Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwny płyn aa dywaniku kierowcy, co to?

Featured Replies

Napisano

Przez ostatnie kilka dni obserwuję wyciek płynu na dywanik kierowcy. Myślałem, że może to jakaś woda czy coś ale teraz widzę że to jest jakiś płyn, jakby tłusty. Jak pomacałem pod kierownicą to drążek kierownicy był mokry od niego. Płyn był ciepły. Co to może być?

Dzwoniłem profilaktycznie do ASO to Pan z ASO obstawiał siłownik sprzęgła.

Jak zweryfikować co się dzieje? Co to może być? (2004, 65 kkm)

Napisano

> Przez ostatnie kilka dni obserwuję wyciek płynu na dywanik kierowcy. Myślałem, że może to jakaś

> woda czy coś ale teraz widzę że to jest jakiś płyn, jakby tłusty. Jak pomacałem pod kierownicą

> to drążek kierownicy był mokry od niego. Płyn był ciepły. Co to może być?

> Dzwoniłem profilaktycznie do ASO to Pan z ASO obstawiał siłownik sprzęgła.

> Jak zweryfikować co się dzieje? Co to może być? (2004, 65 kkm)

porownaj z plynami jakie masz w aucie, Chlodnica, wspomaganie kierownicy, czy od sprzegla (o ile jest hydrauliczne) Moze tez hamulcowy, chciaż wątpię. Pewnie wiesz gdzie sa zbiorniczki i korki wlewu poszczegolnych płynów do układów.

Napisano
  • Autor

No tak wiem, gdzie są. Hamulcowy i sprzęgła jest jeden wspólny. Czy pod kierownicą są jakieś pokrywy, które można łatwo zdemontować aby się przyjrzeć bliżej czy tam raczej nic prosto nie da się zdjąć?

Napisano

Weź paluchem pomacaj i powąchaj płyn który cieknie.

Potem wytrzyj palucha i pomacaj płyn w chłodnicy i płyn hamulcowy.

Będziesz wiedział który to ok.gif

Napisano

jak znam życie to nieszczelna nagrzewnica i wycieka sobie płyn wink.gif jeździc i sprawdzac poziom płynó wink.gif codziennie wink.gif

Napisano
  • Autor

Tak, wczorajsze oględziny stanu płynów w aucie wskaqzują na nagrzeniwcę... Poziom chłodziwa 3 cm poniżej minimum frown.gif

Poza tym przyjrzałem się płynowi na wycieraczce, wydaje się czerwonawy i tłusty, nie bardzo też wysycha więc jest to pewnie chłodziwo...

Ale ciężko tam kurde zajrzeć. Pytanie co dalej. Czy to jakaś typowa usterka i co właściwie może to oznaczać? Uszkodzenie węża gdzieś na łączeniu, czy dziura w nagrzeniwcy? Czy w 7 roku eksploatacji to normalne? (65 kkm, autko z klimą).

Napisano

z tego co wiem (sam nie doświadczyłem) jest to spotykany przypadek w PSA czesto nawala zaworek przy nagrzewnicy ale tez czesto rozszczelnia sie nagrzewnica (ze starości)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.