Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima działa, ale....

Featured Replies

Napisano

Hej,

Mam kłopot. Mianowicie klima chłodzi, ale na postoju zauważyłem, ze sprężarka klimatyzacji nie rozłącza się i działa non stop. Dodam, ze w zeszłym roku wszystko było OK i dobijałem czynnik, którego przez poprzednie 2 lata ubyło około 30 gram. Ma ktoś jakieś pomysły co może być nie tak ??

Napisano
  • Autor

> Ubyło czynnika.

> Pozdrawiam BAS

Czy może być to początek kłopotów, skoro nie miałem takiego problemu wcześniej ?

Napisano

> Czy może być to początek kłopotów, skoro nie miałem takiego problemu wcześniej ?

Inne usterki są oczywiście możliwe jak choćby niedomykanie się zaworów(ten zawór, który jest zamykany na czas sprężania czynnika) albo dziwny pad presostatu, ale w praktyce zwykle oznacza to ubytek czynnika.

Możliwe, że był wielki upał i zwyczajnie cykle były na tyle krótkie, że nie zauważyłeś.

Tak czy inaczej diagnostykę należy zacząć od podłączenia automatu, odessania czynnika i zważenia go.

Jeśli miałeś dodany barwnik UV przy nabijaniu to przeleć się po instalacji z lampą UV i popatrz gdzie ubywa.

Czasami zdarza się, że zaworki do obsługi(te gdzie podłącza się maszynę) klimatyzacji puszczają i wtedy mógłbyś mówić o szczęściu.

Pozdrawiam BAS

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Inne usterki są oczywiście możliwe jak choćby niedomykanie się zaworów(ten zawór, który jest

> zamykany na czas sprężania czynnika) albo dziwny pad presostatu, ale w praktyce zwykle oznacza

> to ubytek czynnika.

> Możliwe, że był wielki upał i zwyczajnie cykle były na tyle krótkie, że nie zauważyłeś.

> Tak czy inaczej diagnostykę należy zacząć od podłączenia automatu, odessania czynnika i zważenia

> go.

> Jeśli miałeś dodany barwnik UV przy nabijaniu to przeleć się po instalacji z lampą UV i popatrz

> gdzie ubywa.

> Czasami zdarza się, że zaworki do obsługi(te gdzie podłącza się maszynę) klimatyzacji puszczają i

> wtedy mógłbyś mówić o szczęściu.

> Pozdrawiam BAS

Czynnik dobity i jednak nie to jest przyczyną. Zdaniem speców możliwą przyczyną jest spadek wydajności pompy spowodowany jej zużyciem. Wg nich póki co nie powinienem się przejmować ? Ufać czy szukać dalej ?

Napisano

> wydajności pompy spowodowany jej zużyciem.

A jakie są wartości ciśnień na wysokim i niskim?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> A jakie są wartości ciśnień na wysokim i niskim?

> Pozdrawiam BAS

Na wysokim 14,5. Na niskim nie wiem

Napisano

> Na wysokim 14,5. Na niskim nie wiem

Jeśli dobrze pamiętam(mogę się mylić) na wysokim ma być ~25bar na niskim ~18bar.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Jeśli dobrze pamiętam(mogę się mylić) na wysokim ma być ~25bar na niskim ~18bar.

> Pozdrawiam BAS

To przy moich wskazaniach nie powinna chłodzić, A robi to bardzo dobrze.

• 9 miesięcy później...
Napisano

> To przy moich wskazaniach nie powinna chłodzić, A robi to bardzo dobrze.

Ale bzdura jakie 18 bar na niskim

Napisano

> To przy moich wskazaniach nie powinna chłodzić, A robi to bardzo dobrze.

Na niskim powinno byc ok 1.5-3.0 bar

Na wysokim 11-16 bar obroty ok 1500

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.