Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kłopoty stilo 1,9 JTD 115 CF3

Featured Replies

Napisano

Witam szanownych kolegów. Ja z sąsiedniego kącika. Moja siostra miała małe spotkanie z rowem, w wyniku którego uszkodzona została obudowa filtra powietrza i intercooler. Mechanik zamontował intercooler a zamiast filtra powietrza dał filtr stożkowy. Tylko nie podłączył jakiejś rurki( może odma?) i zaczął cieknąć olej. Po interwencji założył wreszcie oryginalną obudowę filtra. Tymczasem samochód dymi i dalej leci z niego olej. Zalana jest skrzynia biegów. Auto nie ma siły. Po remoncie zaczęło świszczeć przy większym gazowaniu. Wydaje mi się, że może to być dziura w przewodach od turbiny. Zrobiliśmy testy z EcuScanem i w czasie jazdy zapaliła się kontrolka turbiny i błąd czujnika ciśnienia doładowania. Załączam dane z jazdy. Proszę o sprawdzenie i odpowiedź, co jest nie tak, albo jakie jeszcze parametry mam sprawdzić.

Napisano
  • Autor

A oto plik z błędem ciśnienia doładowania

Napisano

> A oto plik z błędem ciśnienia doładowania

Witam, log jest troszkę błędnie zrobiony. Widać, że turbina przeładowuje do sprawdzenia wężyki podciśnienia oraz overboosta. Świszczenie może wynikać z dziury w układzie dolotowym oraz fakt dymienia (na czarno?) przy gazowaniu . Temperatura powietrza odczytywana jest błędnie czujnik znajduje się w przepływce.

Napisano
  • Autor

> Witam, log jest troszkę błędnie zrobiony.

Jak mam go zrobić dobrze?

> fakt dymienia (na czarno?) przy gazowaniu .

Zdecydowanie dymi na czarno. Mechanik powiedział, że to olej, który dostał się do wydechu i że się wydmucha po jakimś czasie confused.gif

>Temperatura powietrza odczytywana jest błędnie

> czujnik znajduje się w przepływce.

Rozumiem, że przepływka do wymiany?

Napisano

> Widać, że turbina przeładowuje do sprawdzenia wężyki

> podciśnienia oraz overboosta.

To chyba patrzymy na różne logi bo ja tam widze że jest dziura w dolocie, para idzie w gwizdek i przez to całe zamieszanie.

A konkretnie to sprawdzić trzeba dolot od turbiny poprzez IC aż do kolektora bo powietrze ucieka w atmosfere zamiast do silnika. Stąd motor dostaje za mało powietrza i dymi na czarno.

Jak dziure usuniesz to powinno wrócić wszystko do normy. A jak zrobić poprawnie loga to pisze w pewnym wątku który jest podwieszony, starszy chwilę poszukać.

Napisano

> To chyba patrzymy na różne logi bo ja tam widze że jest dziura w dolocie, para idzie w gwizdek i

> przez to całe zamieszanie.

> A konkretnie to sprawdzić trzeba dolot od turbiny poprzez IC aż do kolektora bo powietrze ucieka w

> atmosfere zamiast do silnika. Stąd motor dostaje za mało powietrza i dymi na czarno.

> Jak dziure usuniesz to powinno wrócić wszystko do normy. A jak zrobić poprawnie loga to pisze w

> pewnym wątku który jest podwieszony, starszy chwilę poszukać.

facepalm%5B1%5D.gif pomyliłem i odczytałem odwrotnie ciśnienie zadane i mierzone facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

na 100% nieszczelnosc w dolocie, mialem ten sam problem

Napisano
  • Autor

> na 100% nieszczelnosc w dolocie, mialem ten sam problem

Faktycznie - wielka dziura w przewodzie plastikowym z intercoolera do przepustnicy frown.gif i druga w rezonatorze pod obudową filtra. Czy dziura w rezonatorze ma znaczenie?

druga sprawa: cała turbina wewnątrz, wszystkie przewody z turbiny do kolektora ssącego, intercooler i przepustnica( klapa gasząca) są w oleju. Z intercoolera można było wylewać olej, z rur też ciekło. Czy może być to spowodowane wykrytymi nieszczelnościami, czy to turbina do wymiany? Wiem, że coś tam oleju może być, ale aż tyle? Co do wirnika turbiny to jak wsadzę rękę do otworu wlotowego, mogę poruszać wirnikem ok. 2 mm do przodu i do tyłu. To normalne?

I z innej beczki. Wyskakuje błąd poduszek( błąd czujnika uderzenia z przodu), poduszki nie wypaliły. Nie daje się wykasować. Czy mogę wymienić sam czujnik? I gdzie go znależć?

Napisano

Dziura w rezonatorze akurat nie ma wpływu na jazde, tyle że może ssać powietrze poza filtrem i łapac syf.

Luz wzdłużny na 2mm oznacza że turbina jest już na wykończeniu. Poza tym jeździłeś z dziurą, cisnienie uciekało w atmosfere przez co opary oleju nie docierały do silnika i nie były spalone tylko gromadziły się w dolocie, dlatego też go tak dużo było w IC.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.