Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak podłączyć parownik?

Featured Replies

Napisano

Witam

Pacjent: Multipla 1,6. Pytanie: czy można podłączyć parownik w szereg z nagrzewnicą? Cel: polepszenie skuteczności ogrzewania.

Napisano

> Witam

> Pacjent: Multipla 1,6. Pytanie: czy można podłączyć parownik w szereg z nagrzewnicą? Cel:

> polepszenie skuteczności ogrzewania.

Jeśli nie ma zaworka na nagrzewnicy to można.

Napisano

> Witam

> Pacjent: Multipla 1,6. Pytanie: czy można podłączyć parownik w szereg z nagrzewnicą? Cel: polepszenie skuteczności ogrzewania.

Mam oba autka z reduktorem szeregowo za nagrzewnicą. W obu gaz chodzi bardzo dobrze - odpalanie w zimie przy -10°C to nie problem - reduktor nie zamarznie, bo jest szeregowo smile.gif

Napisano
  • Autor

No i podłączyłem i ja szeregowo, wrażenia raczej pozytywne. W aucie cieplej, jednak mam wrażenie że później przełącza się na gaz. Jako pierwszą Podłączyłeś nagrzewnicę czy reduktor? U mnie widać dość duży spadek temperatury płynu na reduktorze, a kiedy dmuchawa idzie pełną parą powrót do silnika mam dość chłodny.

Napisano

> No i podłączyłem i ja szeregowo, wrażenia raczej pozytywne. W aucie cieplej, jednak mam wrażenie że później przełącza się na gaz. Jako pierwszą Podłączyłeś nagrzewnicę czy reduktor?

Przecież napisałem, że "za nagrzewnicą" smile.gif

> U mnie widać dość duży spadek temperatury płynu na reduktorze, a kiedy dmuchawa idzie pełną parą powrót do silnika mam dość chłodny.

Spadek temperatury będzie, bo lpg pobiera ciepło podczas parowania.

Przy podłączeniu równoległym przez reduktor płynie tylko część płynu chłodzącego, a przy połączeniu szeregowym cały, tylko że trochę wychłodzony przez nagrzewnicę - według mnie dla reduktora nie ma różnicy, czy jest równolegle czy szeregowo, no może poza tym, że jak jest szeregowo, to nie powinien zamarzać przy odpalaniu na lpg, bo płyn płynie szybciej i jest go więcej ...

Napisano
  • Autor

> Przecież napisałem, że "za nagrzewnicą"

blagam.gif Pomroczność jakaś cy cuś...

Co do temperatury sądziłem że im szybciej będzie płynął płyn tym różnica będzie mniejsza. Może mam zamuloną nagrzewnicę niewiem.gif

Napisano

> ... Co do temperatury sądziłem że im szybciej będzie płynął płyn tym różnica będzie mniejsza...

To się akurat zgadza smile.gif - oczywiście różnica temperatury płynu chodzącego przed i za reduktorem.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Jeśli nie ma zaworka na nagrzewnicy to można.

To oczywiscie prawda, ale mimo zaworu w nagrzewnicy tez mozna. W jakich przypadkach? Gdy zawor co prawda w nagrzewnicy jest, ale jego "zamkniecie" (wylaczenie ogrzewania) nie powoduje zatrzymania przeplywu cieczy przez przewod do- i odplywowy, a tylko ominiecie nagrzewnicy. Te sytuacje mozna porownac do odlaczenia przewodu do- i odplywowego od odpowiednich kroccow nagrzewnicy i zlaczenie ich ze soba za pomoca wstawionego kawalka rurki. Tak wlasnie dziala zawor nagrzewnicy np. w Skodach Favorit/Forman i pewne nie jest to rozwiazanie unikalne na skale swiatowa wink.gif.

A poza tym, jak sie troche pomysli i pokombinuje, to zawsze da sie jakos podlaczyc reduktor szeregowo w malym obiegu (oczywiscie wszystko trzeba robic z glowa, np. mozna wstawic przed ogrzewany kolekotr ss., o ile takowy wystepuje i przewod jest wystarczajacej srednicy), tyle ze gazownikom sie zwykle nie chce. Szkoda im na to czasu (czas to pieniadz).

