Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F - C16NZ - Wspomaganie kierownicy

Featured Replies

Napisano

Powitac smile.gif

Czy ktos z was ma pompe wspomagania montowana z boku silnika, ze tak napisze w ,,rozrzadzie", w tej luce obudowy rozrzadu?

Ja mam wlasnie ten typ wspomagania i coraz czesciej mam wrazenie, ze wspomaganie w nowszych Astrach, z pompa montowana do lapy dziala duzo sprawniej. Plyn zostal wymieniony pare miesiecy wstecz.

Pompy wygladaja tak samo, jedynie miejsce montazu jest inne.

Moze ktos cos wie w tym temacie? Jest jakas roznica? jesli tak to dlaczego?

Napisano

Napewno dużą zaletą pompy montowanej na łapie jest napinacz i pasek wielorowkowy co znacznie poprawia skuteczność przeniesienia napędu na pompę.

A w przypadku pompy montowanej na bloku zdaje się jest pojedyńczy pasek klinowy.

Sprawdziłbym również drożność przewodów od wspomagania, szczególnie te pod zbiorniczkiem - czy czasem jakiś nie jest zgnieciony lub za mocno zgięty.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Pasek mam szeroki, tak jak przy pompie montowanej do lapy. Przewody sa ok, drozne i nie pozaginane. Jak wroce do Polski wtedy cos pokombinuje, dzis jechalem F-ka kolegi z Francji i tam wspomaganie dziala tak jak u mnie w G. Bardzo lekko.

Napisano

> Pasek mam szeroki, tak jak przy pompie montowanej do lapy. Przewody sa ok, drozne i nie pozaginane.

No to pozostaje napięcie paska lub jakaś inna usterka, może łożyska McPhersonów już są zużyte??

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> No to pozostaje napięcie paska lub jakaś inna usterka, może łożyska McPhersonów już są zużyte??

> PZDR VEN

Lozyska nowe, wymienione przy okazji wymiany sprezyn i amorkow.

Napisano

> Lozyska nowe, wymienione przy okazji wymiany sprezyn i amorkow.

Może sama pompa w sobie już nie jest tak sprawna jak kiedyś.

Ja na początku wiosny zamontowałem u siebie wspomaganie - pompa na łapie.

Po porównaniu wspomagania u siebie a w Corsie B z silnikiem 1,2 i pompą na łapie to niebo a ziemia, oczywiście u mnie lżej.

W skład wspomagania u mnie weszło:

stara maglownica z VA, pompa od Tosha dość mocno cieknąca.

Jedyne co zauważyłem u siebie to to, że podczas jazdy po mieście skuteczność wspomagania słabnie wraz ze wzrostem temp. w układzie wspomagania, może to kwestia pompy, albo TTTM, na jesieni wymiana rozrządu więc i wymienię i pompę, która już czeka na swoją kolej może i też zamontuje chłodniczkę oleju do wspomagania, ale to jeszcze wymaga przemyślenia.

PZDR VEN

Napisano

> W skład wspomagania u mnie weszło:

> stara maglownica z VA, pompa od Tosha dość mocno cieknąca.

Przekladnia mimo ze stara, chyba sprawuje sie w porzadku, bo byla sucha. A pompe (dzialajaca, wyjata z mojego wozu) dostales gratis...

> Jedyne co zauważyłem u siebie to to, że podczas jazdy po mieście skuteczność wspomagania słabnie

> wraz ze wzrostem temp. w układzie wspomagania, może to kwestia pompy, albo TTTM,

Niestety, wraz z rozgrzewaniem sie oleju we wspomaganiu spada skutecznosc tegoz z powodu zmniejszenia lepkosci, przez co pompa wytwarza nizsze cisnienie, rzutujace na sile wspomagania. Pompa rowniez moze byc zuzyta...

Pozdrawiam

Napisano

Pompa rowniez moze byc zuzyta...

No zobaczymy po wymianie na tą drugą pompę. Wygląda znacznie zdrowiej od Towjej.

PZDR VEN

Napisano

Nie zaprzeczam, uprzedzalem, ze moja sie pocila dosyc znacznie, ale jeszcze dawala rade. Ta, ktora wlozylem do swojego wozu, jeszcze grama oleju nie puscila.

Oby ta Twoja zakupiona byla w porzadku. Njwyzej dokonamy sekcji mojej starej pompy.

Musze wymienic simmering walka wejsciowego do przekladni kierowniczej, bo mi olej na dywanik skapuje...Przy okazji zainstaluje "szmate" oryginalna na sciane grodziowa...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.