Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanko do znawcow o pompe paliwa

Featured Replies

Napisano

Witam! Wszystkich przed swiatecznym karpiem:) Mam takie pytanko czy moze ktos wie jakie cisnienie daje pompa w uno 900 lub cc 900 ? Chodzi mi oto ze zalatwilem sobie pmpe od cc 900 i.e no i tu jest nastepujace bytanie czy bedzie wyrabiala w moim unie 1,4 i.e ??? Kto wie niech sie podzieli. Wesołych Swiąt

Napisano

oba auta sa na jednopunktowym wtrysku wiec nie sadze zeby cos mialo nie dzialac smile.gif

Napisano
  • Autor

No i takiej informacji oczekiwalem ok.gif To po swietach sie biore do dzialania wink.gif

Napisano

pompa od seja 900 i 1.1 (oba spi) jest taka sama i daje ok 1,5 bara cisnienia. w mpi to juz inna historia (ok 3,5 barow) wiec sadze ze mozesz smialo zasadzac ta pompe do spi do 1.4 ok.gif

Napisano

> Witam! Wszystkich przed swiatecznym karpiem:) Mam takie pytanko czy

> moze ktos wie jakie cisnienie daje pompa w uno 900 lub cc 900 ?

> Chodzi mi oto ze zalatwilem sobie pmpe od cc 900 i.e no i tu

> jest nastepujace bytanie czy bedzie wyrabiala w moim unie 1,4

> i.e ??? Kto wie niech sie podzieli. Wesołych Swiąt

szukaj takiej pompy

Napisano

> moze ktos wie jakie cisnienie daje pompa w uno 900 lub cc 900 ?

> Chodzi mi oto ze zalatwilem sobie pmpe od cc 900 i.e no i tu

> jest nastepujace bytanie czy bedzie wyrabiala w moim unie 1,4

> i.e ???

Bardzo ważna jest stałość ciśnienia na wtyryskiwaczu, ponieważ od tego zalezy praca silnika, jak i zuzycie paliwa.

O stałe cisnienie paliwa zadba zawor zwrotny, ale wydajność pompy do una 1.4 napewno nie rowna sie wydajności pompy CC 900. Zatem może zdarzyc się tak ze poprostu zniknie moc przy probie przyspieszenia (zwiekszenie poboru paliwa i nie wydolność zapewnienia cisnienia przy danym przepływie).

Inną kwestia jest ciśnienie pracy pompy. Pompa z CC 900 może mieć np cisnienie pracy 1.0 atm ale chwilowo potrafi zapewnić nawet 2, uno 1.4 potrzebuje bodajrze 1.5 - 1.7,

i teraz przy spokojnej jezdzie pompa bedzie się poprostu męczyła bo zawor zwrotny bedzie ją przymykał do 1.5 Atm a co zatym idzie spadnie jej zywotność lub nawet będzie potrafiła sie na tyle przegrzac ze bedzie miała przerwy w pracy.

Miałem bardzo podobny problem, mechanik wymienił mi pompe, skasował mnie chyba normalnie za pompe do una 1.4 a wsadził chyba jakas inna... w efekcie na postoju pompa dawała norlalnie 1.5 atm, ale prtzy ostrzejszej jezdzie auto traciło nagle moc, i poprostu odmawiało posłuszeństwa. Podpiolem do układu manometr, wystawiłem sobie koło przedniej szyby, i efekt był taki jaki opisałem wyżej, na postoju piennie 1,5 atm, wolna jazda ok, ale przy mocnym przyciśnięciu silnika cisnienie spadało praktycznie do poziomu 0 !! co w efekcie daje lejące sie paliwo z wtryskiwacza a nie TRYSKAJACE.

Dlatego moja rada jest taka aby nie probować podmianek, bo to naprawde może nie przynieść oczekiwanego efektu.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Ok! Tyko powie tak ja jaezdze na gazie i mi to jest potrzebne zeby odpalal na paliwe i od czasu do czasu zeby tez mozna bylo podjechac do stacji:) a wydatek to sie wacha od 1 bar do 1,2 bara a w cc to wynosi 1,1 bar A nawazniejsze primo ultimo to jest takie ze ta mam za darmo i warto pokombinowac:)

Napisano
  • Autor

HMMHMMM Pompa wsadzona ale wydatek cisnienia przymaly:( chyba wstawie pompe od jakiejs 2 litrowki to bedzie pocinal:)

Napisano

> HMMHMMM Pompa wsadzona ale wydatek cisnienia przymaly:( chyba wstawie

tak jak opisywałem!!

> pompe od jakiejs 2 litrowki to bedzie pocinal:)

tak, i zaraz rozpieprzy sie zawor zwrotny, bedzie spalal 100 na 100!! parametry pompy to jeden z waniejszych zależnych programu komputera wtryskowego!!

warto zastanowić sie nad ylacznikiem pompy jak auto jest na lpg, bo ttedy pompa naprawde zarabiscie sie meczy non stop bije w zawor zwrotny!! ale to juz jest kwestia osobista, bo biektórzy mowia ze przypieka sie sam wtryskiwacz... nie wiem, ja pompe wyłaczam:)

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Choc powiem jest postep:) juz chodzi ok! Znaczy sie w miare ma wolne obroty i jedzie calkiem niezle na pb:) A z odcieciem pompy to pomysle zaraz bo to jest wazna sprawa! usiebie w Maximie tez odcielem i mam spokuj! A jest to wazne dlatego ze jak ktos jezdzi na lpg i zapomina tankowac pb to sie zaciera:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.