Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z odpalaniem

Featured Replies

Napisano

Witam po raz kolejny wink.gif

Mam problem z odpalaniem mojego Uniacza, problem jest dość (wg mnie) nietypowy wink.gif

Przy zakupie samochód raz zapalał a raz nie więc od razu poszedł do mechanika, który wymienił świece, kable, paluch i coś jeszcze. Gaźnik został wyregulowany (bo uniacz zjadł 12 litrów) wink.gif

Autko od tego czasu zapalało normalnie (chodź raz zgasło bo za szybko ssanie wyłączyłem i już nie chciało odpalić).

Brakło mi paliwa 2 razy, paliwo zostało uzupełnione i od tego czasu śmigało normalnie... Chodź jak za 2 razem zabrakło mi paliwa, to nie chciał odpalić 'z kabli', tylko zapalił na pych. Dzisiaj, nie zapaliło po raz pierwszy: akumulator ładnie kręcił rozrusznikiem, jednak ni hu hu nie zapaliło. Po jakiś 30 minutach efekt taki sam. Zdesperowany dzwoniłem po znajomego, po chwili spróbowałem ponownie i... zapalił. Pojechałem do domu. Po kilku godzinach autko odpaliło normalnie więc jechałem nim, gdy go zgasiłem znowu nie chciało zapalić. Po przybyciu znajomego okazało się że w filtrze paliwa brak... paliwa. Pół baku a w filtrze ani kropli. Po kilkakrotnej próbie odpalenia paliwo się tam pojawiło. Efekt? Wyczerpany akumulator. Po podładowaniu chwilowym samochód odpalił (jednak kilkanaście razy musiał się rozrusznik obrócić)...

Znajomy powiedział, że on się tam nie zna, ale wg niego akumulator daje za mało prądu pompce paliwa i dlatego nie ma siły go podać do gaźnika. Po moich przemyśleniach doszedłem do tego, że może spaliłem/przypaliłem pompkę przez to, że zabrakło mi tego paliwa...

Jaka jest Wasza opinia?

Samochód to Uniacz 999 na gaźniku z 92 roku wink.gif

Napisano

> Znajomy powiedział, że on się tam nie zna, ale wg niego akumulator daje za mało prądu pompce paliwa i dlatego nie ma siły go podać do gaźnika.

masz gaźnik i elektryczną pompkę paliwa??

hmm.gif

Napisano

ten trop z pompką i brakiem prądu to raczej nie to. po pierwsze pompka pobiera znacznie mniej prądu niż rozrusznik, a auto kręci. po wtóre: to w gaźnikowcu jest elektryczna pompa paliwa? sądzę że skoro nie ma paliwa w filtrze to padł zawór zwrotny i paliwo spływa s powrotem do zbiornika..., pompa jest pusta, filtr pusty i układ zapowietrzony i nie może zassać.

pozdro

Napisano
  • Autor

Nie mam pojęcia, pewnie ma pompkę mechaniczną wink.gif

Uno posiadało alarm wink.gif został centralny i mrugające kierunkowskazy podczas otwarcia drzwi wink.gif

Kolega powiedział mi dziwną rzecz, działo mu się w CC podobnie... Od kiedy kupił oryginalny korek z baku. Jak go odkręcam to zasysa powietrze... Podobno jak nie da się zapalić, wystarczy otworzyć bak wink.gif Zobaczymy jutro wink.gif Jeśli jest podciśnienie w baku to paliwo nie chce iść dalej do silnika oO Nawet trochę logiczne....

>sądzę że skoro nie ma paliwa w filtrze to padł zawór zwrotny i paliwo spływa s powrotem do zbiornika..., pompa jest pusta, filtr pusty i układ zapowietrzony i nie może zassać.

