Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak świateł cofania

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. od paru dni zauważyłem u siebie brak świateł cofania. nie wiem od kiedy ich nie mam ponieważ światła takie wykożystuje się rzadko. Nie chcę jechać np. do ASO bez żadnej wstępnej koncepcji bo mogą mnie nieświadomego naciągnąć na niepotrzebne wydatki. Dlatego postanowiłem spytać kolegów o ewętualne przyczyny oprócz żarówek. jeśli było coś o tym na forum to również proszę o wskazówki. Szukałem i nic jak narazie nie znalazłem. jeśli już ktoś miał podobną sytuację bardzo proszę o podpowiedzi. Czekam na spostrzeżenia i z góry wszystkim dziękuję. smile.gif

Napisano

ja mialem podobny problem...

przy odbiorze auta z ASO okazalo sie, iz nie ma swiatel cofania, podswietlania tylnej tablicy i nie dzialaja czujniki cofania shocked.gif

okazalo sie, ze nie wpieli jakiejs tam wtyczki przy Selespeed 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Witam wszystkich. od paru dni zauważyłem u siebie brak świateł

> cofania. nie wiem od kiedy ich nie mam ponieważ światła takie

> wykożystuje się rzadko. Nie chcę jechać np. do ASO bez żadnej

> wstępnej koncepcji bo mogą mnie nieświadomego naciągnąć na

> niepotrzebne wydatki. Dlatego postanowiłem spytać kolegów o

> ewętualne przyczyny oprócz żarówek. jeśli było coś o tym na

> forum to również proszę o wskazówki. Szukałem i nic jak narazie

> nie znalazłem. jeśli już ktoś miał podobną sytuację bardzo

> proszę o podpowiedzi. Czekam na spostrzeżenia i z góry wszystkim

> dziękuję.

Ja miałem objaw, że po włączeniu wstecznego, kiedy silnik był zimny, nie działały od razu.

Interwencja ASO podczas przeglądu polegała na:

- wykręceniu włącznika który jest na skrzyni

- powiedzeniu mi że tu nie ma co się zepsuć

- wkręceniu włącznika spowrotem.

Od tego momentu wszystko działa smile.gif

Podejrzewam kiepski styk we wtyczce zapinanej na tym wyłączniku. Podjedź do ASO, niech to sprawdzą, może rozłączą i popsikają czymś.

Dostęp do tego włącznika najlepszy jest od strony koła po podniesieniu samochodu, w warunkach domowych kiepski.

Napisano
  • Autor

Tylko u mnie to nie abartch, i nie ma takiej skrzyni. skromny.gif Śledzę twoje przygody ze stilo i już wiem że z zielonogórskim ASO miałeś nieziemskie przygody. U mnie nic nie kręcili przy manualu więc kłopot wtyczki raczej nie występuje. frown.gif Tak przy okazji gratuluję załatwienia problemu i mam nadzieję że już się to skończyło. smile.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki, twoja rada jest cenna. smile.gif W przyszłym tygodniu pojadę do ASO i spytam. Auto jest po gwarancji a więc ciekawe ile zaśpiewają i czy zabiorą się do tego jak należy. Tak swoją drogą czy podpinali wtedy twoje auto pod egzaminer? hmm.gif Ja nawet nie miałbym co marzyć o zrobieniu najprostrzej usterki w warunkach domowych z przyczyn niezależnych odemnie. sciana.gif Kłopot ze światłami cofania poraz pierwszy mnie dotknoł.

Napisano

> Tak swoją drogą czy

> podpinali wtedy twoje auto pod egzaminer? Ja nawet nie miałbym

> co marzyć o zrobieniu najprostrzej usterki w warunkach domowych

> z przyczyn niezależnych odemnie. Kłopot ze światłami cofania

> poraz pierwszy mnie dotknoł.

Nie podpinali niczego, włączanie tych świateł wygląda na niezinformatyzowane wink.gif

Napisano
  • Autor

> Nie podpinali niczego, włączanie tych świateł wygląda na

> niezinformatyzowane

Też mam taką nadzieję. Na desce rozdzielczej żaden komunikat się nie pojawia w związku z tym. jeszcze raz dziękuję smile.gif526.gif Albo lepiej dobre piwo.gif pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Dostęp do tego włącznika najlepszy jest od strony koła po

> podniesieniu samochodu, w warunkach domowych kiepski.

