Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po zmianie opon na letnie...

Featured Replies

Napisano

Witajcie. Zmieniłem opony na letnie. No i właśnie. Poprzednio jazda na nich była bez uwag, na zimowych też. Teraz po powrocie do letnich, układ kierowniczy stał się jakiś nerwowy i chodzi ciężej. Reaguje na nierówności, gdy przedtem był sztywny, kierownica się lekko buja, i haczy przy parkowaniu na powrocie. Czy coś może być z wyważeniem? Czy jakiś środek ciężkości kół się zmienił? hmm.gif Miałem to w Tacumie, ale tam to zjawisko przez amortyzatory olejowe i permanentny luz na maglu było nie do zniesienia. Tutaj aż tak źle nie jest..., ale jest zmiana...

Napisano

Źle wyważone koła powodują bicie i to nie w całym zakresie prędkości.

Po takich objawach obstawiałbym problem z układem kierowniczym (drążki, końcówki, ostatecznie przekładnia kierownicza). Zimą mogło coś się wybić w zawieszeniu i wyszło na letnich oponach (pewnie szerszych).

Napisano

> Witajcie. Zmieniłem opony na letnie. No i właśnie. Poprzednio jazda na nich była bez uwag, na

> zimowych też. Teraz po powrocie do letnich, układ kierowniczy stał się jakiś nerwowy i chodzi

> ciężej. Reaguje na nierówności, gdy przedtem był sztywny, kierownica się lekko buja, i haczy

> przy parkowaniu na powrocie. Czy coś może być z wyważeniem? Czy jakiś środek ciężkości kół się

> zmienił? Miałem to w Tacumie, ale tam to zjawisko przez amortyzatory olejowe i permanentny

> luz na maglu było nie do zniesienia. Tutaj aż tak źle nie jest..., ale jest zmiana...

a nie używałeś jakiejś większej siły, żeby koła ściągnąć z piasty? może jakąś breszką/młotkiem coś uszkodziłeś?

Napisano
  • Autor

> a nie używałeś jakiejś większej siły, żeby koła ściągnąć z piasty? może jakąś breszką/młotkiem coś

> uszkodziłeś?

Nie. Dziś pojechałem do Feu Vert na weryfikację. Było niedoważenie jednego koła oraz w każdym kole powietrza... 3,2 psi! icon_eek.gif Chłopaki w Tesco mieli słaby manometr! zlosnik.gif

Napisano

> powietrza... 3,2 psi! Chłopaki w Tesco mieli słaby manometr!

A u mnie było akurat odwrotnie. W sobotę wymieniłem oponki, pojechałem na Orlen i dosypałem powietrza do 2,2. na następny dzień podjechałem na Bliską celem weryfikacji. I co? 4,5!! Ale jak zacząłem spuszczać to na skali się nic nie zmieniło, więc na szczęście manometr był walnięty i na nieszczęście dalej nie wiem jakie mam ciśnienie w kółkach.

ps. ale z auta zimówki zeszły bez najmniejszego problemu.

Napisano

> Nie. Dziś pojechałem do Feu Vert na weryfikację. Było niedoważenie jednego koła oraz w każdym kole

> powietrza... 3,2 psi! Chłopaki w Tesco mieli słaby manometr!

3,2 psi ? Czyli 0,2 bar ? To przeciez sa flaki.

Napisano

mam identyczne odczucia po zmianie opon ..... uprzedzając, zawieszenie w stanie idealnym opony letnie ( contipremium contact ) wyważone prawidłowo ( mam nową wyważarkę ) zastanawiam się czy nie kupić nowych opon ??

Napisano

> 3,2 psi ? Czyli 0,2 bar ? To przeciez sa flaki.

Pewno sie potastalo z barami, no chyba, ze 0.32 MPa mialo byc biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.