Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Instalacja elektryczna

Featured Replies

Napisano

Mam taką sprawę. Na elektryce nie znam się specjalnie i stąd me pytanie. Może mi ktoś wyjaśnić od początku do końca jak puścić dodatkową wiązkę zasilającą w samochodzie? Mam na to niestety tylko jeden dzień, więc zależy mi też żeby uwinąć się z tym jak najszybciej. Pozdrawiam. (Uno 2002.)

Napisano

> Mam taką sprawę. Na elektryce nie znam się specjalnie i stąd me pytanie. Może mi ktoś wyjaśnić od

> początku do końca jak puścić dodatkową wiązkę zasilającą w samochodzie? Mam na to niestety

> tylko jeden dzień, więc zależy mi też żeby uwinąć się z tym jak najszybciej. Pozdrawiam. (Uno

> 2002.)

To zależy do czego ta wiązka. Możesz puścić bezpośrednio z aku przez bezpiecznik lub wpiąć się np. pod zapalniczkę lub wpiąć się w skrzynkę bezpieczników (stały plus znajduje się nad czerwonym kablem dochodzącym do skrzynki- wystarczy wsunąć szeroki konektor żeński).

Napisano
  • Autor

Potrzebne mi to jest do zamka centralnego. I tak zastanawiam się jak to zrobić - czy puścić wiązkę całą czy jakoś to inaczej rozwiązać. Chodzi mi żeby było jak najprościej i jak najszybciej. Do zapalniczki to podchodzę z dystansem, bo boję się ją za bardzo obciążyć. Bardzo proszę o podpowiedzi.

Napisano

zanurkuj pod nogi kierowcy, z tyłu skrzynki bezpieczników na dole wchodzi czerwony przewód... to zasilanie skrzynki bezpieczników z akku, będziesz miał bliżej...

Napisano

> Potrzebne mi to jest do zamka centralnego. I tak zastanawiam się jak to zrobić - czy puścić wiązkę

> całą czy jakoś to inaczej rozwiązać. Chodzi mi żeby było jak najprościej i jak najszybciej. Do

> zapalniczki to podchodzę z dystansem, bo boję się ją za bardzo obciążyć. Bardzo proszę o

> podpowiedzi.

No to najprościej i najlepiej wepnij się w skrzynkę tuż nad czerwonym przewodem dochodzącym do skrzynki jest miejsce na szeroką wsuwkę żeńską i tam znajduje się stały plus, oprawka na bezpiecznik pewnie jest w zestawie.

16567e6b9e53d892m.jpg

Napisano
  • Autor

No właśnie wróciłem z samochodu bo go dorwałem wreszcie smile.gif. Dzięki za podpowiedź, bo dzisiaj wyciągałem tą skrzynkę i myślałem połączyć ten przewód od zamka razem z tym czerwonym, ale jeśli jest miejsce na wsuwkę to wykorzystam je. Bezpiecznik jest już w tych przewodach od siłowników, także spoko smile.gif. A jeszcze na jakiś przewód od masy moglibyście mnie pokierować?

Napisano

> No właśnie wróciłem z samochodu bo go dorwałem wreszcie . I przy okazji wyciągnąłem tą skrzynkę.

> Tam jest miejsce na wsuwkę, czy po prostu połączyć 2 przewody do tej głównej wsuwki? A jeszcze

> na jakiś przewód od masy moglibyście mnie pokierować?

pod kolumna kierownicy masz tam od groma punktów masy 270751858-jezyk.gif masz się gdzie wpiąć 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

Problem jest w tym, że nie bardzo wiem co gdzie 270751858-jezyk.gif. Dlatego pytam smile.gif. A te od masy to są czarne przewody?

Napisano

> Problem jest w tym, że nie bardzo wiem co gdzie . Dlatego pytam . A te od masy to są czarne

> przewody?

Szukaj za czarną plastikową obudową kolumny kierowniczej. Popatrz za nią do góry będą tam dwie śruby z nakrętkami. Dajesz oczko 6 i nakręcasz drugą nakrętkę i wszystko.

Napisano
  • Autor

Już poradziłem sobie inaczej - masa poszła na drzwi wink.gif. Wszystko śmiga działa, także dzięki za pomoc smile.gif.

Napisano
  • Autor

Zapomniałem o jednym jeszcze. Moglibyście powiedzieć, które przewody w wiązce są od kierunkowskazów? Bo chcę to zsynchronizować z zamkiem smile.gif.

Napisano

> Zapomniałem o jednym jeszcze. Moglibyście powiedzieć, które przewody w wiązce są od

> kierunkowskazów? Bo chcę to zsynchronizować z zamkiem .

Zapewne masz dwa kanały na kierunki, jeden na lewe, drugi na prawe.

Możesz wpiąć się do skrzynki bezpieczników (rozginasz konektory i zaprawiasz dwa kable zamiast jednego). Tutaj pozwoliłem sobie wykorzystać zdjęcie będące własnością kolegi fred77 za co z góry przepraszam, ale nie miałem jak inaczej tego pokazać.

c621d86463f8a596m.jpg

Albo możesz wpiąć się np. w kostki od tych bocznych małych kierunkowskazów w błotniku, które znajdują się pod maską na wysokości obu kielichów.

Napisano
  • Autor

Hmm, a jak to by zrobił w ten sposób, że wpiąć się do świateł awaryjnych? A 2 przewód wykorzystałbym do innego plany wink.gif.

Napisano

> Hmm, a jak to by zrobił w ten sposób, że wpiąć się do świateł awaryjnych? A 2 przewód

> wykorzystałbym do innego plany .

To podłącz kierunki jak napisałem, a do jednego kanału ze sterownika możesz podpiąć i kierunki i to o czym tam myślisz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.