Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy z odpalaniem na mrozie.

Featured Replies

Napisano

Koledzy , pomożcie proszę bo już zaczynam tracić cierpliwość.

Podpowiedzcie co jeszcze ewentualnie można sprawdzić lub zrobić w celu naprawy odpalania.

Chodzi o G IV z silnikiem 1.9 TDI PD 115 KM.

Przy temperaturach ok. -10*C lub nizszych dziad nie chce zapalać. Kręci bardzo anemicznie , odpala po 4-5 próbach długiego kręcenia.

Jak temperatura jest ok. -4*C i w górę z odpalaniem raczej nie ma problemów.

Co zrobiłem :

- kupiony nowy aku 74 Ah

- swiece żarowe sprawdzone organoleptycznie - ładnie grzeją końce

- paliwo na pewno nie zamarznięte

- paliwo raczej się nie cofa (na próbę parkuję ze spadkiem do przodu i tyłu)

- filtr powietrza wymieniony

- olej "rzadki" bo syntetyk 5W/40

CO jeszcze mam sprawdzić ???? !!!!!

(poprzedniej zimy było podobnie , w wielkie mrozy nawet do fury nie podchodziłem).

Za wszelkie sugestie i porady dziękuję.

Napisano

> Koledzy , pomożcie proszę bo już zaczynam tracić cierpliwość.

> Podpowiedzcie co jeszcze ewentualnie można sprawdzić lub zrobić w celu naprawy odpalania.

> Chodzi o G IV z silnikiem 1.9 TDI PD 115 KM.

> Przy temperaturach ok. -10*C lub nizszych dziad nie chce zapalać. Kręci bardzo anemicznie , odpala

> po 4-5 próbach długiego kręcenia.

> Jak temperatura jest ok. -4*C i w górę z odpalaniem raczej nie ma problemów.

> Co zrobiłem :

> - kupiony nowy aku 74 Ah

> - swiece żarowe sprawdzone organoleptycznie - ładnie grzeją końce

> - paliwo na pewno nie zamarznięte

> - paliwo raczej się nie cofa (na próbę parkuję ze spadkiem do przodu i tyłu)

> - filtr powietrza wymieniony

> - olej "rzadki" bo syntetyk 5W/40

> CO jeszcze mam sprawdzić ???? !!!!!

> (poprzedniej zimy było podobnie , w wielkie mrozy nawet do fury nie podchodziłem).

> Za wszelkie sugestie i porady dziękuję.

A jakie masz paliwo wlane? Nie czasem bioester czy coś? Bo to tylko do -5 o ile dobrze pamiętam...

Napisano
  • Autor

> A jakie masz paliwo wlane? Nie czasem bioester czy coś? Bo to tylko do -5 o ile dobrze pamiętam...

Normalny zykły ON z BP z dodatkiem antyzamarzacza Skyyd.

Napisano

> Koledzy , pomożcie proszę bo już zaczynam tracić cierpliwość.

> Podpowiedzcie co jeszcze ewentualnie można sprawdzić lub zrobić w celu naprawy odpalania.

> Chodzi o G IV z silnikiem 1.9 TDI PD 115 KM.

> Przy temperaturach ok. -10*C lub nizszych dziad nie chce zapalać. Kręci bardzo anemicznie , odpala

> po 4-5 próbach długiego kręcenia.

> Jak temperatura jest ok. -4*C i w górę z odpalaniem raczej nie ma problemów.

> Co zrobiłem :

> - kupiony nowy aku 74 Ah

> - swiece żarowe sprawdzone organoleptycznie - ładnie grzeją końce

> - paliwo na pewno nie zamarznięte

> - paliwo raczej się nie cofa (na próbę parkuję ze spadkiem do przodu i tyłu)

> - filtr powietrza wymieniony

> - olej "rzadki" bo syntetyk 5W/40

> CO jeszcze mam sprawdzić ???? !!!!!

> (poprzedniej zimy było podobnie , w wielkie mrozy nawet do fury nie podchodziłem).

> Za wszelkie sugestie i porady dziękuję.

Podepnij VAG.

Czujnik temperatury, pompa paliwa w zbiorniku.

jakiś tekst i generalnie tam poszukaj - tdi nie odpala

Napisano
  • Autor

> Podepnij VAG.

> Czujnik temperatury, pompa paliwa w zbiorniku.

> jakiś tekst i generalnie tam poszukaj - tdi nie odpala

Czujnik temperatury wymieniony (nie wiem o który chodzi w każdym razie wymieniony jest ten który pokazuje temperaturę na zegarach bo nie trzymały 90*C)

Zapomniałem dopisać , że pod VAG-a był podpinany.

