Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Palio 1,2 puka

Featured Replies

Napisano

Witam! Mam takie pytanko. Jestem posiadaczem palio 1.2 z 2000 roku. Kupilem je w zeszlym roku. Po kliku miesiac jazdy cos zaczelo pukać w przednim zawieszeniu. Bylem na szarpakach i nic nie stwierdzili. Amorki są ok, wszystkie tuleje tez wydaja sie byc ok. Juz bylem u kilku mechanikow i nikt nie moze mi powiedziec o co chodzi. To pukanie wkurza mnie juz coraz bardziej a nikt mi nie moze pomoc. Może ktoś z was mial taki sam problem. Z gory dzieki za odpowiedz. Pozdrawiam

Napisano

> Witam! Mam takie pytanko. Jestem posiadaczem palio 1.2 z 2000 roku.

> Kupilem je w zeszlym roku. Po kliku miesiac jazdy cos zaczelo

> pukać w przednim zawieszeniu. Bylem na szarpakach i nic nie

> stwierdzili. Amorki są ok, wszystkie tuleje tez wydaja sie byc

> ok. Juz bylem u kilku mechanikow i nikt nie moze mi powiedziec o

> co chodzi. To pukanie wkurza mnie juz coraz bardziej a nikt mi

> nie moze pomoc. Może ktoś z was mial taki sam problem. Z gory

> dzieki za odpowiedz. Pozdrawiam

należy sprawdzać dokładnie tulejki, czasami nie wychodzą na szarpaku a potem wylatują po zdjęciu wahacza. wielokrotnie wyrabia się koniec stabilizatora, wymiana smoczków nic nie daje jedynie nasunięcie czegoś na koniec stabilizatora(u mnie wąż zbroiony jak narazie daje radę). stuki to także luz na drążkach, łożyska amorów itd.

napisz jak fizycznie czujesz te stuki, czyli czy czujesz uderzenia na stopach. to jest bardzo istotne bo określa które tuleje padły.

czy te dźwięki pojawiają się przy ruszaniu?? czy są to tylko stuki czy może tzw chrzęst??

wiedząc więcej łatwiej można zgadywać

Napisano
  • Autor

> należy sprawdzać dokładnie tulejki, czasami nie wychodzą na szarpaku

> a potem wylatują po zdjęciu wahacza. wielokrotnie wyrabia się

> koniec stabilizatora, wymiana smoczków nic nie daje jedynie

> nasunięcie czegoś na koniec stabilizatora(u mnie wąż zbroiony

> jak narazie daje radę). stuki to także luz na drążkach, łożyska

> amorów itd.

> napisz jak fizycznie czujesz te stuki, czyli czy czujesz uderzenia na

> stopach. to jest bardzo istotne bo określa które tuleje padły.

> czy te dźwięki pojawiają się przy ruszaniu?? czy są to tylko stuki

> czy może tzw chrzęst??

> wiedząc więcej łatwiej można zgadywać

Witam!

Fajnie że ktos odpisał. Te stuki pojawiają się tylko jak wpadne w jakis dołek w nawierzchni albo jakaś nierówność terenu np. krawęznik. Czuję uderzenia na stopach i to dosyć mocno, mam wrazenie jakby coś się tam ruszalo. Koncówki na drazku stabilizatora wymienilem na nowe (podobno bardzo czesto padaja).

Napisano

> Witam!

> Fajnie że ktos odpisał. Te stuki pojawiają się tylko jak wpadne w

> jakis dołek w nawierzchni albo jakaś nierówność terenu np.

> krawęznik. Czuję uderzenia na stopach i to dosyć mocno, mam

> wrazenie jakby coś się tam ruszalo. Koncówki na drazku

> stabilizatora wymienilem na nowe (podobno bardzo czesto padaja).

wcale tak szybko nie padają, lepiej jest zostawć stare i zapodać coś na sam stabilizator

skoro wali po stopach to ewidentnie są to duże tuleje, manual ich zmiany jest w podwieszonym wątku "manuale" znajdziesz tam sporo info o tym elemencie i jego ewentualnej wymianie, pozwoi ci to się przygotować do naprawy i nie dać się naciagnąć mechanikom. te tuleje kosztują około 40zł/szt.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedz. Jeszcze małe pytanko, duze tuleje to są przednie czy tylnie??

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Dzięki za odpowiedz. Jeszcze małe pytanko, duze tuleje to są przednie

> czy tylnie??

> Pozdrawiam

Ok juz wiem.

Kabz wielkie dzięki. Już nie mam zdrowia na te stuki.

Jeszcze mam pytanko? A moze wymienic wszystkie tuleje dla pewnosci? Jak robic to juz robic dobrze a samochod ma 110tys km przejechane i byla wymieniana jedna tuleja (mała).

Jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc.

Napisano

> Ok juz wiem.

> Kabz wielkie dzięki. Już nie mam zdrowia na te stuki.

> Jeszcze mam pytanko? A moze wymienic wszystkie tuleje dla pewnosci?

> Jak robic to juz robic dobrze a samochod ma 110tys km

> przejechane i byla wymieniana jedna tuleja (mała).

> Jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc.

wymiana wszystkich na raz to doskonałe rozwiazanie.

ja byłem madry i wymieniałem po kolei, małe, duze....

teraz z perspektywy czasu wiem że powinienem wymienić wszystkie na raz. na przyszłośc wiem, że tak zrobie w każdym następnym aucie.

komplet tulei(bardzo dobrej jakości) to 2x15zł + 2x40zł = 110zł w autosam w łodzi, z przesyłka często jest taniej niż w lokalnych sklepach.

!!!! ważna uwaga: małe tulejki kupuj tylko z wytłoczonymi napisami na kołniezu(oryginał). rzemieslnicze są zazwyczaj krótsze o 1-2mm, przez to ściska się mocowanie wahacza, wahacz jest krzywo itd.

warto też nacisnąć choćby zbrojony wąż ogrodowy na końce stabilizatora i następnie na to nabić(tak nabić) stare gumy/smoczki. luz wyraźnie czuć po odkręceniu pokrywki smoczka, nie wychodzi na szarpaku bo pokrywka go ściska, ale wydaje efekty dźwiękowe typu trzaski i chrzęst.

wąż rozgrzewasz, napychasz 3-4cm na końcówkę stabilizatora, nabijasz smoczka i po robocie. ja to czyniłem ostatnio w garażu posiłkując się garnkiem wrzącej wody i suszarką żony zlosnik.gif

jak narazie wąż z lewej strony ma pół roku/15kkm i nadal jest cicho, czyli rozwiązanie skuteczne.

Napisano
  • Autor

Kabz jeszcze raz wielkie dzieki za wszelka pomoc. Mam nadzieje ze kiedys bede mogl Ci sie zrewanzowac.

Pozdrawiam

Napisano

> Kabz jeszcze raz wielkie dzieki za wszelka pomoc. Mam nadzieje ze

> kiedys bede mogl Ci sie zrewanzowac.

> Pozdrawiam

po to jest forum ok.gif aby się dzielic doświadczeniami i mieć wiedze dzięki której mechanik nie wyroluje zlosnik.gif

jak masz mozliwośc to zachęcam do samodzielnej naprawy, wystarczy jakiś kanał i podstawowe narzędzia. sporo info jest w manualach, jak czegoś nie ma to pytaj. userzy psa praktycznie całe zawieszenie opisali z fotorelacjami, tak że można by było książkę napisać zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.