze akurat padl czujnik, to za to moge...

Napisano
  • Autor

mam problem: kto pomoze?

czujnik znalazlem. znajduje sie nad nogami pasazera z przodu. dochodza do niego 3 przewody: zolto-zielony, bialo-niebieski i bialo-czarny.

problem jest taki: przedzwonilem instalacje od przycisku wlaczajacego klimatyzacje i jest ok.

mostkowalem czujniki i nic. zwierajac odpowiecnie piny w presostacie wlaczaja sie wentylatory, wiec instalacja od presostatu do kompa te powinna byc ok.

wczoraj podlaczalem laptopa do ECU i FES pokazuje mi tak:

klima.jpg

czyli tak jakby ECU nie dostawalo sygnalu, ze ma wlaczyc klime.

wykonujac test klimy z laptopa zalacza sie sprzeglo sprezarki, wiec tam instalacja tez jes ok.

ma ktos pomysl co teraz?

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

sprawdzilem wiazke, czujniki i nic... a jednak:

komputer_punto.jpg

mechanik uszkodzil pin w komputerze - akurat ten od klimatyzacji.

jak widac przylegal idealnie do sasiedniego z ktorym razem sie zwieral we wtyczce. w wolnej chwili sprawdze co jest na tej szpilce obok, ale chyba nic sie nie uszkodzilo.

wyprostowalem i klima dziala. 270635636-JUMP2.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.