Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpalanie 1.4

Featured Replies

Napisano

Witam!

Zaczalem pisac na ten temat przy okazji innego watku, ale moze tutaj wiecej pomocnych osob zerknie.

Silnik jak w sygnaturce. Autko gdy jest zimne, np. po nocy odpala z reguly bez problemow. Dwa, trzy razy zakreci rozrusznikiem i pali. Natomiast gdy dostanie temperatury (po wymianie termostatu sa to jakies 2km) sprawia niemile klopoty. Rozrusznik kreci, kreci, kreci, a autko nie zapala. Sytuacja taka nie wystepuje zawsze - zdarzylo mi sie tak 4 razy w ciagu miesiaca (ale moze dlatego tak rzadko, ze z reguly auto troche odstoi zanim odpalam ponownie). Po kilku przekreceniach silnika akumulator ma oczywiscie dosc. Pozostaje odczekac ok. 20-30 minut i wowczas odpala za pierwszym zakreceniem. Dzisiaj zauwazylem, ze po takim problematycznym odpaleniu z silnika oprocz charakterystycznego dzwieku jesgo pracy wydobywaja sie takie "dieslowskie" stukoty. Nie jestem w stanie stwierdzic, czy dzwiek taki wystepowal rowniez wczesniej.

Czy wina moze lezec po stronie walka? Moze on ustawiac sie w jakiejs nieporzadanej pozycji powodujacej takie objawy? Tylko jaki tu zwiazek z temperatura (a ten jest niezaprzeczalny)?

Paliwa w baku mam ok. 1/3. Gazu prawie pelno. Dodam, ze podczas pierwszej proby odpalenia takiego cieplego silnika kontrolki sa w porzadku, ale podczas kolejnych (po nieudanej pierwszej) nie gasnie kontrolka wtrysku.

Inna przypadlosc - byc moze zwiazana z powyzsza i pozwoli nakierowac kogos na odpowiedz - autko przy jezdzie na benzynie jest bardziej "mulowate". W zakresie 2k-3k obrotow szarpie nim delikatnie i nie ma mocy. Na gazie jedzie w calym zakresie poprawnie. Prosze o jakiekolwiek sugestie, co moglbym sprawdzic, od czego zaczac, bo kazda wizyta u mechanika jak wiadomo konczy sie chudszym portfelem i w takich nieznanych sytuacjach z reguly powrotem do niego.

Napisano

problem z odpalaniem to wina lpg, zalewa go. Na ciepłym odpalaj z butem na gazie.

Jeśli masz śrubę to najprawdopodobniej puszcza reduktor, jak elektronika to przesuń krokowego jak najbliżej miksera żeby w rurze zostawało jak najmniej gazu.

A stuki mogą być od wałka, popychaczy - lepiej sprawdź smarowanie.

Jak szarpie to może pompa się kończy albo komp łapie błędy

Napisano

mnie tez tak nie chciala odpalac i pomogla wymiana czujnika temaperatury silnika ,tylko nie wiem czy zaswieca ci sie kontrolka wtrysku , bo mnie sie zaswiecala .A co do tej jazdy na benzynie to ja mam podobnie ,musisz przejezdzic z 1 ,2 zbiorniki na samej benzynce i powinno przejsc ok.gif

Napisano

> problem z odpalaniem to wina lpg, zalewa go. Na ciepłym odpalaj z

> butem na gazie.

Zgadza się lub awaryjnie na gazie też kilak razy tak miałem:-))

Napisano
  • Autor

> Zgadza się lub awaryjnie na gazie też kilak razy tak miałem:-))

Prosze jeszcze w takim razie o wytlumaczenie co daje wcisniecie pedalu gazu przy odpalaniu? Auto zalane gazem, a ja mam mu jeszcze mieszanki dostarczyc? Jak mocno wcisnac ten pedal?

Napisano
  • Autor

> mnie tez tak nie chciala odpalac i pomogla wymiana czujnika

> temaperatury silnika ,tylko nie wiem czy zaswieca ci sie

> kontrolka wtrysku , bo mnie sie zaswiecala

Kontrolka zaswieca sie, ale dopiero po pierwszej nieudanej probie odpalenia. Czujnik temperatury to ten w termostacie czy jest rowniez drugi? Gdzies zaslyszalem, ze jeden jest dla samej wskazowki, drugi dla komputera, ale nie wiem ile w tym prawdy. Jezeli jest drugi to gdzie go mozna zlokalizowac?

Dodam jeszcze jedna rzecz - jezeli juz silnik odpali, jest slaby przez jakis czas, a obroty bardzo niskie. Przegazowka do momentu przelaczenia na gaz (3k obrotow) z reguly pomaga.

Napisano

> Prosze jeszcze w takim razie o wytlumaczenie co daje wcisniecie

> pedalu gazu przy odpalaniu? Auto zalane gazem, a ja mam mu

> jeszcze mieszanki dostarczyc? Jak mocno wcisnac ten pedal?

przecież nie dajesz mu więcej lpg tylko więcej powietrza. Kontrolka zachowuje się prawidłowo czyli się zaświeca po tym jak silnik nie odpali za 1 razem.

Przy odpalaniu wciśnij gaz tylko nie trzymaj go za długo powinien załapać. Czujniki na razie zostaw w spokoju

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.