Napisano

> Mam oba autka z reduktorem szeregowo za nagrzewnicą. W obu gaz chodzi bardzo dobrze - odpalanie w

> zimie przy -10°C to nie problem - reduktor nie zamarznie, bo jest szeregowo

Bardzo dobrze, ze szeregowo, tylko dlaczego wstawiles reduktor za nagrzewnica?? Mozna z tego wnosic, ze bardziej zalezy Ci na jak najszybszym ogrzaniu tylka wink.gif niz reduktora. A swoja droga to wstawienie reduktora przed nagrzewnice i tak nie powinno odczuwalnie wplynac na szybkosc ogrzewana wnetrza, bo red. tak duzo ciepla nie pobiera. Z reszta swiadomy i dbajacy o autko kierowca zwykle nie wlacza ogrzewania zanim temp. plynu osiagnie powiedzmy chociaz te 40-50*C smile.gif.

Napisano
  • Autor

> Bardzo dobrze, ze szeregowo, tylko dlaczego wstawiles reduktor za nagrzewnica?? Mozna z tego

> wnosic, ze bardziej zalezy Ci na jak najszybszym ogrzaniu tylka niz reduktora.

Właśnie o to mi chodziło.

> Z reszta swiadomy i dbajacy o autko

> kierowca zwykle nie wlacza ogrzewania zanim temp. plynu osiagnie powiedzmy chociaz te 40-50*C

> .

A to czemu?

P.S. Sorki doczytałem że to pytanie nie do mnie clown.gif

Napisano

> To oczywiscie prawda, ale mimo zaworu w nagrzewnicy tez mozna. W jakich przypadkach? Gdy zawor co

> prawda w nagrzewnicy jest, ale jego "zamkniecie" (wylaczenie ogrzewania) nie powoduje

> zatrzymania przeplywu cieczy przez przewod do- i odplywowy, a tylko ominiecie nagrzewnicy. Te

> sytuacje mozna porownac do odlaczenia przewodu do- i odplywowego od odpowiednich kroccow

> nagrzewnicy i zlaczenie ich ze soba za pomoca wstawionego kawalka rurki. Tak wlasnie dziala

> zawor nagrzewnicy np. w Skodach Favorit/Forman i pewne nie jest to rozwiazanie unikalne na

> skale swiatowa .

Teraz mi zabiłeś ćwieka... byłem święcie przekonany, że zaworek odcina dopływ do nagrzewnicy, aż będę musiał sprawdzić...

Napisano

> ... tylko dlaczego wstawiles reduktor za nagrzewnica?? Mozna z tego wnosic, ze bardziej zalezy Ci na jak najszybszym ogrzaniu tylka niz reduktora.

Dokładnie tak smile.gif

> A swoja droga to wstawienie reduktora przed nagrzewnice i tak nie powinno odczuwalnie wplynac na szybkosc ogrzewana wnetrza, bo red. tak duzo ciepla nie pobiera.

Skoro tak, to reduktorowi jest obojętne czy jest za czy przed nagrzewnicą, a mnie nie smile.gif

Mam tak w obu autkach z lpg i jest ok.

> Z reszta swiadomy i dbajacy o autko kierowca zwykle nie wlacza ogrzewania zanim temp. plynu osiagnie powiedzmy chociaz te 40-50*C.

No właśnie tego nie rozumiem, dlaczego dopiero jak będzie 40-50°C?

Według mnie wymiana powietrza jest nie mniej istotna niż jego temperatura ...

Jak jest zimny włączam nawiew na szybę, ale jak zaczyna grzać dodaję nawiew do środka, a po nagrzaniu jeszcze na nogi, lub tylko na nogi i uchylam szyber ...

Napisano

> Z reszta swiadomy i dbajacy o autko

> kierowca zwykle nie wlacza ogrzewania zanim temp. plynu osiagnie powiedzmy chociaz te 40-50*C

> .

Takie małe urban legend związane ze sztywnością membran w parowniku.

Z autopsji mogę podać że w przypadku BRC do 100kW membrana zajeżdżana tylko na gazie i w zimie przy mrozach poddała się bez między-czyszczenia po hmm chyba 2latach (~35kkm/rok) - koszt wymiany tak jak na alledrogo stoją ~80zł?

Jak komuś się chce niech liczy ile przepali Pb na rozruch,a ile kosztuje regeneracja przed sezonem zimowym.

Ostatnie czyszczenie do połysku parownika bez wymiany membran hmm... w sierpniu 2010 i zima jakoś leci tylko na lpg.

Oczywiście mogą występować osobnicze przypadki wymagające z powodów konstrukcji parownika super mięciutkiej membrany a do tego temperatura się przydaje. Sprawę blokującej start only lpg elektroniki oczywiście pomijam, bo tu bez bypasa się nie da nic zrobić chyba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.