Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silniczki regulacji reflektorów w AR147

Featured Replies

Napisano

Witam zakrecony.gifbiglaugh.gifzlosnik.gifgrinser006.gif

W mojej AR147 silniczki przestały pracować. Zanim je wydłubię chcę wiedzieć czy dają się regenerować czy też padają całkowicie i jedynie wymiana może wskrzesić regulację.

Nie chce wyciągać w ciemno, jak nie ma nadziei to porostu kupie nowe i wtedy będę się bawił w wyciąganie. Choć przyznam, że lubię dłubanie i nie takie rzeczy z powodzeniem regenerowałem w swoich autach food.gif

Szukajka robi jedno szukanie potem odmawia współpracy niewiem.gif

Z góry dzięki za ewentualne porady 20.GIF

Napisano

> Witam

> W mojej AR147 silniczki przestały pracować. Zanim je wydłubię chcę wiedzieć czy dają się

> regenerować czy też padają całkowicie i jedynie wymiana może wskrzesić regulację.

Najczęściej zwyczajnie dotyka je korozja. Są tak umiejscowione, że jakiekolwiek skropliny osadzającej się w reflektorze pary wodnej trafiają właśnie do wnętrza silniczków.

Czasami koroduje potencjometr, innym razem elektronika. Dla elektronika byłby to może temat do załatwienia ale ja domowymi sposobami "załatwiłem" odmownie oba. To znaczy niby jeszcze po "regeneracji" chwilowo działały ale zupełnie przypadkowo. Są rozbieralne smile.gif

Swego czasu znalazłem sklep ze specjalizacją Boscha i zamówiłem nowe. 4 lata temu ok 100 pln/szt. Numer był wytłoczony na obudowie silniczka. Nie wiem czy w ASO ze zniżkami nie byłoby taniej? Używek się wystrzegaj - wszystkie które widziałem dotykał podobny problem.

Napisano
  • Autor

>Są rozbieralne

ok.gif będę walczył food.gif

> Nie wiem czy w ASO ze zniżkami nie byłoby taniej?

Tydzień temu kupowałem jeden element do AR, o dziwo najtaniej było w ASO shocked.gif na dodatek oryginał shocked.gif

> Używek się wystrzegaj - wszystkie które widziałem dotykał podobny problem.

ok.gif W lagunie, która jeszcze posiadam zlosnik.gif namiętnie padają wszelkie mikrowłączniki. Jedyny skuteczny sposób to kupno nowego elementu za kupkę $$ lub regeneracja we własnym zakresie. Używki wszystkie mają to samo.

Tym razem, jeśli się nie da naprawić to kupie nowe.

Napisano

> będę walczył

Najtrudniej chyba je wyjąć bo dostęp słaby smile.gif

> Tydzień temu kupowałem jeden element do AR, o dziwo najtaniej było w ASO na dodatek oryginał

:-)

Tak czasami bywa. Ja czasmi wolę troszkę dołożyć by mieć oryginał. Ale jeśli może to być np. aftermarketowy zamiennik tego samego producenta jaki jest OE, to wybieram tańsze rozwiązanie. Akurat moje lampy były m-ki Automotive Lighting (chyba wchodzi w skład grupy Bosch), więc silniczki były Bosch'owskie.

> W lagunie, która jeszcze posiadam namiętnie padają wszelkie mikrowłączniki. Jedyny skuteczny

> sposób to kupno nowego elementu za kupkę $$ lub regeneracja we własnym zakresie. Używki

> wszystkie mają to samo.

> Tym razem, jeśli się nie da naprawić to kupie nowe.

IMO tak samo jest z przedmiotowymi silniczkami.

Powodzenia.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Więc powalczyłem zlosnik.gif

Wymiana żarówek nie jest tak trudna jak się wydawało. Owszem, przyda się lusterko, ale jak już człowiek wie jak, to można zapiąć sprężynke z zamkniętymi oczami.

Silniczki w sumie są dostępne, jednak odkręcenie śrubek wymaga krótkiego śrubełka zlosnik.gif ja takiego nie miałem więc użyłem bitu i kluczyka płaskiego z grzechotką. Samo zapięcie tzw"kulki" jest przemyślane, cały element można wypiąć. Dzięki temu demontaż silniczka nie spowoduje urwania końcówki.

Silniczki same w sobie miałem sprawne, po podpięciu 12V ładnie kręcą. Niestety płytki miałem skorodowana do takiego stopnia, że już sam ich widok pozwalał spisać cały układ na straty frown.gif Skończyło się na ustawieniu pozycji kulki na około połowie zakresu.

Płytki były narażone na wilgoć. Przypuszczam, że była to skroplona para wodna sick.gif Morał z tego taki, ze silniczki regulacji świateł nalezy od czasu do czasu wyciągnąć i oczyścić, ewentualnie zabezpieczyć/uszczelnić obudowę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.