Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Asterka 1,6 16v 100KM X16XEL kopci przy ruszaniu

Featured Replies

Napisano

Witajcie mam taki problem z silnikiem ktory kupilem i podlega pisemnej gwarancji, przy ruszaniu jak chwilke postoi na swiatlach to kopci na niebiesko i czuć olej, natomiast gdy jade juz caly czas pod obciazeniem nawet na wysokich obrotach - zero dymu.

Zrobilem 300km na tym silniku dopiero i raczej staralem sie go przegonic, bo niewiadomo ile stał jak wyeliminować pierscienie, itp bo nie wiem czy silnik wyciagac i zwracac itd czy te silniki maja jakas inna bolaczke?

niewiem.gif

Napisano

Miałem taki sam silnik w Astrze i takie same objawy. Pomiar kompresji przez mechanika dał wynik 7-14-14-14. Wymiana pierścieni zlikwidowała kopcenie i w pewnym stopniu zredukowała apetyt na olej silnikowy. Wg mnie silnik padlina.

Napisano

>Wg mnie silnik padlina.

Wg mnie rowniez, szczegolnie ze silnik zostal "zepsuty" juz w fazie projektowania. Zdarzaja sie chlubne wyjatki, ktore niestety tylko potwierdzaja "syndrom XEL".

Jesli puszcza blekitnego "baczka" przy ruszaniu (czy puszcza takowego przy duzym obciazeniu?), mozna pokusic sie na wymiane uszczelniaczy zaworowych i obserwowac, czy bedzie lepiej...

W skrocie: silnik zle przemyslany, spozywa olej rownie chetnie jak benzyne, kosztowny w naprawie (zyzycie oleju).

Pozdrawiam

Napisano

> czyli dalsze "rozjezdzanie" go nie ma sensu

Jak napisalem powyzej: ten silnik ma fabryczna wade wykonania tulei cylindrowej. Zdarzaja sie silniki XEL, ktore biora znikowe ilosci oleju nawet po przebiegu 300 kkm (osobiscie znam taki przypadek, ktory naprawialem na okolicznosci innych awarii) , ale sa to nieliczne wyjatki. Nie licz na rozruszanie pierscieni i inne magiczne zabiegi: jesli silnik olej spozywa, to bedzie to robil nadal z tendencja wzrastajaca.

Mozna to poprawic podczas remontu kapitalnego silnika co kosztuje skromnie liczac 3 kPLN...za to kupisz 3 silniki do zajezdzenia, calkiem prawdopodobne, ze trafisz na dobry...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

puszcza blekitnego "baczka" przy ruszaniu - im dluzej stoi na biegu jalowym tym wiecej dymu pusci przy ruszaniu, poza tym nie dymi, jak postoi 5 minut to zadymi dobre 100metrow przy gwaltownym ruszeniu - czy faktycznie sprobowac z tymi uszczelniadczami czy zwracac silnik i szukac kolejny....?

Napisano

> puszcza blekitnego "baczka" przy ruszaniu - im dluzej stoi na biegu jalowym tym wiecej dymu pusci

> przy ruszaniu, poza tym nie dymi, jak postoi 5 minut to zadymi dobre 100metrow przy gwaltownym

> ruszeniu - czy faktycznie sprobowac z tymi uszczelniadczami czy zwracac silnik i szukac

> kolejny....?

Najprawdopodobniej leje się olej po trzonkach zaworów dolotowych. Wątpie, aby sama wymiana uszczelniaczy coś dała. W silniku są wyrobione lub uszkodzone prowadnice zaworowe. Bez wymiany uszczelniaczy, prowadnic i ew. zaworów i się nie obejdzie.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Najprawdopodobniej leje się olej po trzonkach zaworów dolotowych. Wątpie, aby sama wymiana

> uszczelniaczy coś dała. W silniku są wyrobione lub uszkodzone prowadnice zaworowe. Bez wymiany

> uszczelniaczy, prowadnic i ew. zaworów i się nie obejdzie.

ostatni pierscieni nie zbieral oleju a drugi byl pekniety teraz juz wszystko ok

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.