Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana butli

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie! Wpadam do Was z kącika Nubiry. Mam pytanko. Zamierzam samemu wymienić butlę (czas mnie goni z przeglądem).

Potrzebuję dobrego bezpiecznego sposobu usunięcia gazu z butli przed wykręceniem wielozaworu.

Druga sprawa tyczy się montażu wielozaworu. Podejrzewam że trzeba wymienić uszczelkę pomiędzy butlą a wielozaworem. Czy uszczelka jest identyczna dla każdego wielozaworu czy trzeba dobierać do modelu ?

Następna sprawa to końcowe dokręcenie śrub wielozaworu do butli. Czy znacie może moment dokręcania w Nm ?

Co do szczelności to mam znajomego gazownika który ma przyrząd do badania szczelności więc mam zamiar tego dokonać natychmiast po montażu butli i zatankowaniu.

Z góry dzięki!

Napisano

1. kupując butlę - kup z uszczelką do jej otworu pod wielozawór.

2. Wyjeździj gaz do końca.

3. wymontuj butle - dopiero wtedy na zewnątrz auta wypuśc reszte gazu

4. Zanim zaczniesz to wszystko robić - sprawdź czy długość przewodów gazowych styknie do nowej butli. Niekiedy wielozawór wypada w innym miejscu zlosnik.gif a otwór na przewody masz juz wywiercony...

Napisano

> 1. kupując butlę - kup z uszczelką do jej otworu pod wielozawór.

> 2. Wyjeździj gaz do końca.

> 3. wymontuj butle - dopiero wtedy na zewnątrz auta wypuśc reszte gazu

> 4. Zanim zaczniesz to wszystko robić - sprawdź czy długość przewodów gazowych styknie do nowej

> butli. Niekiedy wielozawór wypada w innym miejscu a otwór na przewody masz juz wywiercony...

A najlepiej wymień butlę w stacji montażu LPG wymiana potrwa jakąś godzinę i bez zbędnych komlikazcji

Napisano
  • Autor

> A najlepiej wymień butlę w stacji montażu LPG wymiana potrwa jakąś godzinę i bez zbędnych

> komlikazcji

Miałem taki zamiar ale : trzeba czekać na termin jakieś 3 tygodnie i koszt tej zabawy to 150 zeta.

Napisano

> Miałem taki zamiar ale : trzeba czekać na termin jakieś 3 tygodnie i koszt tej zabawy to 150 zeta.

uuu t o sporo biorą

U mnie to wygląda tak że dzwoni się i np umawiają za 1-2 dni i jak bierzesz u nich butlę to wymiana w cenie

Napisano
  • Autor

> uuu t o sporo biorą

> U mnie to wygląda tak że dzwoni się i np umawiają za 1-2 dni i jak bierzesz u nich butlę to

> wymiana w cenie

jak by tak było to bym się nie zastanawiał. Mało tego pytałem ile interes mnie w ogóle wyjdzie tzn. butla z montażem to odpowiedzieli że 450 butla + 150 zł montaż . Więc coś ich chyba screwy.gif . Kupiłem identyczną butlę co teraz mam STAKO za 280 zeta. Pozostał tylko montaż. Mam nadzieję że otwór wielozaworu będzie w tym samym miejscu.

Napisano
  • Autor

> 1. kupując butlę - kup z uszczelką do jej otworu pod wielozawór.

tzn. tam jest jakaś uszczelka ale ona wygląda jak oring. Z tego co widziałem to pod wielozawór uszczelka jest okrągła ale płaska. Więc niewiem.gif

Napisano

> tzn. tam jest jakaś uszczelka ale ona wygląda jak oring. Z tego co widziałem to pod wielozawór

> uszczelka jest okrągła ale płaska. Więc

Tez wymieniałem stako. Uszczelka to oring z przekrojem kwadratowym (prostokatnym?). Myślę ze typowa do stako styknie.

