Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alpine CDE-9845 Problem

Featured Replies

Napisano

Mam taki problem od czasu do czasu przy wlaczaniu radia kasuja mi sie wszystkie ustawienia co to moze byc?

Czy moze to byc luzny kabel od pamieci?

Napisano

> Mam taki problem od czasu do czasu przy wlaczaniu radia kasuja mi sie

> wszystkie ustawienia co to moze byc?

> Czy moze to byc luzny kabel od pamieci?

jak na mój gust to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie;) musisz wyjąć radio i sprawdziś kostke..

Napisano

> Mam taki problem od czasu do czasu przy wlaczaniu radia kasuja mi sie

> wszystkie ustawienia co to moze byc?

> Czy moze to byc luzny kabel od pamieci?

sprawdź p[ołączenia na kostkach mógł ci się poluzować ten owy kabelek waytogo.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

wracając do tematu (dlugo mnie nie bylo) czy to mozliwe zeby to byl problem z kabelkiem jezeli problem powtarza sie nie regularnie raz na jakis czas i tylko przy wlaczaniu podczas jazdy ani wstrzasow nie ma zadnego problemu. Czy moze to byc jakas ukryta wada radia?

Napisano

> wracając do tematu (dlugo mnie nie bylo) czy to mozliwe zeby to byl

> problem z kabelkiem jezeli problem powtarza sie nie regularnie

> raz na jakis czas i tylko przy wlaczaniu podczas jazdy ani

> wstrzasow nie ma zadnego problemu. Czy moze to byc jakas ukryta

> wada radia?

A problemów u źródła nima?(Aku)

Napisano
  • Autor

> A problemów u źródła nima?(Aku)

----------------------------

Przy aku wszystko jest ok.

Napisano

> ----------------------------

> Przy aku wszystko jest ok.

Czy jestes absolutnie pewien? Mam podobny problem. Od jakiegos czasu rzadko, bo rzadko ale zdarza sie, ze rano po wlaczeniu radia budzi sie ono w takim stanie w jakim opuscilo fabryke, czyli bez zaprogramowanych stacji, z domyslnymi ustawieniami dzwieku i przewijanym logo producenta na wyswietlaczu. Zaintrygowany zaczalem szukac jakiejs reguly, prawidlowosci, co proste nie bylo, bo dzieje sie tak stosunkowo rzadko. Udalo mi sie zauwazyc, ze zjawisko pojawia sie najczesciej wtedy, gdy spelnionych jest kilka z ponizszych warunkow:

- jest naprawde mrozny dzien

- kilka ostatnich dni tez bylo mroznych

- samochod stal kilka dni nieuzywany na mrozie

- przez ostatnie kilka dni jezdzilem na krotkich odcinkach z czestymi rozruchami

Dzis rano wreszcie namierzylem cholere. Po wlaczeniu zaplonu wlaczylem radio: bylo zaprogramowane i ustawione tak, jak je przedwczoraj wylaczylem. Wlaczylem rozrusznik. Radio wylaczylo sie na czas rozruchu (logiczne - tak wlasnie jest podlaczone: przez przekaznik "X") Rozrusznik krecil w miare normalnie, nie zauwazylem, aby zwalnial, nie mial sily czy cos takiego. Jednak po odpaleniu radio juz sie nie wlaczylo. Wlaczylem je przyciskiem i niestety: tabula rasa!!!

Wnioski nasuwaja sie same: przy pierwszym szarpnieciu rozrusznikiem na ulamek sekundy napiecie aku przysiada na tyle mocno, ze elektronika radia interpretuje to jako zanik napiecia i po prostu gubi wszystko, co bylo w pamieci nieulotnej.

Sprobuje przyjrzec sie akumulatorowi, podladowac go, zobaczymy czy to pomoze. Nowego na razie nie mam ochoty kupowac, bo auto odpala bez problemow, a cos mi mowi, ze klopoty z radiem na wiosne stopnieja wraz ze sniegiem zlosnik.gif

Radze poobserwowac uwazniej Twoje auto, cos mi sie wydaje, ze przyczyna moze byc ta sama...

Pozdrawiam

Napisano

Witam

ja mam model cda 9851R Ostanio odlaczalem akumlator w aucie na chwile i o powiem wam ze w moim przypadku kilku sekundowe odlaczenie od akumulatora nie zrobilo wiekszego wrazenia na radiu bo niestracilo zadnych ustawien. Czyli jakies ułamkowe spadki zasilania chyba nie sa powodem utraty pamieic.

Napisano

> Witam

> ja mam model cda 9851R Ostanio odlaczalem akumlator w aucie na

> chwile i o powiem wam ze w moim przypadku kilku sekundowe

> odlaczenie od akumulatora nie zrobilo wiekszego wrazenia na

> radiu bo niestracilo zadnych ustawien. Czyli jakies ułamkowe

> spadki zasilania chyba nie sa powodem utraty pamieic.

To wszystko zalezy od konstrukcji radia. Pewnie masz tam podlaczony kondensator, ktory przez kilka-kilkadziesiat sekund zapewnia energie wystarczajaca do podtrzymania pamieci. Byc moze w moim radiu fabryka go poskapila, albo ze starosci stracil pojemnosc (radio ma 7 lat). Faktem jest, ze zasada sie nie zmienila: jedna noc na mrozie - nie ma problemu, kilka dni na mrozie - resecik pewny! Dzis rano przekonalem sie o tym po raz kolejny... frown.gif

Napisano

> Faktem jest, ze zasada sie nie zmienila: jedna

> noc na mrozie - nie ma problemu, kilka dni na mrozie - resecik

> pewny! Dzis rano przekonalem sie o tym po raz kolejny...

Dzis rano zaczalem watpic w moja teorie. Samochod stal od czwartku nieuzywany, gdy go rano odpalalem termometr pokazywal -24'C, pierwszy raz tej zimy dalo sie odczuc, ze krecenie sprawia rozrusznikowi trudnosc, ale gdy po dwoch obrotach walu silnik odpalil radio wstalo jak gdyby nigdy nic! Resetu nie bylo! Moja misterna teoria stanela pod znakiem zapytania... hmm.gif

Napisano

No i coraz mniej z tego wszystkiego rozumiem. Podczas ostatniej fali naprawde siarczystych mrozow, kiedy z cala pewnoscia spadki napiecia byly solidne (sadzac po odglosach pracy rozrusznika) problem nie wystapil ani razu.

Wielkie mrozy sie skonczyly, rozrusznik kreci jak wsciekly, a radio resetuje sie niemal codziennie (ale tylko przy pierwszym odpaleniu rano). Czy ktos cos z tego rozumie? Bo ja zglupialem... confused.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.