Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło w podłodze (pompa?, wysprzęglik?, łożysko?)

Featured Replies

Napisano

1. Pacjent

Fiat Stilo Multiwagon 8v 115KM 2003 r.

2. Objawy

Pedał sprzęgła wpadł w podłogę.

29042011147.jpg

Na początku pedał jeszcze można było odciągnąć i sprzęgło niby działało normalnie (około 15 km, powrót do domu). Po tym czasie niestety zostaje w podłodze, sprzęgło nie działa. Jak jest silnik zgaszony, biegi wchodzą ładnie, nie było problemów z biegami przed awarią. Płynu hamulcowego ubyło (było max, teraz jest pomiędzy max, a min).

Między skrzynią, a silnikiem widoczny wyciek.

30042011159.jpg

3. Co robić?

Odpowietrzyć sprzęgło? Z tego co wyczytałem robi się to tutaj:

30042011155.jpg

Tylko teraz: wysunąć zawleczkę (nie wyjmować całkowicie), gdzie się wpiąć z wężykiem, żeby powietrze i płyn swobodnie spływało? Elearn'a przeczytałem, ale za dużo z niego nie wywnioskowałem (może po prostu człowiek na to za głupi).

4. Wolne wnioski

Podejrzewam, że przez weekend majowy samochodu nikt nie naprawi. Istenieje konieczność wyjęcia skrzyni? Przerabiał ktoś ten temat, jaka trudność naprawy, koszty, itd. Za wszelkie rady z góry dziękuję. smirk.gif

5. Edycja

A czyżby to był odpowietrznik:

30042011160.jpg

Napisano

padła pompa

wyciek wygląda na olej a nie płyn hamulcowy

foto 5 tak to jest odpowietrznik ( zdjąc ten kapturek , wyjąc zabezpieczenie ale nie do końca , wysunąc do oporu końcówkę przewodu - odpowietrzanie grawitacyjne czekać ,aż wypłynie trochę płynu ---- aaaa i pedał ręcznie w górę )

Napisano
  • Autor

Odpowietrzone. Po tym sprzegło raz złapało, później i tak wpadło. No i zaczeło lecieć (prawie ciurkiem) z miejsca na zdjęciu (na smak i dotyk olej to to nie jest but.gif).

Pompa, tzn. to co jest za pedałem (od której odchodzi wężyk idący do tego odpowietrznika i dalej do skrzyni), czy pompa w znaczeniu łożysko z wysprzęglikiem (bo chyba jest to jedna część)?

Napisano

> Odpowietrzone. Po tym sprzegło raz złapało, później i tak wpadło. No i zaczeło lecieć (prawie

> ciurkiem) z miejsca na zdjęciu (na smak i dotyk olej to to nie jest ).

> Pompa, tzn. to co jest za pedałem (od której odchodzi wężyk idący do tego odpowietrznika i dalej do

> skrzyni), czy pompa w znaczeniu łożysko z wysprzęglikiem (bo chyba jest to jedna część)?

pompa jest przy pedale wink.gif

a na docisku hudrauliczne lozysko dociskowe:

http://e-autoparts.pl/hydrauliczne-lozysko-dociskowe-p-104259.html

lub

http://e-autoparts.pl/hydrauliczne-lozysko-dociskowe-p-104260.html

i na lozysko bym wlasnie stawiał, jesli nie ma wycieków na przy pompie sprzegła. zastanów sie czy nie warto odrazu tarczy i docisku wymienic, bo skrzynie niestety trzeba wyjac frown.gif

edit:

nie masz dziury w laczniku elastycznym wydechu?

Napisano
  • Autor

Dziura... to locha wink.gif Ale z dziurą jeszcze można jeździć, bez sprzęgła już nie bardzo. Wyjmował ktoś skrzynie z 1.9 JTD? Czy raczej dać sobie spokój i spokojnie zapłacić rachunek w ASO? Też mi się wydaję, że problem w skrzyni siedzi. Pewnie koszt usługi wymiany samego łożyska będzie podobnie wysoki do wymiany całego sprzęgła. Koła dwumasowego teoretycznie nie słychać było, ale znając życie też będzie do wymiany.

No coż... Pozostaje laweta smile.gif Pozdrawiam i życzę spokojnego weekendu majowego grinser006.gif

Napisano

jak do takiego stopnia padnie wysprzeglik to nie będzie wyciek tylko fontanna......

odłącz ten przewód od skrzyni zatkaj czymś s niech ktoś próbuje pompować ręcznie pedał ... zobaczysz czy pompa daje ciśnienie jak tak to jak kolega wyżej napisał --- ubolewam

Napisano
  • Autor

Pompka działa, pompuje płyn.

