Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamiennik katalizatora

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od jakiegos czasu strasznie zamulolo mi samochod. Ne kreca sie na obroty na 4-5 biegu i generalnie glosniej chodzi jakby (jakby ciezej mu sie jezdzilo na wyzszych predkosciach). Powiedziano mi, ze katalizator sie nadtopil i lekko zapchal.

Fiat Bravo 1,2 16V 2001r. W tym modelu katalizator jest zaraz za kolektorem przy silniku. Z tego co sie orientuje zwykle katalizatory uniwersalne chyba nie beda odpowiednie na zamiennik.

Czy ktos juz wymienial tego typu katalizator? Szukam i nie moge znalezc zamiennika dla tego typu.

Mialem taka sytuacje:

Zapalil sie checkengine. Pojechalem na kompa. Stwierdzili, ze sonda za katalizatorem wskazala blad. Powiedzieli, ze raczej wymiana kat. mnie czeka i ewentualnie sond. Ale najpierw lepiej spr. swiece i inne sprawy. Posprawdzalem i jest ok. Czy na wydruku z ASO powinno byc wypisane, ze to sonda jest zla (mi nei dali wydruku tylko napisali - 'Wykasowano blad katalizator 1'?

Aha. Po tym spr. na kompie checkengine przestal sie palic. Po dwoch dniach sie znow zapalil, poswiecil z dzien i zgasl (do teraz sie nei zapalil) . Teraz juz sie niw pali ale jest to co opisalem, zamulenie samochodu.

Chce na probe wybic katalizator ale boje sie, ze zamiennika nei znajde. Poza tym czy moge miec pewnosc, ze to katalizator jest zapchany? Czy lepiej sonde wymienic? Ale jesli sonda by byla zla to chyba by sie lapmka ciagle palila?

PS mysle aby najpierw przed wybiciem/wymiana katalizatora zmeinic sonde za katalizatorem. Ale eniw iem czy to ma sens bo gdyby byla zla to by zapalala kontrolke?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76336536 co o tym sadzicie? Warto? Ew gdzie w gdansku w podobnej cenei moge dostac?

Z gory dzieki za fachowa pomoc, gdyz jestem w malej rozterce.

Tomek

Napisano

Masz silnik 1,2 z EOBD, dwie sondy . ASO enigmatycznie stwierdziło że coś walnęło i zalecają wymianę obu sond i kata.Jeżeli wyprujesz kata to sonda za nim będzie krzyczała że jest be. Ja bym zaczął od wymiany właśnie tej sondy . A później zobaczysz

Pozdr

Napisano

dołacze sie do watku jezeli niema dwóch sad mozna wywalic kata

czym go zastąpic?

Napisano
  • Autor

Czy sonda na allegro, do ktorej link wkleilem bedzie ok do mojego modelu?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.