Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po zmnianie na gaz zgasł :(

Featured Replies

Napisano

Witam

Posiadam Citroena Saxo, 1.1 (97r) - monowtrysk z zainstalowaną instalacją LPG.

Autko dzisiaj odpaliło na benzynie bez problemu. Po chwilowej pracy i przejechaniu 300m żona zmieniła na gaz i kaplica. Auto zgasło i nie chciało odpalić nawet na lince.

Aukumulator sprawny, ale trzeba go już podładować - co właśnie się dzieje. Ponadto śmierdzi gazem. Wykręciłem świece i wyczyściłem, ale w pod jedną było dużo gazu - nie chce odparować ze względu na temperaturę. Tak więc ściągnąłem gaz za pomocą dużej strzykawki i wężyka - było gdzie 300 - 500ml. Na innych świecach sucho.

Zauważyłem, też że z butli zleciało sporo gazu, reduktor cały oszroniony. Tak więc zakręciłem butle. Ponadto przy wcześniejszych próbach odpalenia auto wykonało ok. pół obrotu i nie ma siły dalej.

I teraz moje pytania:

1. Czy jeszcze coś zrobić przed próbą odpalenia?

2. Czy problem z zakręceniem to wina akumulatora, czy też coś się zepsuło, zamarzło?

3. Czy istnieje ryzyko, że jeszcze gdzieś w silniku jest gaz i rozpierdzieli silnik przy próbie odpalenia?

Za wszelkie pomysły, sugestie mogące pomóc w odpaleniu będę wdzięczny.

Napisano

pompa paliwa? odpalacie przecież na benzynie. druga opcja - immobilajzer?

Napisano
  • Autor

> pompa paliwa? odpalacie przecież na benzynie. druga opcja - immobilajzer?

autko odpaliło na benzynie przed zdarzeniem. Imo mam manualny - taki co kod wklepujesz. Jak coś nie halo to piszczy przy próbie zapłonu.

Napisano

czyli rozumiem, że immo ok. a pompka paliwa? czy jak zwykle odpalałeś samochód to czy ta pomka szumiała? u mnie w lanku tak miałem i fordzie też ją słychać zawsze tuż po przekręceniu kluczyka w stacyjce...

Napisano
  • Autor

pompa szumi, tak więc raczej jest ok. pogooglowałem trochę i mam następującą teorie:

Auto w momencie przełączenia na gaz miało zbyt niską temperaturę płynu w układzie chłodzenia. Spowodowało to, że gaz zamroził reduktor i elektrozawór w stanie otwartym. Konsekwencją tego, było podawanie cały czas gazu do silnika i zalanie go. Jednocześnie też z butli poszedł prawie cały gaz - ok. 2/5 bulti 28l. Niskie temperatury utrudniają odparowanie: -15C.

Akumulator osłab bo troszkę trzeba było holować auto na światłach. Ponadto kilka prób odpalenia, nie pomogło raczej.

Co sądzicie o tym? Ma to sens?

> czyli rozimiem, że immo ok. a pompka paliwa? czy jak zwykle odpalałeś samochód to czy ta pomka

> szumiała? u mnie w lanku tak miałem i fordzie też ją słychać zawsze tuż po przekręceniu

> kluczyka w stacyjce...

Napisano

> Co sądzicie o tym? Ma to sens?

ma i pewnie tak wlasnie bylo, za wczesnie na lpg tez sie nie da niestety

Napisano
  • Autor

> ma i pewnie tak wlasnie bylo, za wczesnie na lpg tez sie nie da niestety

Jutro próba. Sprawdzę wiarygodność teorii i dam znać smile.gif

Napisano

> ma i pewnie tak wlasnie bylo, za wczesnie na lpg tez sie nie da niestety

Ale ja odpalam na lpg przy -15°C i nie ma żadnego problemu z zamarzaniem parownika, tyle że mam parownik szeregowo. W poprzednim BXie miałem równolegle i też nie było problemu nawet przy -17°C.

To nie jest jedyna, a na pewno nie główna przyczyna ...

Napisano

> ... Spowodowało to, że gaz zamroził reduktor i elektrozawór w stanie otwartym...

Elektrozawór mogło zmrozić ale tylko wtedy gdyby był wkręcony lub wbudowany w reduktor - nie wiem jak to tam jest.

Poza tym jeżeli zaczyna coś zamrażać, to zaczyna od końca - bliżej kolektora i potem już nie płynie.

Nie powinno to nieć wpływy na odpalanie na benzynie ...

Napisano
  • Autor

> Ale ja odpalam na lpg przy -15°C i nie ma żadnego problemu z zamarzaniem parownika, tyle że mam

> parownik szeregowo. W poprzednim BXie miałem równolegle i też nie było problemu nawet przy

> -17°C.

> To nie jest jedyna, a na pewno nie główna przyczyna ...

Dzisiaj odpalił, ale trzeba było go trochę piłować. Potem palił nie równo ok 25min i gasł jak puściłem gaz. Dopiero jak przepalił wszystko zaczął równo pracować.

Problem rozwiązany, ale pośmigam troszkę na benie. yay.gif

Napisano
  • Autor

> Elektrozawór mogło zmrozić ale tylko wtedy gdyby był wkręcony lub wbudowany w reduktor - nie wiem

> jak to tam jest.

> Poza tym jeżeli zaczyna coś zamrażać, to zaczyna od końca - bliżej kolektora i potem już nie

> płynie.

> Nie powinno to nieć wpływy na odpalanie na benzynie ...

ale jak masz gaz w silniku to na benzynie nie odpalisz. U mnie było sporo. Poza tym gdzie podziało się 2/5 zbiornika gazu?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.