Zero błędów (gość stwierdził że przez VAG sprawdził przekaźnik świec i podobno załącza grzanie - czy sprawdzenie przekaźnika jest możliwe przez VAG ?????)

Tak sobie myślę, że gdyby pompka w baku była kaput to problemy byłyby zawsze. A w temp. ok -4-5*C i w górę zapala w miarę dobrze (aha jest problem z zapalaniem na całkiem nagrzanym silniku - trzeba dłużej pokręcić).

Napisano

Tak naa szybko.

Quote:

Sprawdź przewody paliwowe i opaski przy filtrze i na powrotach. U mnie to samo było - postał 4 -6 h i kręcił z 20 sekund - okazało się że wężyk na powrocie miał delikatną dziurkę i łapał powietrze w układ.

Teraz na cyknięcie pali :-) Ale dobry m-c się wkurzałem ostro co jest grane ( nie wspomnę o kilku litrach ropy na asfalcie i potopionych przez ropę węży chłodnicy.

Pokop na forum paska. Kopalnia wiedzy.

Napisano

> filtr paliwa

Gdyby to był filtr paliwa to chyba by go dusiło podczas jazdy? Chociaż jak nie wymieniany dawno to też nie zaszkodzi.

A tak przy okazji, w ciągu roku rozmawiałem z 4 różnymi osobami które twierdzą że po zatankowaniu na bp on miały problemy... Nie chce tutaj nikomu antyreklamy robić bo to pewno zbieg okoliczności (bp to raczej poważna firma) no ale sam tankuje swojego na orlenie (i wszystkie służbowe samochody też) i nigdy problemu z paliwem nie miałem.

Napisano

> Gdyby to był filtr paliwa to chyba by go dusiło podczas jazdy? Chociaż jak nie wymieniany dawno to

> też nie zaszkodzi.

> A tak przy okazji, w ciągu roku rozmawiałem z 4 różnymi osobami które twierdzą że po zatankowaniu

> na bp on miały problemy... Nie chce tutaj nikomu antyreklamy robić bo to pewno zbieg

> okoliczności (bp to raczej poważna firma) no ale sam tankuje swojego na orlenie (i wszystkie

> służbowe samochody też) i nigdy problemu z paliwem nie miałem.

powiem tak, mam diesel-a od kilku lat a wcześniej jeździłem kilkoma służbowymi w na prawdę różnym wieku i zawsze wystarczało mieć sprawny aku, przed zimą wymieniony filtr paliwa, kontrola temperatury zamarzania płynu chłodniczego i to wszystko. Myślę że nie zrobię kryptoreklamy pisząc że od dłuższego czasu do swojego prywatnego leję tylko Vervę ok.gif

W zeszłym roku wyjeżdżając na uczelnię o 6 rano termometr w samochodzie pokazał -34 i odpalił od strzału ok.gif

a to tylko TDI VW z komisu wink.gif

Napisano
  • Autor

> Gdyby to był filtr paliwa to chyba by go dusiło podczas jazdy? Chociaż jak nie wymieniany dawno to

> też nie zaszkodzi.

> A tak przy okazji, w ciągu roku rozmawiałem z 4 różnymi osobami które twierdzą że po zatankowaniu

> na bp on miały problemy...

Nie sądzę żeby to była wina filtra lub paliwa.

Tak jak kolega pisał wyżej - gdyby filtr był przypchany to by się dusił podczas jazdy i nie chciałby odpalać w bardziej dodatnich temperaturach. A tak nie jest.

Wadliwe paliwo też wykluczam (zalanie złej wachy to mógłby być jednorazowy przypadek). Zawsze tankuję na tej samej stacji a problemy pojawiają się przy bardzo niskich temperaturach.

Z moich obserwacji wynika raczej , że pomimo nowego aku podczas rozruchu silnik kręci raczej anemicznie (jakby na "zwolnionych obrotach").

Napisano

> Nie sądzę żeby to była wina filtra lub paliwa.

> Tak jak kolega pisał wyżej - gdyby filtr był przypchany to by się dusił podczas jazdy i nie

> chciałby odpalać w bardziej dodatnich temperaturach. A tak nie jest.

> Wadliwe paliwo też wykluczam (zalanie złej wachy to mógłby być jednorazowy przypadek). Zawsze

> tankuję na tej samej stacji a problemy pojawiają się przy bardzo niskich temperaturach.

> Z moich obserwacji wynika raczej , że pomimo nowego aku podczas rozruchu silnik kręci raczej

> anemicznie (jakby na "zwolnionych obrotach").

nie byłbym tego taki pewien, z paliwa wytrąca się pewna ilość parafiny i przy większych mrozach robi się taka "kasza". To oczywiście może być jeden z powodów i nie mówię że akurat w tym przypadku tak jest ale filtr paliwa jest istotnym elementem ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.