Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak usunąc "ciało obce" z ukłądu chłodzenia ?

Featured Replies

Napisano

jak e temacie, opisze po kolei

pacjent e36 compact silnik m43b16

ze starości rozsypał mi się kołnierz nr 7

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/c/x/0.png

przemielił się wirnik od pompy, wyjąłem wszystkie części (wirnik dla pewności skleiłem niczego nie brakuje) wrzuciłem nową pompe, nowy kołnierz, zalałem odpowietrzam układ, ale okazało się że coś jeszcze lata, i teraz pytanie jak to usunąć bo nie uśmiecha mi się zmielić następnej pompy :/

Napisano

> jak e temacie, opisze po kolei

> pacjent e36 compact silnik m43b16

> ze starości rozsypał mi się kołnierz nr 7

> http://www.realoem.com/bmw/diagrams/c/x/0.png

> przemielił się wirnik od pompy, wyjąłem wszystkie części (wirnik dla pewności skleiłem niczego nie

> brakuje) wrzuciłem nową pompe, nowy kołnierz, zalałem odpowietrzam układ, ale okazało się że

> coś jeszcze lata, i teraz pytanie jak to usunąć bo nie uśmiecha mi się zmielić następnej pompy

> :/

najlepiej odpiac rure z dolu i z gory wode wlaczyc pod cisnieniem (z weza ogrodowego) by przeplukalo calosc....

Napisano

> tylko które przewody dokładnie?

> u mnie to wygląda mniej więcej tak

> http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?...hg=11&fg=35

> ps. z podpięciem węża może być problem, bo samochód stoi na parkingu osiedlowym i dostępu do wody

> tam nie ma :/

sciagnij dolny z chlodnicy i wlewaj wode przez gorny ktory idzie przez pape wody wink.gif chodzi o to zeby przeplukalo silnik i przewody od samej gory do samego dolu... ewe. porozpinaj reszte i tez przeplukaj...

Jak nie masz mozliwosci wezem ogrodowym to duze ilosci wody (wiadro) wlewaj i niech wycieka z dolu wink.gif

wtedy powinno sie wszystko ladnie przeplukac wink.gif

Napisano
  • Autor

ok, czyli dla pewności odpiąć wszystkie węże które idą chłodnicy (2 grube i 1 cieńszy) i lać wode do bloku wężem oznaczonym jako 1 na rysunku ?

21.png

Napisano

> ok, czyli dla pewności odpiąć wszystkie węże które idą chłodnicy (2 grube i 1 cieńszy) i lać wode

> do bloku wężem oznaczonym jako 1 na rysunku ?

szczerze to jak ja bym to robil to wytargal bym weze z kazdej strony by kazdego przelac i zeby przelac blok oraz chlodnice wink.gif chodzi o to by jedna strona wlecialo a 2 wylecialo wink.gif i powynno wyplukac wszystko ze srodka wink.gif

Czyli sciagnac z chlodniy weze i przelac je (te 3 ) oraz przec przez blok wode , no i te male co ida do nagrzewnicy tez przelac lacznie z nagrzewnica wink.gif

taka troche misja ale warto to zrobic.. smile.gif

sciagnij waz nr 1 2 i 4 po czym wlwaj wode do nr 1.. i powinno wyciekac z 2 i 4.. mozesz np zatkac reka weza 2 by z 4 czwartego walilo woda i potem odwrotnie.. na koniec przelej przez chlodnice wink.gif i powinno byc ok

Napisano
  • Autor

głupia sprawa aż wstyd się przyznać, ale to co myślałem że było jakimś plastikiem w układzie chłodzenia okazało się że to delikatnie pęknięta końcówka jednej łopaty przy wentylatorze, po zdjęciu wentylatora nic już tak nie hałasowało smile.gif

ps wyszło przy odpowietrzaniu że coś kapie z nawiewu na nogi ale to się na dniach ogarnie smile.gif

ps2. teraz tylko pojechać na sprawdzenie ciśnienia w układzie chłodzenia i czy nie ma CO2 w płynie żeby się upewnić że to przypadkiem nie uszczelka pod głowicą

Napisano

no to szczescia zycze wink.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

problemó ciąg dalszy, po miesiącu jazdy bez problemów wywaliło wode, zaczął puszczać zbiorniczek wyrównawczy i zaczeło się lać z pompy wody , dosłownie z pompy bo padły uszczelniacze na wałku pompy.

ale wracam do sprawy, w którym miejscu trzeba się wpiąć manometrem żeby zmierzyć ciśnienie w układzie chłodzenia? w miejsce korka od odpowietrznika? i jakie powinno być ciśnienie? (korek jest na 2 bary)

Napisano

panowie podepnę się trochę pod temat... u mnie sprawa wyglądała tak że wywaliło tylny króciec na bloku (ze starości- tak przynajmniej myslalem bo sie rozkruszył w rękach jak go wyjąłem) pare dni wcześniej stojąc w korku auto się prawie zagotowało a potem było już ok. potem przy okazji wymiany rolki napinacza poszedl króciec ten na górze bloku (też stary-od nowości jeszcze był) auto dalej się gotowało więc wymieniłem pompe wody i ku mojemu zdziwieniu przy próbie odpowietrzenia sprawa wygląda tak: auto odpalam, korek odwpowietrzania otwarty, lecą sobie bąbelki i co jakiś czas woda... ALE! gdy auto osiąga już odpowiednią temperaturę to z korka idzie ciśnienie jak z gotującego się czajnika na gazie... syczy i syczy co jakiś czas tylko parsknie płyn chłodniczy, czyli ciśnienie jak cholera... co to może być? jutro kupuję nowy korek na chłodnicę i zobaczymy czy to on jest winowajcą

jeżeli ktoś miał podobnyu przypadek to może wie co to może być?

Napisano

> panowie podepnę się trochę pod temat... u mnie sprawa wyglądała tak że wywaliło tylny króciec na

> bloku (ze starości- tak przynajmniej myslalem bo sie rozkruszył w rękach jak go wyjąłem) pare

> dni wcześniej stojąc w korku auto się prawie zagotowało a potem było już ok. potem przy okazji

> wymiany rolki napinacza poszedl króciec ten na górze bloku (też stary-od nowości jeszcze był)

> auto dalej się gotowało więc wymieniłem pompe wody i ku mojemu zdziwieniu przy próbie

> odpowietrzenia sprawa wygląda tak: auto odpalam, korek odwpowietrzania otwarty, lecą sobie

> bąbelki i co jakiś czas woda... ALE! gdy auto osiąga już odpowiednią temperaturę to z korka

> idzie ciśnienie jak z gotującego się czajnika na gazie... syczy i syczy co jakiś czas tylko

> parsknie płyn chłodniczy, czyli ciśnienie jak cholera... co to może być? jutro kupuję nowy

> korek na chłodnicę i zobaczymy czy to on jest winowajcą

> jeżeli ktoś miał podobnyu przypadek to może wie co to może być?

a co z termostatem moze masz przymkniety ...

Napisano

> a co z termostatem moze masz przymkniety ...

nówka sztuka nieśmigana... puszcza jak wskazówka jest w pionie bo czuć po wężu że się od razu ciepły robi...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.