Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z LAMBDA !!!!!!!!!!!!!

Featured Replies

Napisano

Czy uszkodzona sonda Lamba moze powodowac to ze auto jak postoi na mrozie nie chce zapalic , juz na forum opiswalem wczesniej swoje klopoty i co zrobilem z autem historia jest dluga raz udalo sie naprawic pojezdzil i przestal potem znowu to samo to skonczyl w ASO tam go uruchomili ale znowu jak postal 2 dni nie chce odpalic jedno co zauwazyli to ze jest wygieta sonda lambda po odlaczeniu i podlaczeniu silnik pracuje tak samo . Nie mam kasy na jeszcze pare niewiadomo jakich inwestycji wiec pytam wiec prosze o jak najbardziej fachowe porady . Moj tipo do 1.6 DOHC z 91 roku na mono wtrysku , sonda jest jedno kabelkowa .

Napisano

> Czy uszkodzona sonda Lamba moze powodowac to ze auto jak postoi na

> mrozie nie chce zapalic , juz na forum opiswalem wczesniej swoje

> klopoty i co zrobilem z autem historia jest dluga raz udalo sie

> naprawic pojezdzil i przestal potem znowu to samo to skonczyl w

> ASO tam go uruchomili ale znowu jak postal 2 dni nie chce

> odpalic jedno co zauwazyli to ze jest wygieta sonda lambda po

> odlaczeniu i podlaczeniu silnik pracuje tak samo . Nie mam kasy

> na jeszcze pare niewiadomo jakich inwestycji wiec pytam wiec

> prosze o jak najbardziej fachowe porady . Moj tipo do 1.6 DOHC z

> 91 roku na mono wtrysku , sonda jest jedno kabelkowa .

a jak postoi w garazu to tez nie mozesz zapalic??

sonda nie ma nic wspolnego z problemami zapalenia.. i sobie nie grzeb przy wtyczkach od czujnikow na właczonym silniku/zapłonie bo zupelnie komp zwariuje i nie dojdziesz z silnikiem do ładu!!

wtyczki od poszczegolnych elementow wtrysku rusza sie tylko przy wyłączonym aku

Napisano

Zapłon masz dobrze ustawiony? Sprawdzili kompa, czy tylko pogmerali w silniku (i np stwierdzili, że wtrysk zalewa)?

Napisano
  • Autor

W aso zrobili co mogli sprawdzili ukl wtryskow mechanicznie i elektrycznie czyli kompa tez , jak u nich postal to zapalal jezdzil tylko jedna sprawa ze sonda nie dzialala komp pokazywal na tescie jakies bzdury a analiza spaliun przewyzszala norme . Wymienione zostaly cewka WN, aparat zaplonowy komp swiece kabelki i dupa dalej to samo a i jeszcze kompletny gaznik . Teraz jeszcze zajze do kolektora dolotowego moze tam cos jest typu zapchany a moze cos zamarza dlatego nie pali , paliwko dochodzi do gaznika pompa dziala poprawnie a czy dostarczana wache do komor silnika tego juz nie wiem no coz zobacze ale tez wymienie sonde . Poprostu te silniki juz chyba tak maja ze sie oierdziela na zimnym

Napisano

>Wymienione zostaly (...) komp (...)

Chwila - wymieniles kompa?!

>sprawdzili ukl wtryskow mechanicznie i elektrycznie (...) paliwko dochodzi do gaznika (...)

1.6 DOHC ma wtrysk monopunkt, wiec raczej nie ma gaznika smile.gif

Mialem identyczny problem z identycznym silnikiem - tez zaczal sie jesienia/zima - byl w zwyklym warsztacie i ASO Fiata - po kazdej wizycie (i kompletnej wymianie przewodow/kopulki/palca) jezdzil troche po czym znowu przestawal. Przy probie sprawdzenia co w komputerze piszczy tez wyrzucal jakies niestworzone rzeczy. Nosowa analiza spalin rowniez wykazala odchylenia od normy wink.gif W koncu w ASO KIA mi znalezli problem - jeden z przewodow od komputera sie rozsypal, co spowodowalo podawanie niewlasciwej mieszanki. Jak mi wymienili glupi kawalek przewodu to problemy znikly jak reka odjal :D Oprocz momentu jak mi sie kopulka uszkodzila to odpalam autoko bez najmniejszych problemow do dzisiaj - niezaleznie od pogody.

Napisano
  • Autor

A potrafisz powiedziec mniejwiecej w ktorym miejscu moize to jakies feralne i dosc typowe dla tego modelu bo z tego cvo widze to jesli ktos nie moze odpalic 1.6 dohc to chocby wymienil pol silnika dalej nic

Napisano

Typowe - byc moze smile.gif

Niestety nie wiem na ktorym odcinku wymieniali. Po kilku podejsciach mialem tak dosc, ze go po prostu odstawilem do serwisu i przy odbiorze zapytalem co to w koncu bylo - zastanawailem sie czy znowu nie stanie, szczegolnie biorac pod uwage niewielkie pieniadze jakie dalem smile.gif

Dodam, ze wczesniej straszyli mnie koniecznoscia wymiany komputera bo jakies bezsensowne odczyty dawal :>

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.