Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwny dźwięk na wciśniętym sprzęgle i nie tylko

Featured Replies

Napisano

Zmartwiła mnie dzisiaj cytryna. Jechałem do rodzinki (auto użytkuje żona z pod domu do pracy i z powrotem, ja okazjonalnie). Ruszyłem wyjechałem z miasta i na trasie nagle przy 80-90 kmh zaczęło coś rzęzić. Dzwięk taki gwiżdżąco jęczący(nie wiem jak to opisać). Zatrzymałem się, ruszyłem i znowu przy mniej więcej tej prędkości to samo. Pojawia się i znika, próbowałem wciskać sprzęgło i bez różnicy, ale wieczorem jak stwierdziłem że pojeżdżę jeszcze i posłucham to właśnie na wcisniętym sprzęgle się pojawiło przy 50-60 kmh.

Co to może być, łożysko, docisk, czy sama skrzynia dogorywa?

Napisano

Moim zdaniem, przy wciśniętym sprzęgle łożysko (jeśli jest trafione) milknie.

A na postoju po przygazowaniu autko też wydaje takie dźwięki?Może to słychać łożyska alternatora albo jego pasek? hmm.gifRolki napinacza lub pompa wody?Niejednokrotnie przedmuch w układzie wydechowym powoduje dźwięk tzw.rzężenia, roznosi się i dobiega zewsząd?

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem, przy wciśniętym sprzęgle łożysko (jeśli jest trafione) milknie.

No własnie, a tu dźwięk pojawił się przy normalnej jeździe, a wieczorem miałem wrażenie że właśnie po wciśnięciu sprzęgła. I tylko przy krędkościach rzędu 60-80 kmh.

> A na postoju po przygazowaniu autko też wydaje takie dźwięki?Może to słychać łożyska alternatora

> albo jego pasek? Rolki napinacza lub pompa wody?

To muszę sprawdzić, ale raczej nie, rozrząd świeży, zmieniany w tym roku.

Niejednokrotnie przedmuch w układzie

> wydechowym powoduje dźwięk tzw.rzężenia, roznosi się i dobiega zewsząd?

To raczej taki metaliczny dźwięk.

Umówię się do mechanika i zobaczymy.

Napisano

> To muszę sprawdzić, ale raczej nie, rozrząd świeży, zmieniany w tym roku.

Wiesz. Ja po miesiącu od wymiany rozrządu, musiałem wymieniać pompę wody(oczywiście w ramach gwarancji).

Napisano
  • Autor

> Wiesz. Ja po miesiącu od wymiany rozrządu, musiałem wymieniać pompę wody(oczywiście w ramach

> gwarancji).

Byłem u mechanika, przejechaliśmy się, posluchał, zrobił duże oczy wink.gif, ale koniec końców stanęło że wygląda to na hałas z mechanizmu różnicowego. w środę zaprowadzam auto wywali skrzynię i zobaczymy...

Napisano

> Byłem u mechanika, przejechaliśmy się, posluchał, zrobił duże oczy , ale koniec końców stanęło że

> wygląda to na hałas z mechanizmu różnicowego. w środę zaprowadzam auto wywali skrzynię i

> zobaczymy...

Zdaj relację po wizycie u mechaniora.Ciekawa sprawa.Chyba nieczęsto zdarzają się takie awarie.Mam nadzieję, że dobry mechanik i nie będzie naprawiał metodą prób i błędów. hmm.gif

Powiem szczerze,że ja nigdy nie miałem szczęścia do mechaników.Jedno naprawili a drugie zepsuli, bądź też stawiali złe "diagnozy".

Napisano
  • Autor

> Zdaj relację po wizycie u mechaniora.Ciekawa sprawa.Chyba nieczęsto zdarzają się takie awarie.Mam

> nadzieję, że dobry mechanik i nie będzie naprawiał metodą prób i błędów.

> Powiem szczerze,że ja nigdy nie miałem szczęścia do mechaników.Jedno naprawili a drugie zepsuli,

> bądź też stawiali złe "diagnozy".

Mechanik dobry, mam zaufanie do niego.

Napisano

> Mechanik dobry, mam zaufanie do niego.

Jak dobry i naprawia francowate,to daj namiary.Często bywam w Kaliszu.Lepiej mieć więc coś sprawdzonego w tamtych stronach.Tak w razie cóś.

Napisano
  • Autor

> Jak dobry i naprawia francowate,to daj namiary.Często bywam w Kaliszu.Lepiej mieć więc coś

> sprawdzonego w tamtych stronach.Tak w razie cóś.

Generalnie naprawia wszystko, ale jest sumienny i nie każe wymeniać wszystkiego dookoła, wiem że jak auto mu zaprowadzę to będzie tak dlugo szukał aż znajdzie.

Teraz mi się przypomniało, że jakiś czas temu inny mechanik wymieniał mi uszczelniacz półosi. Mam nadzieje że nie spieprzył czegoś i stąd dzisiejsze problemy.

Napisano
  • Autor

Problem zdiagnozowany, do wymiany półoś. Problem od strony koła. Czekam teraz na nową.

Napisano
  • Autor

Dziś odebrałem auto. Padł przegub. A że VTR ma trochę inne zawieszenie to i półoś jakaś inna musiała być (oczywiście droższa).

Wymieniona, autko nawet jakby lżej się rozpędza.

Napisano

> Dziś odebrałem auto. Padł przegub. A że VTR ma trochę inne zawieszenie to i półoś jakaś inna

> musiała być (oczywiście droższa).

> Wymieniona, autko nawet jakby lżej się rozpędza.

Czyli usterka okazała się niezbyt skomplikowaną?A jaki koszt?

Napisano
  • Autor

> Czyli usterka okazała się niezbyt skomplikowaną?A jaki koszt?

No w sumie tak. A dźwiek dziwny bo przegub nietypowy, na skreconych nic nie pukało i nie stukało.

Koszty:

Półoś 350 zł

Robocizna 50 zł zlosnik.gif

Napisano

> No w sumie tak. A dźwiek dziwny bo przegub nietypowy, na skreconych nic nie pukało i nie stukało.

> Koszty:

> Półoś 350 zł

> Robocizna 50 zł

Kwota do przebolenia,aczkolwiek to zawsze "boli".

Napisano
  • Autor

> Kwota do przebolenia,aczkolwiek to zawsze "boli".

Stare auto 96 r. Młodnieć nie będzie wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.