Pół samochodu już rozebrane. Teraz najgorszy etap: jak odłączyć "cięgna elastyczne biegów", czyli to co jest na ostatnim zdjęciu po lewej stronie (czym wrzuca się bieg) i jak rozpiąć półosie, tzn. w którym miejscu, żeby za dużo nie rozbierać? smirk.gif

Napisano

ech widzę kolego że też cię "dosięgło" łożysko hydrauliczne, ja w Wielki Piątek wymieniałem 5h pracy sciana.gif

linki wyczepiasz z "kulek" a dalej masz na takim płaskowniku 2 zabezpieczenia - po 1 na każdą linkę , trzeba je wysunąć w kierunku grodzi silnika- linki wysunąć przez powstały otwór,lewą półośkę odkręcasz przy piaście odkręcasz sworzeń i też go wyciągasz z piasty- wolną piastę odciągasz tak aby wyszedł przegub i teraz łapiąc za kielich krzyżaka (przy skrzyni) mocno szarpiesz aby wyskoczył z zabezpieczenia, drugiej półosi nie musisz odkręcać WAŻNE ABYŚ PRZED WYCIĄGNIĘCIEM PÓŁOŚKI ZLAŁ OLEJ ZE SKRZYNI, najwięcej "zabawy" jest z rozrusznikiem - przykręcony jest na 3 śruby z czego do 2 jest cholerny dostęp wszystko trzeba robić na "macaka"

nie zapomnij o podwieszeniu silnika old.gifold.gif

Napisano

> Pompka działa, pompuje płyn.

> Pół samochodu już rozebrane. Teraz najgorszy etap: jak odłączyć "cięgna elastyczne biegów", czyli

> to co jest na ostatnim zdjęciu po lewej stronie (czym wrzuca się bieg) i jak rozpiąć półosie,

> tzn. w którym miejscu, żeby za dużo nie rozbierać?

półosie : spuścić olej , odkr nakretki przeg,rozpiąć wahacz ( lub amortyzator), prawa pł

odjkr trzy sruby w podporze - prawa wyjąć---- półoś,lewa poważyć kielich- wyjąc półoś

linki : podważyć przeguby ( klucz 13-14 ) lub szczypce itp wypiąc linki z uchwytu

lub odkręcić sam uchwyt

trzecia śruba od rozrusznika ( górna ) najlepiej płaska grzechotka i dużo cierpliwości

Napisano
  • Autor

Czyli mam rozumieć, że nie muszę się macać z przegubami linek, tylko na siłę (ale z wyczuciem) je rozpiąć płaskim kluczem? W ten sposób to rozumiem, bo w Elearnie można wyczytać o zdjemowaniu wydechu i tym podobnych rzeczach. Zabezpieczenie od linek to po prostu taka duża spinka (podobna do tej przy odpowietrzniku) tylko trochę dużych rozmiarów confused.gif

Ach ci makaroniarze... Żeby 256 000 przebiegu jakieś durne łożysko hydrauliczne nie wytrzymywało. Przynajmniej mogłoby razem ze sprzegłem się popsuć. hehe.gif

Napisano

co do wydechu to ja odkręcałem odcinek ze złączem elastycznym(plecionka) więcej miejsca do "operacji" hehe.gif

na twoje wszystkie confused.gif - waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Plecionka też została odkręcona, na pewno będzie trzeba załatać dziurę wink.gif

Jutro dam znać co i jak udało mi się zrobić ok.gif

Napisano

> Ach ci makaroniarze... Żeby 256 000 przebiegu jakieś durne łożysko hydrauliczne nie wytrzymywało.

> Przynajmniej mogłoby razem ze sprzegłem się popsuć.

256k to chyba i tak dosc duzo wink.gif u siebie w bravo wymieniałem wysprzeglik cale szczescie jest na skrzyni to wymiana prostsza i czesc tansza przy przebiegu ~170k a sprzeglo ostatnio przy 215k km i lozysko bylo skonczone wink.gif

Napisano
  • Autor

Skrzynia zdjęta, wysprzęglik z łożyskiem do wymiany, przy okazji docisk i tarcza. Dwumas jest ok.

Dzięki za pomoc 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.