Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne pyrkanie przy skręcaniu kierą

Featured Replies

Napisano

Witam, mam dziwne hałasy przy skręcaniu kierownicą w prawo lub lewo gdy auto stoi lub toczy się, wtedy dobrze słychać. Takie pyrkanie jak by coś na chwilę trzymało i puszczało, podobnie się zachowują hamulce jak przymarzną i puszczają to ja taki odgłos mam przy skręcaniu kierą. Macie pomysł o co biega ?

Napisano

> Witam, mam dziwne hałasy przy skręcaniu kierownicą w prawo lub lewo gdy auto stoi lub toczy się,

> wtedy dobrze słychać. Takie pyrkanie jak by coś na chwilę trzymało i puszczało, podobnie się

> zachowują hamulce jak przymarzną i puszczają to ja taki odgłos mam przy skręcaniu kierą. Macie

> pomysł o co biega ?

Górne mocowanie amortyzatorów (poduszka amortyzatora).

O takie coś:

38dd6da0072050853c44b13eea6f34e9.jpg

Napisano

> Górne mocowanie amortyzatorów (poduszka amortyzatora).

> O takie coś:

zgadza sie

albo wymieniasz albo bierzesz strzykawe i olej silnikowy wstrzykujesz w kielich - spora dawke - i masz cisze

skrzypialo u mnie zalalem i od roku cisza

Napisano
  • Autor

> zgadza sie

> albo wymieniasz albo bierzesz strzykawe i olej silnikowy wstrzykujesz w kielich - spora dawke - i

> masz cisze

> skrzypialo u mnie zalalem i od roku cisza

ok, ale to od dołu mam wstrzykiwać czy od góry po otwarciu maski ?

Napisano

> ok, ale to od dołu mam wstrzykiwać czy od góry po otwarciu maski ?

od gory

Napisano

prykanie mówisz ? a ten hałas to nie podobny był do hałasu przegubu?:( mam to autko od nowości 3 lata i tak ostatnio miałem awaryjne hamowanie na krawężniku i widzę że na skręconych kołach takie podejrzane hałasy na dziurach wydaje ...... podpowiecie coś Koledzy?

Napisano

> prykanie mówisz ? a ten hałas to nie podobny był do hałasu przegubu?:( mam to autko od nowości 3

> lata i tak ostatnio miałem awaryjne hamowanie na krawężniku i widzę że na skręconych kołach

> takie podejrzane hałasy na dziurach wydaje ...... podpowiecie coś Koledzy?

No jak hamowałeś na skręconych kołach i krawężnik to napewno cuś nie tak ok.gif

Napisano

no właśnie starałem je wyprostować ale na krawężnik po skosie wjechałem frown.gif Był łuk, był lód, ja od dziewczyny nad ranem wracałem no i był krawężnik sciana.gif

Napisano

> prykanie mówisz ? a ten hałas to nie podobny był do hałasu przegubu?:( mam to autko od nowości 3

> lata i tak ostatnio miałem awaryjne hamowanie na krawężniku i widzę że na skręconych kołach

> takie podejrzane hałasy na dziurach wydaje ...... podpowiecie coś Koledzy?

dokladnie zawieszenie sprawdz.. po takim czyms moglo sie cosik wybic np tuleja albo skrzywic... a moze poloska czy koncowka drazka..... sporo tegp moze sie zepsuc..... polecam do dobrego diagnosty podjechac zeby sprawdzil

Napisano
  • Autor

pojechałem dziś z tym pyrkaniem do warsztatu, to się załamałem, do wymiany oba wahacze, obie górne poduszki amorków, łączniki staba i jeden amorek (ale się wymienia oba), skasują mnie na ponad tysiaka, tragedia !

Napisano

Jednak stukanie coś więcej oznaczało ok.gif

Napisano

> pojechałem dziś z tym pyrkaniem do warsztatu, to się załamałem, do wymiany oba wahacze, obie górne

> poduszki amorków, łączniki staba i jeden amorek (ale się wymienia oba), skasują mnie na ponad

> tysiaka, tragedia !

przerabiałem temat 20.12.2010, nie licząc łączników staba za wszystko zapłaciłem 650pln, amorki KYB, poduszki oryginalne, wahacze MM, 550pln częsci, 100pln robocizna waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> przerabiałem temat 20.12.2010, nie licząc łączników staba za wszystko zapłaciłem 650pln, amorki

> KYB, poduszki oryginalne, wahacze MM, 550pln częsci, 100pln robocizna

u mnie drożej, ale oczywiście warsztat przyciął na częściach, z amorkami kyb mnie wkur... bo sobie liczyli 208zł za sztukę więc sam kupiłem i im dowiozłem za 118zł za sztukę.

