Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana klocków i płynu hamulcowego

Featured Replies

Napisano

Witam,

wiem że gdzieś na forum są wskazówki jak można coś samemu zrobić.

chce wymienić klocki i płyn hamulcowy - gdzie to mogę znaleść?

Piotr

Napisano

> Witam,

> wiem że gdzieś na forum są wskazówki jak można coś samemu zrobić.

> chce wymienić klocki i płyn hamulcowy - gdzie to mogę znaleść?

> Piotr

Służę -> KLIK .

Napisano

> a macie coś o płynie

W sensie jaki płyn? W lutym ASO zalało u mnie takie coś KLIK .

Jeszcze tu było o płynie -> KLIK .

Napisano

Aby udało się to samodzielnie zrobić to polecam np na dzień wcześniej wszystkie odpowietrzacze ( z przodu na zaciskach po skręcie koła będą widoczne oraz od wewnątrz kół na cylinderkach z tyłu) spryskać jakimś preparatem penetrującym , ponieważ może okazać się że ... będą zapieczone na amen i ich nie odkręcimy.

Zaopatrujemy się w słoik (do którego bedzie spływał stary płyn i kawałek przezroczystego wężyka który nakładamy na odpowietrzacz oraz zaopatrujemy się w pomocnika, który będzie "pompował" pedałem hamulca.

Należy wyssać stary płyn ze zbiorniczka i zalać go nowym.

Zaczynamy od najdalej położonego koła czyli prawy tył, potem lewy tył, prawy przód i lewy przód.

Popuszczasz odpowietrzacz i pompujesz między czasie zalewając zbiorniczek na max.

Pompujesz w większości przypadków aż zauważysz zmianę koloru płynu- z czasem zmienia on barwę na ciemniejszą (starzejąc się) oraz do chwili aż w przewodzie nie będziesz widział pęcherzyków powietrza. tak samo postępujesz z każdym kołem.

Reasumując- biorąc pod uwagę rodzaj usługi i jego cenę, nie czując się na siłach i nie mając wcześniej doświadczenia (można np ukręcić np odpowietrzacze a wtedy mamy kłopot) lepiej i bezpieczniej zlecić to fachowcowi

co do samego płynu

Panda ma fabrycznie zalany układ płynem Tutela

Każdy płyn ma określone parametry przede wszystkim temp wrzenia - czyli moment kiedy powstają pęcherzyki powietrza w układzie -efekt brak hamulców

Fabrycznie jest to płyn DOT-4

Możesz zastosować lepszy ( w sensie wyższej temperatury wrzenia) np DOT 5.1 ale są to płyny bardziej higroskopijne tj mocniej chłoną wodę i przez to wymagają częstszej wymiany)

Uważaj by nie kupić płynu DOT 5.0 - jest to płyn nieprzystosowany do układu hamulcowego Pandy - jego skład chemiczny może uszkodzić pompę i gumowe uszczelki układu.

Napisano

> ile litrów płynu?

ok 0,4 litra liczy cały układ ale lepiej kupić więcej na jego "przepłukanie" i "odpowietrzenie"

Napisano

> Reasumując- biorąc pod uwagę rodzaj usługi i jego cenę, nie czując się na siłach i nie mając

> wcześniej doświadczenia (można np ukręcić np odpowietrzacze a wtedy mamy kłopot) lepiej i

> bezpieczniej zlecić to fachowcowi

> co do samego płynu

Znając polskie warunki warsztatowe, lepiej niż samodzielenie (nawet bez doświadczenia), zrobi to tylko warsztat specjalizujący się w układach hamulcowych.

Byłem dwukrotnie świadkiem a raz doświadczyłem na własnej skórze, że wielospecjalistyczni mechanicy traktują odpowietrzanie ukł.ham. jako zło koniecznie, zupełnie się do tego nie przykładając.

Dla pozoru wymieniają tylko płyn w samym zbiorniczku i na odczepenego odkręcają tylko te odpowietrzniki, które dają się bez naruszenia odkręcić. Jednym słowem w pozostałych elementach układu pozostaje stary płyn, w tym w najbardziej newralgicznych miejscach.

Napisano

> Dla pozoru wymieniają tylko płyn w samym zbiorniczku i na odczepenego odkręcają tylko te

>.... wg mnie Ruchy Browna zrobią swoje i dla cząsteczek nie ma znaczenia jakiej średnicy są przewody. One się zawsze ruszają.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.