Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie powinny być obroty silnika na biegu jałowym??

Featured Replies

Napisano

W moim Stilo (1.6 16v 2002) silnik po zagrzaniu do temp 90 st, wykazuje (po podłączeniu do FEC) obroty na biegu jałowym w przedziale od 680 - 730, i tak się wahają. Moim zdaniem to trochę za nisko, bo silnik wpada w drgania przy takiej pracy. Przepustnica została wyczyszczona w zeszłym tygodniu oraz przeprowadzona procedura adaptacji. Sonda po rozgrzaniu pracuje w zakresie od 0.1 do 1V. Dzisiaj rano na zimnym silniku obroty zaczęły strasznie skakać, aż zgasł na skrzyżowaniu. Jak się zagrzał było już ok, nie wiem dlaczego tak się stało. A moje pytanie tak jak w temacie. Dziękuje za odpowiedzi.

Napisano

Powinno być 815 rpm.

Masz LPG?

EDIT: U mnie jest 795-815rpm na jałowym i nic się nie trzęsie.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Powinno być 850 rpm.

> Masz LPG?

> Pozdrawiam BAS

Nie mam LPG, auto ma przejechane 98 tyś.

Napisano
  • Autor

> Powinno być 850 rpm.

> Masz LPG?

> Pozdrawiam BAS

Od czego mam zacząć szukanie przyczyny za niskich obrotów? jeżeli to jest wina silniczka krokowego (zintegrowany z przepustnicą) to jak mógłbym to sprawdzić?

Napisano

> Od czego mam zacząć szukanie przyczyny za niskich obrotów? jeżeli to jest wina silniczka krokowego

> (zintegrowany z przepustnicą) to jak mógłbym to sprawdzić?

Zacząłbym od czyszczenia przepustnicy/silnika krokowego(później musisz zrobić reset autoadaptacji), jak to nie pomoże a nie ma błędów to wymieniłbym sondę lambda(jak jest 1V to jest bogata mieszanka i ECU ją zuboża co może dawać taki efekt).

Pozdrawiam BAS

Napisano

to, że sonda daje napięcia 0,1 - 1 V wcale nie oznacza że jest dobra. Liczy się również prędkość narastania i opadania zbocza sygnału. Jak ten sygnał jest "mułowaty" to mieszanka moze wychodzić poza zakres palności i kaplica. Trzeba sprawdzić też wartości korekt krótkoterminowych - tzw. STFT - wartości podaje producent. na oko ok. +/- 10%

Napisano

Przerabiałem ten temat ... wyniki z egzaminera wskazywały na przepustnicę, winne okazały się cewki.

Jak masz choćby jedną Sagem, nawet się nie zastanawiaj, wywalaj "w błoto".

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

przez ostatnie dwa tyg tylko raz mi się zdarzyło, że na ciepłym silniku mi obroty zafalowało i silnik zgasł. Czy można zdiagnozować za pomocą FEC czy któraś z cewek wykazuje jakieś nieprawidłowości? auto ogólnie to normalnie przyspiesza i nic go nie dusi. Cewkom się jeszcze nie przyglądałem i nie wiem czy były wymieniane, czy są jeszcze nieszczęsne sagemy (z którymi już walczyłem w aucie od ojca - renault). Z tego co widziałem to polecacie championy, tudzież magneti marelli.

> Przerabiałem ten temat ... wyniki z egzaminera wskazywały na przepustnicę, winne okazały się cewki.

> Jak masz choćby jedną Sagem, nawet się nie zastanawiaj, wywalaj "w błoto".

Napisano

> Czy można zdiagnozować za pomocą FEC czy któraś z cewek wykazuje jakieś nieprawidłowości?

Pewności nie mam, zaryzykuję twierdzenie, soft diagnostyczny nie wskaże jednoznacznie na cewkę.

> Z tego co widziałem to polecacie championy, tudzież magneti marelli.

Zgromadzona tu Gawiedź poleca Champion ... nie mniej wszystko lepsze od Sagem zlosnik.gif

Napisano

> W moim Stilo (1.6 16v 2002) silnik po zagrzaniu do temp 90 st, wykazuje (po podłączeniu do FEC)

> obroty na biegu jałowym w przedziale od 680 - 730, i tak się wahają. Moim zdaniem to trochę za

mam tak samo jak bas 800+-20

mam prosbe mamy ten sam silnik moglbys zlogowac przy okazji temp wody ?

a moze juz masz takie dane ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.