Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mam problem z odbieraniem fal radiowych.Dlaczego???

Featured Replies

Napisano

Mam radio PANASONIC DFX800N i ostatnio mam problem z odbieranie fal radiowych.Podczas odbierania mam zakłucenia i odbiór nie jset już taki czysty jak był przed tem.Odkręciłem antene i podłączyłem kabel i niby dobrze odbierało dlatego stwierdziłem że bat anteny jest uszkodzony i kupiłem nowy.Po zamontowaniu radio odbiera tak jak odbierało przed tem czyli do d....Co mam zrobić i za co się zabrać by radio grało jak wcześniej??? niewiem.gif

Napisano

Pewnie kabel sie gdzies zlamal. Albo cos przy wtyczce sie stalo. A sprawdzales samo radio u kogos innego?

Napisano
  • Autor

radia nie sprawdzałem a wtyczke tą co do radia się podłączńcza to wymieniłem no i ten nowy bat kupiłem i nic... frown.gif

Napisano

> radia nie sprawdzałem a wtyczke tą co do radia się podłączńcza to

> wymieniłem no i ten nowy bat kupiłem i nic...

jesli wyjoles radio i dobrze odbieralo na zwyklym przewodzie to wina jest w kablu od anteny do radia w aucie

Napisano

> radia nie sprawdzałem a wtyczke tą co do radia się podłączńcza to

> wymieniłem no i ten nowy bat kupiłem i nic...

Czyli cos sie stalo po drodze z bata do radia - na 100% przewod antenowy

Napisano

> Mam radio PANASONIC DFX800N i ostatnio mam problem z odbieranie fal

> radiowych.Podczas odbierania mam zakłucenia i odbiór nie jset

> już taki czysty jak był przed tem.Odkręciłem antene i

> podłączyłem kabel i niby dobrze odbierało dlatego stwierdziłem

> że bat anteny jest uszkodzony i kupiłem nowy.Po zamontowaniu

> radio odbiera tak jak odbierało przed tem czyli do d....Co mam

> zrobić i za co się zabrać by radio grało jak wcześniej???

Mistrzu, a jaki Ty masz samochod, nie Fabie czasami???

Czy problem pojawil sie nagle (byl czas ze TEN egzemplarz radia w TYM egzemplarzu samochodu dostrajal sie do stacji bez zaklocen)?

Napisano
  • Autor

Tak mam skode fabie.Tak radio odbierało bez zakłóceń i samo wyszukiwało stacje bez problemu a od pewnego czasu już nie wyszukuje a niektóre stacje odbiera tak że pożal się Boże.Mam zamontowaną syrenę dodatkową w samochodzie więc może to daje zakłócenia i radio wariuje???

Napisano

> Tak mam skode fabie.Tak radio odbierało bez zakłóceń i samo

> wyszukiwało stacje bez problemu a od pewnego czasu już nie

> wyszukuje a niektóre stacje odbiera tak że pożal się Boże.Mam

> zamontowaną syrenę dodatkową w samochodzie więc może to daje

> zakłócenia i radio wariuje???

No to posluchaj!

Na poczatek jedna uwaga: jesli to co za chwile napisze jest Ci znane, to nie miej zalu, ze n-ty raz z rzedu powtarzam truizmy, o ktorych prawie kazdy posiadacz Fabki doskonale wie. Byc moze przyda sie to jakiemus poczatkujacemu userowi tej bryki. A jesli nie posiadasz tej wiedzy, to cos mi sie zdaje, ze znam rozwiazanie Twoich problemow...

Ale do rzeczy!

W Fabii zastosowano nowoczesne rozwiazanie instalacji antenowej niespotykane w starszych modelach tej marki. Otoz w podstawie anteny znajduje sie aktywny wzmacniacz antenowy zasilany tym samym przewodem, ktorym plynie sygnal do obwodow wejsciowych odbiornika radiowego (a tak bez wymadrzania sie to zasilanie jest podawane po prostu przewodem antenowym wink.gif)

Radia dedykowane do tego modelu Skody (te z dumnym napisem "Skoda Auto" na panelu np. kaseciaki po 700 pln lub proste CD po 1700 pln) sa przystosowane do takiego rozwiazania i na ich gniazda antenowe jest wystawiane napiecie zasilajace. Natomiast inne radia aby poprawnie wspolpracowaly z instalacja antenowa Fabii potrzebuja separatora antenowego. To proste urzadzenie wykonane w formie przejsciowki antenowej, ktore zapewnia, ze do radia plynie sygnal z anteny, natomiast do wzmacniacza jest podawane zasilanie. Taki separator mozna kupic za 20-30 pln w sklepach z artykulami Car Audio lub na Allegro. Posiada ono wtyk antenowy (podlaczany do gniazda w radioodbiorniku), gniazdo antenowe (do ktorego podlacza sie wtyk od fabrycznej anteny) oraz przewodzik sluzacy do zasilania wzmacniacza (podlaczany do wyjscia "+ANT" w radiu - chodzi o to, zeby po wlaczeniu radia pojawilo sie na tym przewodzie napiecie +12V). Tylko takie rozwiazanie zapewni poprawna prace odbiornika w Fabii.