No właśnie i z tąd moje nieco dziwne pytanie. jeśli pamiętasz to powiedz czy widziałeś jak to u ciebie robili? Jeśli widziałeś to napisz czy zdejmowali koło i jeśli tak, to które? hmm.gif .Może nie pojadę z tym do ASO bo przy okazji załatwiłbym sprawę ze starterem do xenona. Muszę go założyć a właśnie po zdjęciu nadkola można to zrobić. takim sposobem upiekł bym dwie pieczenie na jednym ogniu. cool.gif

Napisano

> No właśnie i z tąd moje nieco dziwne pytanie. jeśli pamiętasz to

> powiedz czy widziałeś jak to u ciebie robili? Jeśli widziałeś to

> napisz czy zdejmowali koło i jeśli tak, to które? .Może nie

> pojadę z tym do ASO bo przy okazji załatwiłbym sprawę ze

> starterem do xenona. Muszę go założyć a właśnie po zdjęciu

> nadkola można to zrobić. takim sposobem upiekł bym dwie

> pieczenie na jednym ogniu.

Koła były zdjęte obydwa bo zmieniałem klocki wink.gif

Ale poważnie, to oczywiście lewe koło. Włącznik jest na 'tylnej' ściance skrzyni.

Można dostać się do niego bez zdejmowania nadkola.

Napisano
  • Autor

i to jest bardzo dobra wiadomość dla mnie. cool.gif Właśnie lewy xenon mi nie zawsze świeci, więc przy okazji nie będzie trzeba zdejmować obu kół i szukać tego co trzeba. Nie pojadę najprawdopodobniej z tym do ASO ponieważ chciałbym zrobić to wszystko za jednym zamachem. na xenonach nie znają się w ASO niestety. frown.gif Szkoda im fundować płatne szkolenie w zakresie obsługi instalacji xenonowych. zlosnik.gif Dzięki za wyczerpującą informację. należy ci się za to wszystko nie jedno, ale cała zgrzewka piwo.gif Pozdrawiam

Napisano

> Dzięki za wyczerpującą informację. należy ci się za

> to wszystko nie jedno, ale cała zgrzewka Pozdrawiam

Bo takie forum jak nasze to skarb wink.gif

Napisano

> wykożystuje się rzadko. Nie chcę jechać np. do ASO bez żadnej

> wstępnej koncepcji bo mogą mnie nieświadomego naciągnąć na

> niepotrzebne wydatki. Dlatego postanowiłem spytać kolegów o

> ewętualne przyczyny oprócz żarówek. jeśli było coś o tym na

> forum to również proszę o wskazówki. Szukałem i nic jak narazie

> nie znalazłem. jeśli już ktoś miał podobną sytuację bardzo

> proszę o podpowiedzi. Czekam na spostrzeżenia i z góry wszystkim

> dziękuję.

Witaj,mi rowniez nie dzialaly swiatla cofanie,pojechalem do ASO i stwierdzili ze to czujnik,wiec go kupilem,jak go pojechalem wymienic to okazalo sie ze kabelek byl odlaczony.Czujnik mi sie zostal ktory kosztuje 76 PLN jak bedzie u Ciebie zepsuty czujnik to moge Ci odsprzedac.

Napisano
  • Autor

jasne że jeśli będzie taka potrzeba to poproszę cię o sprzedaż takiego czujnika. Co mam płacić w ASO to wolę dać fory znajomemu z kącika. smile.gif Właśnie dlatego założyłem taki wątek żeby uniknąć takich jak twój przypadków. Na gwarancji wyminili mi niepotrzebnie parę drogich podzespołów i jak znam życie to ze zwrotem kasy którą musiałbym zapłacić za te części gdyby samochód był już po gwarancji byłoby cienko. crazy.gif Dzięki za propozycję. Gdybym był przesądny to doszukał bym się analogji między posiadanymi xenonami a awaryjnością świateł cofania. hehe.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> Bo takie forum jak nasze to skarb

ja też tak myślę. Pozdrawiam

Napisano

> Witaj,mi rowniez nie dzialaly swiatla cofanie,pojechalem do ASO i

> stwierdzili ze to czujnik,wiec go kupilem,jak go pojechalem

> wymienic to okazalo sie ze kabelek byl odlaczony.Czujnik mi sie

> zostal ktory kosztuje 76 PLN jak bedzie u Ciebie zepsuty czujnik

> to moge Ci odsprzedac.

a Mi nie działały światla Stopu po naciśnięciu na hamulec frown.gif Aso powiedzieli, że to Automat Stopu confused.gif

Wymieniłem i nic cały czas niedzialało crazy.gif Pojechałem do Elektryka 3 ulice dalej od domu on popatrzył iu co się okazało Masa raz dochodziła a raz nie confused.gif coś tam porobił ale niepatrzyłem co frown.gif i do dziś działa tak jak powinno smile.gifwink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Ja miałem objaw, że po włączeniu wstecznego, kiedy silnik był zimny,

> nie działały od razu.

