Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Konczy sie dwumasa?

Featured Replies

Napisano

Pacjent: foka 1.8 tdci/2005/120kkm

objaw: przy ruszaniu spod swiatel (lub po krotkim postoju) i rozpedzaniu auta, od okolo 1500-1600rpm w gore rozlega sie wycie z lewej strony (od lewej kierowcy) - wycie jest stale i nie zmienia sie w zaleznosci od wzrostu predkosci obrotowej silnika. ustepuje bo 30-40 sekundach. wycie wystepuje tylko w fazie przyspieszania, w czasie jazdy jest normalnie.

czy to moze byc efekt dwumasy?

Napisano

Dwumasa, to łomocze najpierw przy gaszeniu/zapalaniu, ew. przy zmianach prędkości "silnikiem". blush.gif

Co znaczy "wycie" - obroty rosną, czy coś innego? niewiem.gif

Napisano

wyciu towarzyszą jakies drgania, głuche puknięcia?

Napisano

> Dwumasa, to łomocze najpierw przy gaszeniu/zapalaniu, ew. przy zmianach prędkości "silnikiem".

> Co znaczy "wycie" - obroty rosną, czy coś innego?

To ja się podłączę pod pytanie.

Objawy, na mocno rozgrzanym silniku przy odpalaniu trochę rzuca i hałasuje. A po zatrzymaniu i wyrównaniu obrotów zaczynają być wyczuwalne wibracje budy.

I drugie pytanie co włożyć? Inwestować w Sachsa czy LUK wystarczy.

Wiem że zmieniać od razu komplet ze sprzęgłem i wysprzęglikiem.

Napisano
  • Autor

> wyciu towarzyszą jakies drgania, głuche puknięcia?

nie.

aha - dzieje się to nie od razu po odpaleniu auta, ale po pewnym czasie (10-20 minut jazdy)

Napisano
  • Autor

> Dwumasa, to łomocze najpierw przy gaszeniu/zapalaniu, ew. przy zmianach prędkości "silnikiem".

> Co znaczy "wycie" - obroty rosną, czy coś innego?

wycie jest stałe i dzwiek sie nie zmienia

Napisano

> To ja się podłączę pod pytanie.

> Objawy, na mocno rozgrzanym silniku przy odpalaniu trochę rzuca i hałasuje. A po zatrzymaniu i

> wyrównaniu obrotów zaczynają być wyczuwalne wibracje budy.

Piju, ja tam ekspertem nie jestem, bo wymieniałem tylko jedną dwumasę - u siebie. hehe.gif

U mnie nie było takich objawów, czuć było wyraźnie podczas gaszenia - na samym końcu takie szarpnięcie. Dodatkowo przy puszczaniu sprzęgła badź przyspieszniu/hamowaniu silnikiem można było wyczuć pewien luz (nawet nie stuk tylko stuczek grinser006.gif). Ale byc może są też inne objawy...? niewiem.gif

> I drugie pytanie co włożyć? Inwestować w Sachsa czy LUK wystarczy.

> Wiem że zmieniać od razu komplet ze sprzęgłem i wysprzęglikiem.

Ja zapodałem to - na razie jeździ... grinser006.gif

Napisano

> Piju, ja tam ekspertem nie jestem, bo wymieniałem tylko jedną dwumasę - u siebie.

> U mnie nie było takich objawów, czuć było wyraźnie podczas gaszenia - na samym końcu takie

> szarpnięcie. Dodatkowo przy puszczaniu sprzęgła badź przyspieszniu/hamowaniu silnikiem można

> było wyczuć pewien luz (nawet nie stuk tylko stuczek ). Ale byc może są też inne objawy...?

> Ja zapodałem to - na razie jeździ...

To i tak o jedną dwumasę więcej wink.gif

U mnie jest dziwnie, przy odpalaniu na zimnym żadnych stuków i hałasów, przy gaszeniu też nie. Podczas jazdy i hamowania biegami też spokój. Tylko tak jak pisałem na nagrzanym, po trasie, przy odpaleniu no i od wczoraj te wibracje budy.

Ale na zimnym też tego nie ma niewiem.gif

Napisano

> To i tak o jedną dwumasę więcej

> U mnie jest dziwnie, przy odpalaniu na zimnym żadnych stuków i hałasów, przy gaszeniu też nie.

> Podczas jazdy i hamowania biegami też spokój. Tylko tak jak pisałem na nagrzanym, po trasie,

> przy odpaleniu no i od wczoraj te wibracje budy.

> Ale na zimnym też tego nie ma

Może jakieś poduchy pod silnikiem albo co? niewiem.gif

Napisano

> Może jakieś poduchy pod silnikiem albo co?

No tym się jeszcze łudzę smile.gif

Napisano

wedlug mnie oba przypadki nie kwalifikuja sie pod dwumas

DKZ nie wyje, tym bardziej nie wyje i ustaje po 30 sekundach

podobnie : objaw trzesawki imo wystepowal by w calym zakresie obrotow, podczas gaszenia i odpalania silnika, masaz na pedale sprzegla

z dzwiekow to takie bardziej charczenie przy przyspieszaniu - to zaobserwowalem u mnie - juz kiedys pisalem chyba o tym - ale to tez nie jestem do konca przekonany czy to byla wina dkz czy wysokich predkosci i -15 stopni na zewnatrz

Napisano

> wedlug mnie oba przypadki nie kwalifikuja sie pod dwumas

> DKZ nie wyje, tym bardziej nie wyje i ustaje po 30 sekundach

> podobnie : objaw trzesawki imo wystepowal by w calym zakresie obrotow, podczas gaszenia i odpalania

> silnika, masaz na pedale sprzegla

> z dzwiekow to takie bardziej charczenie przy przyspieszaniu - to zaobserwowalem u mnie - juz kiedys

> pisalem chyba o tym - ale to tez nie jestem do konca przekonany czy to byla wina dkz czy

> wysokich predkosci i -15 stopni na zewnatrz

Dzięki, czyli może faktycznie poduchy pod silnikiem, ale znowu ten objaw (drgania na wolnych) też dziś na krótkich odcinkach nie występował.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.