Ale czemu raz to paliwo spływa a raz nie? oO

Napisano

> otworzyć bak Zobaczymy jutro Jeśli jest podciśnienie w baku to paliwo nie chce iść dalej do

Zawsze leję do pełna i tankuję ponownie jak pali się rezerwa już kilkadziesiąt km. Nigdy nie mialem takiego problemu. Choć koncepcja może być słuszna jeśli masz zepsuty zawór zwrotny :>

P.S. 2 razy zabrakło wahy? 270751858-jezyk.gif Przypuszczam ze lejesz za 20zł i potem wracasz na oparach do domu. Szybko zapchasz filtr paliwa ok.gif

Napisano
  • Autor

>Choć koncepcja może być słuszna jeśli masz zepsuty zawór zwrotny :>

No a ile kosztuje zawór zwrotny? ;> miejmy nadzieje, że to to i da sie to naprawiać w sposób otwarcia baku wink.gif i pocieszam się tym, że skoro zasysa to bak jest szczelny wink.gif

Co do tankowania za 20 zł to racja, autko dopiero co kupiłem, dałem naprawić i kasy zabrakło... Ale po wypłacie od razu pół baku nalałem wink.gif

> i potrafi nieodpalić zarówno na zimnym jak i na ciepłym silniku?

No dokładnie :s

PS. Odpowietrzanie by miało jakiś sens, bo pewnie minimalne dziurki są... więc po jakimś czasie zassie to powietrze i idzie samochód odpalić normalnie... wink.gif

Napisano

zapewne masz silnik 1.0 fire...

Nie zdarzały się tzw, samozapłony tuż po zgaszeniu silnika?

jesli zapalił to zapalał ciężko?

Przewertowałem moją strrrraszanie mądrą książkę i na podstawie Twoich wypowiedzi podejrzewam spy.gif uszkodzony zawór odcinający biegu jałowego smile.gif

(jeśli to to samo co zawór zwrotny to przepraszam za powtórzenie smile.gif )

Napisano
  • Autor

> zapewne masz silnik 1.0 fire...

> Nie zdarzały się tzw, samozapłony tuż po zgaszeniu silnika?

> jesli zapalił to zapalał ciężko?

> Przewertowałem moją strrrraszanie mądrą książkę i na podstawie Twoich wypowiedzi podejrzewam

> uszkodzony zawór odcinający biegu jałowego

> (jeśli to to samo co zawór zwrotny to przepraszam za powtórzenie )

Uno 45S posiadam wink.gif a czy to fajer czy nie to nie wiem wink.gif

samozapłony? w sensie że wyłączam silnik i on się zaraz sam zapali? Nigdy...

ciężko zapalił tzn? Minimalne obroty, minimalne minimalne (a gaz w podłodze cały czas) i już normalnie wink.gif coraz większe i bruuuuuum tak bardzo porządnie wink.gif ale w CC było tak samo wink.gif

Napisano

Tak wygląda Twój silnik?

th-Muzyk-muzykosilnik.JPG

Jak tak to masz silnik FIRE. smile.gif

zawór ten bym jednak na Twoim miejscu sprawdził...

Napisano
  • Autor

No tak, coś w ten deseń wink.gif Dobrze wiedzieć że fajer wink.gif mam nadzieje że ogniowa straż nie będzie potrzebna wink.gif

Gdzie jest ten zawór i jak go sprawdzić? Laik jestem panic.gif

Napisano

> Gdzie jest ten zawór i jak go sprawdzić?

Dokładnie to sam nie wiem, ale mam tu takie cuś:

kte1_f94_ub5gi.jpg

>Laik jestem

No to witam w klubie Laików zeby.GIF

Porada:

Jak jesteś laik, a nie chcesz/nie masz na mechaników i chcesz sobie sam przy uniaku pogrzebać to zachęcam do kupienia takiej ksiązki. KLIKNIJ TU! zeby.GIF

Jest napisana prostym jezykiem. Idealna (z tych co są na rynku) dla takich właśnie laików smile.gif

Skan, który Ci wysłałem pochodzi właśnie z tej książki smile.gif

Napisano
  • Autor

raczej to nie jest to bo nie mam problemów z tym, że samochód chodzi po wyłączeniu wink.gif

Otwarcie baku pomogło... Nie zapalił od razu ale za 2 kręceniem więc może to przypadek zwykły... Jeśli nie to ile kosztuje i gdzie się znajduje ten zawór zwrotny?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.