Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak sprawdzuć/wymontować silnik krokowy

Featured Replies

Napisano

1 Jak sprawdzić silnik krokowy (wtyczka 4 piny przy przepustnicy)

gdy odpinam czy na ssaniu czy bez nie ma żadnej różnicy z tym że na ssaniu chodzi równi a na rozgrzanym kuleje

gdy odpinam 2 wtyczkę (3 piny chyba czujnik położenia przepustnicy) na ssaniu silnik się na chwilę zadławi świeci kontrolka wtrysku, ale idzie dalej po rozgrzaniu silnik gaśnie - świeci kontrolka wtrysku

Dodam że przepustnicę mam na linkę

Na ssaniu silnik chodzi równo po rozgrzaniu na jałowym zaczyna falować, gdy włączę klimę silnik podwyższa obroty i chodzi równo

2 Czy da się go bez inwazyjnie wyjąć, przeczyścić, rozruszać

Przepustnicę czyściłem było tam sporo syfu krokowca umyłem tyle ile się dało czyli niewiele

Podobnie jest z sondą lambda czy zapięta czy nie silnik chodzi jednakowo

Napisano
  • Autor

dzięki kolego dokładnie tak robiłem jak idzie o czyszczenie

czy naprawdę nie da się go wyjąć widać przy nim 1 zaczep delikatnie podważałem ale nie chciał wyjść??

ewentualnie jak inaczej go sprawdzić domowym sposobem np miernikiem lub przez podanie napięcia na któryś pin??

Napisano

> dzięki kolego dokładnie tak robiłem jak idzie o czyszczenie

> czy naprawdę nie da się go wyjąć widać przy nim 1 zaczep delikatnie podważałem ale nie chciał

> wyjść??

> ewentualnie jak inaczej go sprawdzić domowym sposobem np miernikiem lub przez podanie napięcia na

> któryś pin??

Nie da się wyjąć silnika krokowego- bez uszkodzenia lub interwencji szlifierki.

Natomiast sprawdzić go -tylko po co? to silnik prądu stałego na ok 3V prawa para przód lewa tył pracuje -wewnątrz bardzo precyzyjna przekładnia o plastikowych trybach -próba mechanicznej ingerencji zawsze kończy sie zniszczeniem.

Ja wyjąłem silnik (w dwóch przepustnicach)tyle mam jedna w aucie druga w zapasie- czyszczę silniczek poza przepustnicą - sprawuje się doskonale po takim zabiegu a nie ukrywam ze na lpg lubi się zanieczyścić.

Jeśli ktoś lubi poeksperymentować to zachęcam do cięcia przepustnicy- ale to musi być cięcie dokładne potem zabezpieczenie i gotowe.Pisałem już o tym więc można znaleźć jak będzie jakiś problem służę pomocą smile.gif

Napisano
  • Autor

nie mam lpg ale przepustnicę i krokowca miałem zasyfioną wymoczyłem wymyłem pędzelkiem wytarłem, wysuszyłem założyłem

i niestety gdy silnik się zagrzeje (nie chodzi już na ssaniu) silnik delikatnie szarpie/kuleje i jak odepnę kostkę krokowca nic się nie zmienia u kolego ale w 1,2 8v po odpięciu krokowca silnik przygasa a później mocno kuleje

Chciałbym sprawdzić czy jest dobry czy nie żeby nie kupować drugiej przepustnicy na daremno

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.