Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Honda Civic 2002 r 1.4 16V prośba o ocenę

Featured Replies

Napisano

Witam

Poszukuję od jakiegoś czasu zadbanego autka, które ma posłużyć 2-3 lata.

Pomysł padł na Hondę Civic i taką znalazłem w hatchbacku :

- rocznik 2002

- silnik 1.4

- srebna

- klima,4 poduchy,abs,wspomaganie,radio kaseciak, elektryka przód (i chyba podgrzewane lusterka/elektryczne),alarm

- listwy boczne na drzwi

- przebieg 140.000 km

- I właściciel krajowy

- opony letnie i zimowe

cena 16 tys do wzięcia za 15

Z zalet :

- auto miało lekkie przerysowania (sprawdzane czujnikiem) jednak były to naprawy w ASO jeszcze podczas gwarancji i mają pełną dokumentację.

- pełna dokumentacja techniczna

- rozrząd zrobiony przy 120.000

- wszystkie szyby oryginalne

Z wad :

- luzy w fotelu kierowcy

- właściel twierdzi, ze są do wymiany łożyska/łożysko w skrzyni (ja osobiście nie słyszałem jak jechałem) aktywacja tego nastąpiła przy 138.000 km

- lekka wgniotka na błotniku/obtarcie niestety zaczęło korodować

- lekkie naloty rdzy np pod drzwiami (to chyba norma)

Pytania

Czy cena jest ok? Jakie jest realne spalanie dla tego silniczka, i ile będzie mnie kosztowała wymiana łożysk? Na co jeszcze zwrócić uwagę przy tym przebiegu?

Pozdrawiam

Słon

Napisano

> Pytania

> Czy cena jest ok? Jakie jest realne spalanie dla tego silniczka, i ile będzie mnie kosztowała

> wymiana łożysk? Na co jeszcze zwrócić uwagę przy tym przebiegu?

> Pozdrawiam

> Słon

Cena wydaję się być ok.

Mi pali 8,5l/100km (3/4 miasto). Nie jeżdżę ekonomicznie, ale też nie "do odcinki".

Fotel też mi się giba, o łożyskach słyszałem że częsta usterka, ale nie znam kosztów bo u mnie odpukać nic się nie dzieje.

Chyba co 70kkm reguluję się luz zaworowy, więc wypadałoby to zrobić.

Przekładnie w tych Hondach lubią stukać na nierównościach (kwestia wymiany sprężynki ~50zł z robotą), amortyzatory są średnio wytrzymałe (zmieniałem przy 90kkm).

Poza tym zawieszenie jest w porządku. Raz wymieniałem łączniki stabilizatora ze 3 lata temu i od tego czasu żadnych luzów.

Silnik nie powoduje przyspieszonego bicia serca, ale jak jeździłeś to sam wiesz - do miasta wystarcza, a poza miastem w granicach rozsądnych prędkości po redukcji na 3 spokojnie można wyprzedzać.

Napisano

Łożyska w skrzyni padają tylko 2 ( wada fabryczna ), koszt wymiany jakieś 750 zeta.Posłuchaj po odpaleniu na wciśniętym i wyciśniętym sprzęgle.Stukot słychać na 1 i 2 biegu w czasie jazdy.Jeśli kupisz , nie daj się wkręcić w wymianę wszystkich łożysk 275123014-zielony.gif

Poza tym raczej nie powinneś mieć innych niespodzianek.Motor 1.4 słabowity , po mieście daje radę............, za to w trasie to to nie jedzie zlosnik.gif

Minimum to 1.6, ale jeśli jezdzisz spokojnie możesz być nawet zadowolony. 275123014-zielony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.