Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kłopoty z Volvo 850

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich czy może ktoś mi pomoże ?. Mam problem ze spalanie w 850 2,5 20V . Samochód pali Srednio ok 18-20 litrów gazu. Jest to model przejsciow czyli rok 96/97 różni się tym od wczesniejszych że ma inny system sterowania silnikiem MOTOTRONIC 4.4 czyli taki sam jak V70 i S70 Do tego dwie sondy lambda i całkowicie inny przepływomierz ten ma Nr. 0 280 217 107 . Piszę o tym Dlatego że kupiłem auto z uszkodzonym przepływomierzem i niewiem czy ten który był włożony jest tym właściwym dlatego że poprzedni własciciel już z nim kombinował i na 100% wiadomo jaki ma być. Kupiłem używany od 2.0 T (niskociśnieniowe turbo) powiedzieli w Boschu że będzie pasował.. Ale nic sie nie zmieniło. Zmieniłem całą elektronikę gazu na OBD II . NIC NIE POMOGŁO. Między czasie zauważyłem że jest pęknieta druga sonda ( ta za katalizatorem) wymieniłem ją na uniwersalną . Jak zwykle bez zmian. Zdobyłem opis jak zdiagnozować przepływomierz i sondy mierząc opór i napięcie na sondach i przepływomierzu podłączając się do komputera sterującego silnikiem. Pomiary które różniły się od tych podanych w Katalogu AUTODATA ( bardzo poważna książka) to Opór grzałek na 2 sondzie (tylnej) powinno być 1.5-2.5 oma , a był 4,5. Następna dziwna sprawa to żę 2 sonda na gazie podczas pomiaru napięcia pływała 0,7-0,8V ( powinna pływać od 0,1-0,9V) a na bezynie stała jak zaklęta na 0,444V. Przepływomierz powinien wskazywać 1V a wskazywał dla gazu 0,88V a dla benzyny 0,92V . CHCĘ ZAZNACZYĆ ZE NIE JEST TO MOJE PIERWSZE 850 I TAK SIĘ SKŁADA ZE JEST TO 3 Z USZKODZONYM PRZEPŁYWOMIERZEM DO TEJ PORY SOBIE RADZIŁEM i SPALANIE OSCYLOWAŁO około 13 LITRÓW GAZU . DODAM ZE BYŁEM DWA RAZY NA KOMPUTERZE W SERWISIE VOLVO I NIC NIE WYKAZAŁO . POMOCY JEZELI KTOŚ MIAŁ PODOBNE PROBLEMY PROSZĘ O WIADOMOŚĆ

Napisano

< Następna dziwna sprawa to żę 2 sonda na gazie podczas pomiaru napięcia pływała 0,7-0,8V ( powinna pływać od 0,1-0,9V) a na bezynie stała jak zaklęta na 0,444V. Przepływomierz powinien wskazywać 1V a wskazywał dla gazu 0,88V a dla benzyny 0,92V >

wydaje mi się, że druga sonda powinna na gazie oscylować w granicach 0,45V podobnie jak to się dzieje na benzynie, jeżeli jest inaczej powinna zapalić się kontrolka silnika, piszesz dalej, że zmieniłeś elektronikę gazu na obdII, czyli założyłeś sekwencyjny wtrysk gazu, nie wiem zatem dlaczego są inne wskazania napięcia na przepływomierzu dla gazu, a inne dla benzyny, mogłoby to mieć miejsce tylko przy instalacji II gen gdzie mikser zakłóca pracę przepływomierza. A tak przy okazji ile benzynki spala twoje auto, czy już to zmierzyłeś, bo nic na ten temat nie piszesz

Napisano

Nie wiem jak mierzyłeś napięcie na sondzie, ale jeżeli na benzynie jest 0,444V to prawdopodobnie miernikiem elektorniczym i wtedy takie napięcie jest ok (taki miernik uśrednia z oscylacji 0,1-0,9V). Wskazania 0,7-0,8V podczas pracy na gazie wskazują na bogatą mieszankę i może katalizator się kończy lub trzeba wyregulować reduktor (może membrany są zużyte-twarde), ale jeżeli na benzynie jest ok to raczej reduktor.

Opór grzałek jest mniej istotny, pod warunkiem, że pracuję we właściwym zakresie, przynajmniej taka różnica ~2 a 4 omy nie powinna mieć znaczenia. Co innego jeśli byłby to rząd wielkości np. 2 a 20 czy 200.

Poza tym druga sonda w instalacji II gen. jest tylko emulwana i komputer gazu wogóle z niej nie korzysta (nie ma to wpływu na spalanie).

Jeżeli chodzi o przepływomierz, to takie wartości są do przyjęcia. Ponadto instalacja II gen. nie korzysta z przepływamierza.

Podstawowe pytanie jest takie czy masz instalację II czy IV gen.?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.