Objawy, ktore opisujesz wskazuja na klasyczny przyklad braku separatora. Warto wiedziec, ze wzmacniacz, ktory nie jest zasilany nie tylko nie wzmacnia sygnalu, ale go wrecz tlumi! Dlatego mogles zaobserwowac, ze radio gralo lepiej na kawalku kabla niz na fabrycznej antenie... Bez separatora radio co prawda moze grac, ale uzyskanie zadowalajacej jakosci odbioru jest zalezne od czulosci i selektywnosci glowicy, warunkow propagacji fal, poziomu zaklocen zewnetrznych etc., jednym slowem jest raczej kwestia szczescia... smile.gif

Jesli jednak masz separator, to sprawdz, czy jest on poprawnie podlaczony (zwlaszcza do zasilania), ewentualnie mozliwe sa jeszcze uszkodzenia separatora lub samego wzmacniacza (ale tego bym raczej nie obstawial).

Powodzenia!

P.S. Przeszukaj Kacik Skody pod katem slowa "separator" - na pewno znajdziesz jeszcze wiele dodatkowych informacji

Napisano
  • Autor

dzęki za wyczerpującą informacje i przyznam się szczerze że nie miałem zielonego pojęcia wcześniej o tym co napisałeś.Nie wiem zbytnio czy o to chodzi ale podaje link na allegro który przedtsawia to coś jeśli to nazywa się wzmacniacz:http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=75313887.Proszę zobacz to a jeśli nie to napisz mi że nie to i postaram się znaleść i Ci powiem o tym byś mi doradził.Rozumiem że nie radzisz mi kupować nowej anteny razem z kablem bo takie coś można kupić na allegro za 65zł.pozdrawiam

Napisano

> dzęki za wyczerpującą informacje i przyznam się szczerze że nie

> miałem zielonego pojęcia wcześniej o tym co napisałeś.Nie wiem

> zbytnio czy o to chodzi ale podaje link na allegro który

> przedtsawia to coś jeśli to nazywa się

> wzmacniacz:http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=75313887.Proszę

> zobacz to a jeśli nie to napisz mi że nie to i postaram się

> znaleść i Ci powiem o tym byś mi doradził.Rozumiem że nie

> radzisz mi kupować nowej anteny razem z kablem bo takie coś

> można kupić na allegro za 65zł.pozdrawiam

Nie potrzebujesz WZMACNIACZA, bo juz go masz, tym bardziej nie potrzebujesz ANTENY Z KABLEM, bo tez ja masz. Jedyne, co jest Ci potrzebne to SEPARATOR ANTENOWY np. TAKI lub TAKI . Potrzebujesz modelu z wtykami standardu ISO a nie DIN (zdjecia obu masz na tej drugiej aukcji).

Wydatek niewielki, a po zalozeniu separatora powiniennes miec swiety spokoj i dobry odbior... wink.gif

Napisano
  • Autor

Oj chyba się jednak pomyliłem co do separatora.Na tej aukcji to jest wzmacniacz a separator to jest to : http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=74893370 mam nadzieje że o to chodzi więc proszę sprawdzić.Hm tu będzie problem bo pewnie jedną końcówkę podłączam pod radio a drugą pod antene czyli pod jej kabel no dobrze a ten kabel co pod napięcie mam podłączyć to pod co mam je podłączyć???

Napisano
  • Autor

już wiem nie wiem czemu nie wyświetliła się wiadomość w której napisałem że się zrorientowałem że nie o to chodzi więc dokładnie na te aukcje patrzałem.Tylko teraz tak.Jedną koncówkęl tego separatora podłączam do radia a drugą pod antenę a co z tym niebieskim kablem co mam podłączyć pod 12v???Gdzie mam to zpodłączyć????

Napisano

> już wiem nie wiem czemu nie wyświetliła się wiadomość w której

> napisałem że się zrorientowałem że nie o to chodzi więc

> dokładnie na te aukcje patrzałem.Tylko teraz tak.Jedną koncówkęl

> tego separatora podłączam do radia a drugą pod antenę a co z tym

> niebieskim kablem co mam podłączyć pod 12v???Gdzie mam to

> zpodłączyć????

Niebieski to najczesciej REMOTE...w radiu powinno tez byc niebieskie wyjscie(tj kabelek niebieski dochodzacy do kostki ISO)

Napisano

> już wiem nie wiem czemu nie wyświetliła się wiadomość w której

> napisałem że się zrorientowałem że nie o to chodzi więc

> dokładnie na te aukcje patrzałem.Tylko teraz tak.Jedną koncówkęl

> tego separatora podłączam do radia a drugą pod antenę a co z tym

> niebieskim kablem co mam podłączyć pod 12v???Gdzie mam to

> zpodłączyć????

Widze, ze Kolega PiM juz mnie wyreczyl... Dodam tylko, ze to wyjscie w radiu jest czesto oznaczane jako "ANT", "+ANT" lub jakos tak (co juz zreszta wczesniej pisalem), najczesciej jest to pin 5. Uwaga! W instalacji FABII na ten styk kostki jest podawane napiecie +12V jako sygnal przeciwkradziezowy. Trzeba wypiac ten przewod z kostki i w jego miejsce podlaczyc przewod zasilajacy separator.

Najlepszy manual na temat radia w Fabii jaki znam jest tutaj:

http://skoda.autokacik.pl/pages/zrobsam/isoradio/isoradio.htm

Poczytaj, a wszystko stanie sie jasne! ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.