Napisano
  • Autor

przy jakim przebiegu auta robiłeś ? Czy to pierwsza wymiana zawieszenia ?

Napisano

> u mnie drożej, ale oczywiście warsztat przyciął na częściach, z amorkami kyb mnie wkur... bo sobie

> liczyli 208zł za sztukę więc sam kupiłem i im dowiozłem za 118zł za sztukę.

yikes.gif

u mnie na luzie, zamówiłem sobie części i ze swoimi przyjechałem, robota miała być 100-160pln,

ale poszło szybciutko, więc ta dolna granica została wink.gif

Przód robiłem przy 125kkm, tył jest zdrowy póki co skromny.gif

Jedyne co zostawiłem z przodu, to seryjne sprężyny, nie obniżałem, bo za dużo śniegu miałem w tym roku crazy.gif

Napisano

wielkie dzięki blagam.gif ostatnio byłem na salonie to jak mi to wszystko wycenili (całe zawieszenie i przeguby) to tysiaka mogło być za mało ..... frown.gif

a nie wiecie ile taki diagnostyk weźmie? hmm.gif

Napisano

> Górne mocowanie amortyzatorów (poduszka amortyzatora).

> O takie coś:

Czy pod to można też podciągnąć skrzypienie przy ruszaniu, gdy autko zostaje poderwane do góry, lub kiedy jedzie na 2 biegu w korku i delikatnie przyśpiesza? Zawsze słychać delikatne skrzypnięcie.... Zawieszenie sprawdzone na ścieżce, Wszystko niby OK.

Napisano

> Czy pod to można też podciągnąć skrzypienie przy ruszaniu, gdy autko zostaje poderwane do góry, lub

> kiedy jedzie na 2 biegu w korku i delikatnie przyśpiesza? Zawsze słychać delikatne

> skrzypnięcie.... Zawieszenie sprawdzone na ścierzce, Wszystko niby OK.

na upartego też waytogo.gif

Napisano

W moim przypadku najbardziej było słychać ten dźwięk na postoju, a w czasie jazdy jakoś do 20km/h.

Napisano

> Czy pod to można też podciągnąć skrzypienie przy ruszaniu, gdy autko zostaje poderwane do góry, lub

> kiedy jedzie na 2 biegu w korku i delikatnie przyśpiesza? Zawsze słychać delikatne

> skrzypnięcie.... Zawieszenie sprawdzone na ścieżce, Wszystko niby OK.

tutaj bardziej bym obstawial jakas skrzypiaca tuleje w wahaczu albo sprezyna w gniezdzie ewentualnie moze cos w amorku

raczej tzw lozysko amorka tu nie powinno "dawac glosu"

Napisano

Łożysko z amorka bardzo ładnie hałasuje jak tył auta mamy wyżej niż przód.

np. najechać tyłem na wysoki krawężnik, albo jakiś stromy podjazd bo wtedy przód jest bardziej obciążony

Napisano

Też mi sie wydaje , że to nie od mocowania górnego amorka.

Kurcze, samochód sprzedany, za tydzień przekazanie a tu taki zonk...

Może wszystko przelecę olejem silnikowym... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Też mi sie wydaje , że to nie od mocowania górnego amorka.

> Kurcze, samochód sprzedany, za tydzień przekazanie a tu taki zonk...

> Może wszystko przelecę olejem silnikowym...

to nie jest glupi pomysl wink.gif

a swoja droga to podjedz na jakas samoobslugowa myjke i porzednie oplucz te wlasnie elementy - gniazda tuleje a potem zdziebko oleum i bedzie gites wink.gif

Napisano
  • Autor

Auto już naprawione, skasowali mnie na prawie 1200zł. Wymieniono całe przednie zawieszenie :-) , oba wahacza, oba amortyzatory, komplet łączników stabilizatora i górne poduszki amorków, zbieżność itp. Z tymi poduszkami to był numer, bo po wymianie dalej miałem te pyrkanie przy skręcaniu kierą tyle że tym razem z lewej strony. Okazało się że trafiła się wadliwa poduszka i wymieniali jeszcze raz :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.