Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Megane I ph II problem z napędem

Featured Replies

Napisano

Dziś niestety megi odmówiła posłuszeństwa.

Mianowicie sprawa wygląda tak ,że można włączyć bieg bez sprzęgła no i oczywiście nic się nie dzieje (auto jak stało tak stoi).Po podniesieniu megi na klocki okazuje się ,że w lewym kole słychać jakieś chrupanie przy poruszaniu a prawe nie bardzo chce się kręcić.Sprzęgło nie wpadło w podłogę.Przy włączaniu na 4 i 5 bieg słychać jakiś delikatny dźwięk jakby chciało ciągnąć.I teraz moje pytanie co to może być?Skrzynia się wysłużyła czy sprzęgło czy może jeszcze jakieś inna "droga" rzecz?

Napisano

To daj na jedynce w pedzel i jak bedzie grzechotac to na 99% padl przegub/polos po stronie grzechotania waytogo.gif

Pytanie czy jak zawracales/mocno skrecales to cos grzechotalo ?

Napisano
  • Autor

Nic nie było słychać dlatego mocno się zdziwiłem jak ruszyłem ujechałem 200m i brakło mi biegów.Więc zaczynam od sprawdzenia przegubu.Zobaczymy czy na pewno to.

Napisano
  • Autor

okazuje się że przeguby są dobre.Przy poruszaniu półosią słychać chrobotanie w skrzyni biegów.

Napisano

> okazuje się że przeguby są dobre.Przy poruszaniu półosią słychać chrobotanie w skrzyni biegów.

Moze sie mechanizm roznicowy rozsypal hmm.gif

Pierwsza z allegro ale ceny oscyluja w okolicach 4 paczek i wymiana tez pewnie cos okolo 400-500.

Napisano

> okazuje się że przeguby są dobre.Przy poruszaniu półosią słychać chrobotanie w skrzyni biegów.

A kręcąc kołem drugie kręci się w przeciwną stronę(oczywiście na podniesionym aucie) cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> A kręcąc kołem drugie kręci się w przeciwną stronę(oczywiście na podniesionym aucie)

A tego to jeszcze nie wiem bo nie sprawdzałem.

Może dziś będę miał chwilę to sprawdzę.

Napisano

Wrzuć bieg,podnieś autko i pokręć kołem,z którego było słychać grzechotanie.Jeśli będzie się obracało razem z półosią to uszkodzenie jest w skrzyni,jeżeli bez półosi to przegub.

Napisano

> Wrzuć bieg,podnieś autko i pokręć kołem,z którego było słychać grzechotanie.Jeśli będzie się

> obracało razem z półosią to uszkodzenie jest w skrzyni,jeżeli bez półosi to przegub.

Gdybys przeczytal, ze biegi wchodza bez sprzegla to odrazu wiadomo ze trzeba zajrzec do skrzyni a nie do przegubów.

Napisano
  • Autor

> Gdybys przeczytal, ze biegi wchodza bez sprzegla to odrazu wiadomo ze trzeba zajrzec do skrzyni a

> nie do przegubów.

Czyli raczej skrzynia się rozleciała??

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Okazało się że to jakiś tam łańcuszek w skrzyni biegów się rozleciał.

Koszt nie był duży i autko już jest w garażu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.