Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olejowe sprawy

Featured Replies

Napisano

Temat modny, zapytam o coś, może nie ukarają zlosnik.gif

Dostałem bańkę oleju BP Visco 0W40. Do TDI wlewam 5W40 najczęściej, czasami zdarza się 5W30, w każdym bądź razie posiadają normę 505.00 . No i ten Visco też ma normę 505.00. Przebieg auta to 175 kkm - istnieje jakieś ryzyko wlania 0W40 ?

Napisano

> Temat modny, zapytam o coś, może nie ukarają

> Dostałem bańkę oleju BP Visco 0W40. Do TDI wlewam 5W40 najczęściej, czasami zdarza się 5W30, w

> każdym bądź razie posiadają normę 505.00 . No i ten Visco też ma normę 505.00. Przebieg auta

> to 175 kkm - istnieje jakieś ryzyko wlania 0W40 ?

pozwolę się podpiąć z prosba o ogólną opinię na temat olejów BP. jak wypadaja na tle konkurencji (mobil, GM, lotos)?

Napisano

> Dostałem bańkę oleju BP Visco 0W40. Do TDI wlewam 5W40 najczęściej, czasami zdarza się 5W30, w

> każdym bądź razie posiadają normę 505.00 . No i ten Visco też ma normę 505.00. Przebieg auta

Luzik, ja w ASV do 235kkm miałem Mobila 0W-40, teraz mam od 10kkm Lotosa 5W-40 505.01 - ot taki kaprys miałem ;-)

Nic złego się nie dzieje, 175kkm to nic dla starych dobrych TDI.

Napisano
  • Autor

> Luzik, ja w ASV do 235kkm miałem Mobila 0W-40, teraz mam od 10kkm Lotosa 5W-40 505.01 - ot taki

> kaprys miałem ;-)

> Nic złego się nie dzieje, 175kkm to nic dla starych dobrych TDI.

A ten 0W40 różni się tylko temperaturową wytrzymałością ?

Napisano

> A ten 0W40 różni się tylko temperaturową wytrzymałością ?

Poniżej znajdziesz specyfikacje:

Mobil

Lotos

IMHO

Na 5W-40 silnik pracuje ciszej w pełnym zakresie obrotów.

Zmiany zużycia paliwa, zwiększenia zapotrzebowania na olej silnikowy nie stwierdziłem,

Napisano

> pozwolę się podpiąć z prosba o ogólną opinię na temat olejów BP. jak wypadaja na tle konkurencji

> (mobil, GM, lotos)?

BP to Castrol, a w zasadzie to odwrotnie, BP produkuje oleje, które są sprzedawane miedzy innymi pod marką Castrol. Do mojego JTD z przebiegiem ponad 250 tyś, czasem leję na zimę Mobil 0w40 i nigdy nie było problemu ani zwiększonego zużycia.

Napisano

Przebieg to nie wszystko, zależy w jakim stanie jest silnik. Można przejechać taki dystans "normalnie" a można z zacięciem kata. Jeżeli Twój jest w stanie ogólnym dobrym (nie bierze oleju...) to lej śmiało.

Napisano
  • Autor

> Przebieg to nie wszystko, zależy w jakim stanie jest silnik. Można przejechać taki dystans

> "normalnie" a można z zacięciem kata. Jeżeli Twój jest w stanie ogólnym dobrym (nie bierze

> oleju...) to lej śmiało.

Nie robię dolewek między wymianami, poziom w normie. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.