Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po zapaleniu auta, obroty skaczą do 2tys.

Featured Replies

Napisano

Witam. Problem dotyczy mojej Vectry. Po dłuższym postoju/rano gdy zapalam samochód obroty skaczą do ok2tys i tak się utrzymują przez ok3 sek. potem spadają do ok 900-1000obr, czyli do normalnych gdy zimny jest silnik. Zaraz po odpaleniu skok na takie obroty to zabójstwo dla silnika, więc proszę o radę co to może być, czy coś trzeba przeczyścić??

Napisano

> Witam. Problem dotyczy mojej Vectry. Po dłuższym postoju/rano gdy zapalam samochód obroty skaczą do

> ok2tys i tak się utrzymują przez ok3 sek. potem spadają do ok 900-1000obr, czyli do normalnych

> gdy zimny jest silnik. Zaraz po odpaleniu skok na takie obroty to zabójstwo dla silnika, więc

> proszę o radę co to może być, czy coś trzeba przeczyścić??

zależy co masz na myśli pisząc, że po dłuższym postoju. Bo jak jest zimny silnik to zawsze skacze tak i po paru sekundach czasem więcej niż 3 sekundy takie obroty sie utrzymują a potem spadają. U mnie jest podobnie jak mam zimny silnik to obroty tak półtora może też 2 nie pamiętam ;p A potem jak się rozgrzeje to spadają lekko poniżej 1. Sprawdzę jak jest u mnie i napiszę. Pozdro smile.gif

Napisano
  • Autor

Po dłuższym postoju tzn silnik zimny i odpalam np rano. Po rozgrzaniu wszystko jest ok. Obroty dobrze trzyma w granicach ok800obr.

Napisano

> Po dłuższym postoju tzn silnik zimny i odpalam np rano. Po rozgrzaniu wszystko jest ok. Obroty

> dobrze trzyma w granicach ok800obr.

sorry że dopiero teraz ale wiesz święta i takie tam ;p No więc powiem Ci, że u mnie tak samo jest. Silnik poprostu rozgrzewa się. Tak przynajmniej się mi wydaje ;p Zapytam jeszcze znajomego mechanika co i jak bo może tak nie powinno być i ja też będę miał jakiś problem

Napisano

> Witam. Problem dotyczy mojej Vectry. Po dłuższym postoju/rano gdy zapalam samochód obroty skaczą do

> ok2tys i tak się utrzymują przez ok3 sek. potem spadają do ok 900-1000obr, czyli do normalnych

> gdy zimny jest silnik. Zaraz po odpaleniu skok na takie obroty to zabójstwo dla silnika, więc

> proszę o radę co to może być, czy coś trzeba przeczyścić??

Kolego

silnik chodzi na ssaniu, dlatego takie obroty,to nic złego ani dziwnego..

Kto Ci powiedzial ze utrzymanie przez silnik obrotów na wysokości ok 2k przez pare sekund to zabójstwo??

takie zachowanie jest zupelnie normalne.Ja mam tak samo,a nawet ciut wyzej niz 2000obr/min

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Kto Ci powiedzial ze utrzymanie przez silnik obrotów na wysokości ok 2k przez pare sekund to

> zabójstwo??

powyżej 3tys to owszem troche... to tak jakby kazali Tobie odrazu z łóżka wstać i sprintem biegnąć przez jakiś czas. tak jak człowiek samochód również potrzebuje rozgrzewki wink.gif ( marcinek21 to niekoniecznie do Ciebie kierowane tylko ogólnie do kierowców smile.gif )

> takie zachowanie jest zupelnie normalne.Ja mam tak samo,a nawet ciut wyzej niz 2000obr/min

u mnie tak samo tongue.gif

Napisano

2000 rpm na mrozie przy -20 zaraz po odpaleniu auta jak najbardziej zabujstwo.

ECU silnika w oplach przynajmniej utrzymuje obrotu na rozgrzanie silnika do 1200 rpm, więcej to już trochę przesada, pompa nie zdąży przetłoczyć tej olejowej smoły aby wypełnić kompensatory.

Dla autora wątku, sprawdziłbym:

- czujnik temp. na ECU

- sprawdzić czy nie łapie lewego powietrza

- przeczyścić odme, korpus wtrysku ale to już zależy od rodzaju, silnik krokowy

PZZDR VEN

Napisano

> 2000 rpm na mrozie przy -20 zaraz po odpaleniu auta jak najbardziej zabujstwo.

> ECU silnika w oplach przynajmniej utrzymuje obrotu na rozgrzanie silnika do 1200 rpm, więcej to już

> trochę przesada, pompa nie zdąży przetłoczyć tej olejowej smoły aby wypełnić kompensatory.

> Dla autora wątku, sprawdziłbym:

> - czujnik temp. na ECU

> - sprawdzić czy nie łapie lewego powietrza

> - przeczyścić odme, korpus wtrysku ale to już zależy od rodzaju, silnik krokowy

> PZZDR VEN

EDIT. obroty po odpaleniu na zimnym silniku to lekko powyżej 1tys potem gdy ssanie się wyłącza to poniżej 1 tys

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.