> Interwencja ASO podczas przeglądu polegała na:

> - wykręceniu włącznika który jest na skrzyni

> - powiedzeniu mi że tu nie ma co się zepsuć

> - wkręceniu włącznika spowrotem.

> Od tego momentu wszystko działa

> Podejrzewam kiepski styk we wtyczce zapinanej na tym wyłączniku.

> Podjedź do ASO, niech to sprawdzą, może rozłączą i popsikają

> czymś.

> Dostęp do tego włącznika najlepszy jest od strony koła po

> podniesieniu samochodu, w warunkach domowych kiepski.

Już byłem, ale nie w ASO tylko u kolegi. jest tak jak mówiłeś. samochód na podnośniku, i czujnik wykręcony. Po ponownym wkręceniu działa jak należy. nie trzeba go było niczym psikać, ponieważ jak to powiedział kolega wszystko chodziło ładnie w oleju i nic się nie zapiekło. pozdrawiam i masz u mnie transporter piwo.gif Tylko markę sobie wybierzesz. smile.gif

Napisano

> Już byłem, ale nie w ASO tylko u kolegi. jest tak jak mówiłeś.

> samochód na podnośniku, i czujnik wykręcony. Po ponownym

> wkręceniu działa jak należy. nie trzeba go było niczym psikać,

> ponieważ jak to powiedział kolega wszystko chodziło ładnie w

> oleju i nic się nie zapiekło.

Ja myślę, że winna jest wtyczka. Mozliwe że styki się lekko utleniają.

Cieszę się że zadziałało, chociaż akurat ten element instalacji jest na tyle prosty, że wielkiej filozofii do jego 'naprawy' nie trzeba.

Cała sztuka to wiedzieć, gdzie jest ten włącznik no i całe szczęście, że jest w miarę na wierzchu wink.gif

Napisano
  • Autor

Ja również się cieszę. Ważną radą dla kolegi było umiejscowienie tego czujnika. W znaczny sposób skróciło to naprawę, tym bardziej że ie była to jedyna rzecz robiona w moim aucie. Najpierw kolega odkręcił czujnik, potem jak powiedział zwarł na kródko instalację (przepraszam znawców tematu za być może niefachowe określenia skromny.gif) I jak się zaświeciło to sprawdził czujnik a potem go przykręcił. wink.gif naprawdę ważne było to, że dzięki tobie powiedziałem mu najbardziej prawdopodobną przyczynę usterki. Dzięki i pozdrawiam smile.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Już byłem, ale nie w ASO tylko u kolegi. jest tak jak mówiłeś.

> samochód na podnośniku, i czujnik wykręcony. Po ponownym

> wkręceniu działa jak należy. nie trzeba go było niczym psikać,

> ponieważ jak to powiedział kolega wszystko chodziło ładnie w

> oleju i nic się nie zapiekło.

No i moja radość była przedwczesna. Po mniej więcej 2 tygodniach stwierdziłem znów brak świateł. biglaugh.gif Pojechałem do kolegi i sprawdził wszystkie styki. Zajżał wszędzie gdzie można było zajżeć i nic. frown.gif jego diagnoza jest jednoznaczna jak narazie. Trzeba wymienić czujnik, ponieważ jak nim porusza to światła czasem się świecą. zlosnik.gif Nie chodzi tu raczej o jakieś przewody tylko o sam czujnik. jak wymienię i pojeżdżę trochę z nowym to dam znać jak się spisuje. wrrr.gif jakiś tam stilak napewno mnie nie zmoże. hehe.gif Dałem sobie radę z failurami to i z tym sobie jakoś poradzę.

Napisano

> Jakiś tam stilak napewno mnie nie zmoże.

> Dałem sobie radę z failurami to i z tym sobie jakoś poradzę.

Cytat tygodnia! hahaha.gif

Napisano
  • Autor

Oj niech mnie tu gazetów nie czyta i nie cytuje. hehe.gif A może jakaś rada co do czujnika? Tak wogóle to najlepsze życzenia z nadchodzącym nowym rokiem. wracaj do zdrowia, bo jak jesteś w domu to masz czas i wszystkie błędy forumowiczów wyłapujesz. zlosnik.gif pozdrawiam. smile.gif

Napisano

> A może jakaś rada co do czujnika?