Napisano

> tzn. tam jest jakaś uszczelka ale ona wygląda jak oring. Z tego co widziałem to pod wielozawór

> uszczelka jest okrągła ale płaska. Więc

tak to jest taki oring płaski koszt 5 zl smile.gif

Napisano
  • Autor

> Tez wymieniałem stako. Uszczelka to oring z przekrojem kwadratowym (prostokatnym?). Myślę ze typowa

> do stako styknie.

A tzw. baryłki na przewodach też należy wymienić ?

Napisano

> A tzw. baryłki na przewodach też należy wymienić ?

ja nie wymieniałem. Przewody były na styk z długością do nowej butli. Jeden delikatnie 'bąbelkował' nieszczelnością (sprawdzałem płynem do baniek dla dzieci smile.gif). Dokręcanie nie pomogło, więc dostał odrobinę Distalu i jest ok.

Napisano
  • Autor

Wczoraj chciałem zabrać się za wymianę bo myślałem że mam identyczną butlę. Ta stara jest mocowana na jednej śrubie a ja w nowej mam na dwie więc bez wiercenia się chyba nie obejdzie. No i wielozawór mam stary tzn. bez elektrozaworu frown.gif . Muszę go wymienić ?

Napisano

> Wczoraj chciałem zabrać się za wymianę bo myślałem że mam identyczną butlę. Ta stara jest mocowana

> na jednej śrubie a ja w nowej mam na dwie więc bez wiercenia się chyba nie obejdzie. No i

> wielozawór mam stary tzn. bez elektrozaworu . Muszę go wymienić ?

i dlatego nie kupuje sie butli (chyba ze znajdziesz taka sama z wielozaworem) tylko legalizuje i wszystko zostaje po staremu.Sa dwie klasy zbiorników A i B .Zbiornik klasy A musi mieć wielozawór z cewka.Jak sie myle to niech mnie ktos poprawi smile.gif

Napisano
  • Autor

> i dlatego nie kupuje sie butli (chyba ze znajdziesz taka sama z wielozaworem) tylko legalizuje i

> wszystko zostaje po staremu.Sa dwie klasy zbiorników A i B .Zbiornik klasy A musi mieć

> wielozawór z cewka.Jak sie myle to niech mnie ktos poprawi

Z tego co wiem to zależy czy osprzęt posiada homologację R01 czy nie.

Napisano

> Z tego co wiem to zależy czy osprzęt posiada homologację R01 czy nie.

Spokojnie w instalacji mozesz zastosować stary wielozawór.

Napisano

> Spokojnie w instalacji mozesz zastosować stary wielozawór.

poniekad nie bo klasy homologacji musza sie zgadzac - innej opinii nie znam, poniekad bardziej dociekliwi diagnosci cofaja auta ze starym zaworem (R00) (mowa oczywisice o sytuacji po wymianie butli)

Napisano

> ... Muszę go wymienić ?

Polecałbym wymienić ze względów bezpieczeństwa. Jakbyś zobaczył jak działa wielozawór z cewką i kiedy blokuje wypływ lpg to na pewno byś wymienił ...

Jeżeli kupowałbym używaną butlę, to tylko z wielozaworem i to sterowanym elektrycznie...

Napisano
  • Autor

Butla została wymieniona. Nie obyło się bez wiercenia w bagażniku. Przy okazji złamała się rurka tankowania - była nadłamana więc też ją wymieniłem na nowy przewód. Założyłem nowe baryłki na przewody i nową uszczelkę pod wielozawór. Pierwsze tankowanie bez żadnych nieszczelności. Z góry dzięki za odpowiedzi!

Napisano

> Butla została wymieniona. ...

A jakie w końcu były koszty?

Napisano
  • Autor

> A jakie w końcu były koszty?

20 zł przewód fi8 , 5 zł za uszczelkę wielozaworu , 4 zł za tzw. beczki. Robota wykonana samemu. No i oczywiśnie stress przy pierwszym tankowaniu LPG. smile.gif Nie wliczono kosztu nowej butli oczywiście.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.