Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Engine fault, żółta kontrolka silnika, szarpie i brak mocy.

Featured Replies

Napisano

Przed chwilą jak wracałem zapaliła się i miga żółta kontrolka, wraz z nią napis engine fault. Auto ma nierówne obroty, przy przegazowywaniu cały silnik drga co daje się odczuć w kabinie. Wygląda jakby jeden cylinder nie pracował. Jakoś wolno 40km/h dojechałem do domu (ok 10km). O dziwo ja biegu jałowym przestaje migać tylko świeci ciągle. Przeszukałem autokącik i widzę że może to być świeca albo cewka?

Na alledrogo widzę jedynie cewki do 1,6 czy do mojego 1,4 jest taka sama jak do 1,6?

Dzięki z góry za pomoc!

Napisano

> Na alledrogo widzę jedynie cewki do 1,6 czy do mojego 1,4 jest taka sama jak do 1,6?

Cewka jest inna, mam w biurku 4 cewki do 1.4 jak potrzebujesz to wal na priv.

Najpierw zdiagnozuj, odpal silnik, odepnij cewkę na pierwszym cylindrze, jeśli coś się zmieni znaczy, że to nie ona, zapnij ją, następnie kolejną cewkę aż do ostatniej. Jeśli odpięcie którejś cewki nic nie zmieni to masz winną.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Dzięki za info. Nie wiem czy wpierw nie wymienić kompletu świec. Jak że jutro 1 listopad, to może by warto to zrobić. Tym bardziej, że nie pamiętam kiedy ostatnio były wymieniane;)

Napisano

> Dzięki za info. Nie wiem czy wpierw nie wymienić kompletu świec. Jak że jutro 1 listopad, to może

> by warto to zrobić. Tym bardziej, że nie pamiętam kiedy ostatnio były wymieniane;)

Przeprowadź najpierw test, który opisałem. Kiedy ostatnio wymieniałeś świece? Jak bardzo dawno to wymień, ale świece nie padają nagle i tak drastycznie.

EDIT: Nie jeździj autem w takim stanie bo jeśli to wina cewki/świec to zamordujesz katalizator.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Przeprowadź najpierw test, który opisałem. Kiedy ostatnio wymieniałeś świece? Jak bardzo dawno to

> wymień, ale świece nie padają nagle i tak drastycznie.

Nigdy nie wymieniałem, bo auto mam od maja 2009 a czy były wcześniej wymieniane, to nie wiem. Musiałbym dzwonić do serwisu sie dopytać.

> EDIT: Nie jeździj autem w takim stanie bo jeśli to wina cewki/świec to zamordujesz katalizator.

Nie będę jeździć, chyba że sam nie ustalę co jest grane i będe musiał podjechać na ASO - 4 km. Jechałem nim tyle co dzisiaj, około 10km przed domem mi się popsuło.

Mam nadzieję że katalizator za bardzo nie ucierpiał. Może jutro z rana dam radę to sprawdzić i coś ustalę.

EDIT: Czy odłaczanie poszczególnych cewek w celu ustalenia, która jest wadliwa, generuje i zapisuje błąd w kompie?

Inaczej, czy ten test uchodzi bezkarnie, czy później muszę jechać do ASO na wykasowanie błędów?

Pozdro.

Napisano

> Nigdy nie wymieniałem, bo auto mam od maja 2009 a czy były wcześniej wymieniane, to nie wiem.

Tez mam stilo od kwietnia/maja 2009 na początek rozrząd+oliwa+filtry+płyny+świece robiłem.

> EDIT: Czy odłaczanie poszczególnych cewek w celu ustalenia, która jest wadliwa, generuje i zapisuje

> błąd w kompie?

> Inaczej, czy ten test uchodzi bezkarnie,

Nie wiem, ale pewnie coś zapisze.

> czy później muszę jechać do ASO na wykasowanie błędów?

Myślę, że nie.

Możesz kupić sobie interfejs + FES i sam pokasować.

Tak po prawdzie to w Twojej sytuacji zacząłbym od podłączenia samochodu pod komputer, ale ja mam oprogramowanie i interfejsy.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Tak po prawdzie to w Twojej sytuacji zacząłbym od podłączenia samochodu pod komputer, ale ja mam

> oprogramowanie i interfejsy.

Jak można było podejrzewać padła cewka na 2 cylindrze.

Są tam cewki Champion B920 14V (BAE 403C).

Niby Championy w opinii kącikowiczów są niezwodne, a tu wyjątek od tej reguły. Jutro podjadę kupic cewkę. Wziąłbym od Ciebie, ale auto żona potrzebuje na jutro, bo nie ma czym do pracy jeździć, więc nie ma czasu na przesyłki.

Wymienię też świece zapłonowe a w wolnej chwili skoczę gdzieś na komputer. Do wymiany świec muszę też kupić ekstra klucz, bo tam jest b. mało miejsca a świece są głęboko. Srednica zew. klucza tylko ~23mm.

Pozdrawiam!

Napisano

> Do wymiany świec muszę

> też kupić ekstra klucz, bo tam jest b. mało miejsca a świece są głęboko.

U mnie w 1.6 ten sam problem z kluczem, nie da się podejść "zwykłą rurką z przetyczką".

Kup sobie jeszcze kawałek wężyka gumowego do wyciągania świec.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> U mnie w 1.6 ten sam problem z kluczem, nie da się podejść "zwykłą rurką z przetyczką".

A jaki w końcu klucz kupiłeś?

> Kup sobie jeszcze kawałek wężyka gumowego do wyciągania świec.

Dobry pomysł, na pewno tak zrobię:)ok.gif

Napisano

> A jaki w końcu klucz kupiłeś?

Nasadka(taka długa, w którą wchodzi bez problemu świeca)+przedłużka+"grzechotka".

Jak bardzo się uprzesz to wezmę cyfrówkę i zrobię zdjęcia w garażu.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Wymieniłem cewkę. Założyłem taką samą BAE403C producent MM, a co ciekawe pod nalepką MM jest napis Champion. Wszystko działa jak należy. Pewnie za jakiś czas padnie następna.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.