Jeśli wiadomo, że to problem wewnątrz czujnika, to trzeba wymienić. frown.gif

> Tak wogóle to najlepsze życzenia z nadchodzącym nowym rokiem. wracaj do zdrowia,

Dzięki. IThankYou.gif

> bo jak jesteś w domu to masz czas i wszystkie błędy forumowiczów wyłapujesz.

Ha! uzbroj_zlo.gifzlosnik2.gifuzbroj_zlo.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli wiadomo, że to problem wewnątrz czujnika, to trzeba wymienić.

No to i ja wiem skromny.gif Miałem nadzieję że ktoś powie że w czujniku jest jakaś część którą należało by przeczyścić np. Poprosiłem kolegę Firo o sprzedaż czujnika i czekam na niego. Mam nadzieję że będzie wszystko ok.gif po wymianie. rozmawiałem dzisiaj z mechanikiem nie z ASO ale z innego warsztatu i powiedział mi że takie czujniki są z regóły nierozbieralne i jeśli nie działają prawidłowo to należy je wymienić. Pozdrawiam.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Poprosiłem kolegę

> Firo o sprzedaż czujnika i czekam na niego. Mam nadzieję że

> będzie wszystko po wymianie. rozmawiałem dzisiaj z mechanikiem

> nie z ASO ale z innego warsztatu i powiedział mi że takie

> czujniki są z regóły nierozbieralne i jeśli nie działają

> prawidłowo to należy je wymienić. Pozdrawiam. Czujnik dotarł bardzo szybko i za to dziękuję koledze Firo. smile.gif Wymieniłem go na początku stycznia ale nie chciałem zbyt wcześnie pisać o tym ponieważ mogło się skończyć jak za pierwszym razem. confused.gif kolega wcześniej przed wymianą jeszcze próbował go dokręcać, oglądać i sprawdzać styki, ale wszystko jak się wydawało wtedy było na zewnątrz w porządku. czacha.gifniewiem.gif

Sam czujnik to taki mały przedmiocik chyba z alumińjum który jest wkręcany takim sprężynującym bolczykiem do skrzyni biegów. na tym polega jego działanie że jak wżucamy wsteczny, to jest on wciskany w trakcie wżucania biegu przez dźwignię do środka i ma zwierać jjakieś kabelki twożąc zamknięty obwód. devil.gif Wtedy światła świecą. u mnie po wykręceniu i wkręceniu ponownym starego czujnika świeciły lub nie. Teraz z nowym jest ok.gif Zauważyłem też inną rzecz co do numerów części w ASO. Nosząc się z zamiarem zakupu takiego czujnika w ASO spytałem tak przypadkiem o nr części. Powiedziano mi tenże nr. i przy zakupie od kolegi Firo nr. tej samej części był zupełnie inny. Czujnik pasował jak najbardziej. Myślę że kolega kupił ten czujnik wcześniej, i wtedy nr. był inny a ja pytając oń później trafiłem na jakąś zmianę numeracji. Myślę choć nie mam dowodów że zmiana numeracji części w ASO następuje z chwilą wejźcia tzw. wersji nowej roboczej samochodu która ma z reguły miejsce na początku każdego roku kalendażowego. wpysk.gifklnie.gif Czyli jak mamy nr. tuleji np.x to za rok nr. tych samych tuleji może być zupełnie inny. Pozdrawiam.

Napisano

fiat od czasu do czasu robi rewaloryzacje numerow... ale po starym numerze tez da sie dojsc jaka czesc zamowic, system do zamawiania mowi pracownikowi fiata jaki numer zastepuje ten stary

Napisano
  • Autor

Dziękuję za informację bo tego nie wiedziałem. cool.gif Ma to znaczenie w przypadku kiedy koledzy podają np. nr. jakiejś części i potem już po zmianie jeśli by było jak wcześniej napisałem to odnaleźienie jej było by trudniejsze. Jeśli jest tak jak piszesz to jest ok.gifsmile.gif

• 1 rok później...
Napisano

> wykożystuje się rzadko. Nie chcę jechać np. do ASO

U mnie ostatnio światła cofania działały podobnie do kirunkowskazów - działa/nie działa... zlosnik2.gifzlosnik2.gif

Postanowiłem sprawdzić sławny czujnika, który w ASo kosztuje 89PLNów. Załączam kilka fotek - może się przydadzą innym..

279382767-czujnik_1.jpg

279382767-czujnik_2.jpg

279382767-czujnik_3.jpg

I sam czujnik w całej okazałości... biglaugh.gif

279382767-czujnik_4.jpg

W moim przypadku pomogło jedynie przedmuchanie sprężonym powietrzem - zobaczymy ile czasu będzie działać prawidłowo.. grinser006.gifgrinser006.gif

post-88514-14352485775621_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.