Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kod błędu 85

Featured Replies

Napisano

Długo przeglądałem różne fora odnośnie tegoproblemu i w końcu postanowiłem zwrócić się tutaj o pomoc. Posiadam asterkę z 95 roku z silniczniem 1.4 [C14NZ] z gazem.

Otóż od paru dni co jakiś czas zaczeła mi się zapalać pomarańczowa bardzo nielubiana kontrolka z piorunem. A teraz objawy : pierwsze uruchomienie na benzynie wszystko jest OK silniczek pracuje ładnie równo ... (jest nieźle)... próba ruszenia z miejsca silnik gaśnie, ponowne uruchomienie i po chwili zapala się kontrolka w tym momencie wyłączem silnik i czekam chwilę... ponowne uruchomienie i znowu jest OK więc wrzucam 1, 2 jade ... ale (właśnie musi być jakieś ale) w pierwszej fazie ruszania slinik jak by się dusił brakowało mu mocy do ruszenia puki sie troszeczke nie bujnie tak do około 30-35 później już idzie normalnie zarówno na ciepłym jak i zimnym silniku na benzynce, a i jeszcze jedno po odpaleniu jak przełącze na gaz silniczek całkowicie inaczej się zachowuje nie ma żadnych problemów z ruszaniem wkręca się i idzie jak przeciąg

Napisano
  • Autor

Jeszcze dodam że zwarłem styki jak zaznaczone na obrazku

Złącze 16 pin

i liczyłem ile razy zapali sie kontrolka jak by nie liczyć wyszło 8 5

Napisano

> i liczyłem ile razy zapali sie kontrolka jak by nie liczyć wyszło 8 5

No właśnie, sprawdź dobrze. X14NZ to Multec, a w tym systemie kod 85 oznacza nieprawidłowy sygnał immo. Ponieważ możesz uruchomić auto, to nie jest problem z immo.

Napisano
  • Autor

sprawdzałem dwa razy dzisiaj i napewno jest to 85 , doszedł jeszcze jeden którego wczoraj jeszcze nie było 44 Sonda lambda - uboga mieszanka

Napisano

> sprawdzałem dwa razy dzisiaj i napewno jest to 85 , doszedł jeszcze jeden którego wczoraj jeszcze

> nie było 44 Sonda lambda - uboga mieszanka

No niestety według wszelakich źródeł kod 85, to niezrozumiały sygnał immo. Ponieważ silnik odpala, to nie jest on przyczyną opisywanych problemów. Możesz masz słaby akumulator, albo musisz długo kręcić rozrusznikiem, zanim samochód odpali?

Błąd od sondy może być spowodowanym LPG. W tym systemie sonda nie ma grzałki, więc odczyty z niej brane są pod uwagę po pewnym czasie. Skoro problem pojawia się od razu po odpaleniu zimnego silnika to ten błąd nie musi wcale wskazywać rzeczywistego problemu.

Jak silnik się zadławi wykręć świece i zobacz, czy go czasem nie zalewa. Zapłon dobrze ustawiony? Teoretycznie gaz jest bardziej czuły na nieprawidłowości w WN, ale kto wie ...

Bardzo możliwe, że faktyczny problem nie pojawia się wcale w pamięci ECU. W jakich okolicznościach pojawiła się ta usterka? Może to rzuci więcej światła na sprawę.

Napisano
  • Autor

Dzięki nygma miałeś rację powodem wykazywania błędu był słaby akumulator ... też mnie troszeczke zdziwił fakt że mogłem normalnie bez zbędnego kręcenia odpalić auto. Dziekuje jeszcze raz wszystkim:)

Napisano

po kolejnym odlaczeniu aku i "niechlujnym ")podlaczeniu klem problem powroci . to nie slaby aku tylko podlaczany w sposob ktory umozliwia powstawanie iskrzenia na klemach podczas dokrecania . . kleme plusowa montuj na ciasno aby nie trzeba bylo duzo krecic i nie powstawaly przerwy w kontakcie ze slupkiem a co za tym idzie smieci ktore sa tak wlasnie interpretowane .

zawsze jak sie spiesze to mam podobne objawy . . ponowne rozlaczenie klemy i jej podlaczenie eliminuje blad i silnik wraca do zycia .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.