Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wskakujące wysokie obroty.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Chciałbym prosić, o ile będzie możliwe o sugestię i pomoc. Postaram się opisać swój problem. Przy próbie ruszenia ze świateł, po wciśnięciu gazu i puszczaniu sprzęgła - silnik wskoczył na wysokie obroty (ciężko mi powiedzieć na jakie dokładnie bo nie dysponuje obrotomierzem, aczkolwiek wydaje mi się, że powyżej 4 tyś. na pewno). Po dodawaniu gazu obroty nie zmieniały się, huk w kabinie był jednostajny, wyglądało to tak jakby się po prostu zablokowały w pewnym zakresie. Wyłączyłem silnik i zaraz po uruchomieniu obroty dalej utrzymywały się w wysokim zakresie. Byłem na skrzyżowaniu więc ruszyłem i po chwili wszystko wróciło do normy... Po ponownym uruchomieniu i przejechaniu kilku km jest okej. Dodam, że sytuacja z wysokimi obrotami miała miejsce, kiedy silnik był "zimny". Co więcej już jakiś czas temu kilkakrotnie miałem sytuację, że przy zmianie biegów, wciśnięcie sprzęgła nie powodowało zejścia do normalnego zakresu obrotów- tyle że nie były to obroty tak wysokie jak dziś, podejrzewam, że w zakresie ok 2 tyś. Nic nie robiłem z tym problemem, ponieważ zanikł i dziś dał o sobie poważnie znać.

Podjechałem do przyzwoitego mechanika i ten stwierdził, że być może problem tkwi w silniczku krokowym, bądź w sterowaniu silnikiem. Polecał sprawdzenie samochodu komputerem, niestety on nie dysponuje takim urządzeniem.

Natomiast co Wy sądzicie o tej sytuacji? Czy rzeczywiście za to może odpowiadać silnik krokowy? Chciałbym dysponować jakimiś wskazówkami bo trudno o dobrych mechaników a w serwisach Fiata też często trudno o takich...

Proszę więc o pomoc.

Napisano
  • Autor

> TPS zaczyna mówić

To znaczy?

tps - czujnik / potencjometr położenia przepustnicy

O to chodzi? Jeśli tak to chyba nieciekawie :/ bo jak czytam to element niewymienialny :/

Napisano

> To znaczy?

Czujnik położenia przepustnicy zaczyna szwankować.

Jeszcze kilka lat temu lekarstwem była wymiana kpl. przepustnicy. Obecnie TPS jest częścią zamienną i wystarczy wydłubać z przepustnicy stary a w jego miejsce zamontować nowy.

Przeszukaj archiwum CityMatic opisywał sposób wymiany TPS-a.

Napisano
  • Autor

> Czujnik położenia przepustnicy zaczyna szwankować.

> Jeszcze kilka lat temu lekarstwem była wymiana kpl. przepustnicy. Obecnie TPS jest częścią zamienną

> i wystarczy wydłubać z przepustnicy stary a w jego miejsce zamontować nowy.

> Przeszukaj archiwum CityMatic opisywał sposób wymiany TPS-a.

OK, dzięki. smile.gif

Napisano

> Czujnik położenia przepustnicy zaczyna szwankować.

> Jeszcze kilka lat temu lekarstwem była wymiana kpl. przepustnicy. Obecnie TPS jest częścią zamienną

> i wystarczy wydłubać z przepustnicy stary a w jego miejsce zamontować nowy.

> Przeszukaj archiwum CityMatic opisywał sposób wymiany TPS-a.

A takiego TPS-a bez zespołu przepustnicy idzie dostać jako nówkę ?

Napisano

> A takiego TPS-a bez zespołu przepustnicy idzie dostać jako nówkę ?

Szukanie w archeo nie trwa długo. grinser006.gif

Link

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.