Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

woda w obydwu progach Mk II, ktoś wie którędy??!!

Featured Replies

Napisano

wystarczy że stoi na deszczu...

proszę o jakiś opis, rysunek lub sugestię

Napisano

> wystarczy że stoi na deszczu...

> proszę o jakiś opis, rysunek lub sugestię

Progi powinny mieć spływy wody. Poszukaj i udrożnij.

Napisano
  • Autor

> Progi powinny mieć spływy wody. Poszukaj i udrożnij.

fajnie radzisz, wiadomo że wzdłuż zgrzewów progu zewn/grodzi/wewn są ze 3 takie miejsca, ale próg wewn to nie rynna, a wydaje się że producent tak postanowił. Bajerka o ocynku a po 9,5 roku progu wewn i 5 cm podłogi nie ma (trudno jak mnie najdzie to cholerstwo potnę i się dowiem co producent miał na myśli= 0,5 cm warstwę rdzy która jest nawadniana co każdy deszczyk lub mycie) kiedyś kupowałem 15 letnigo malucha i po 3 latach trzeba było robić blacharkę to uważam za uczciwe.

żeby udrożnić te odpływy trzeba usunąć 3l rdzy na stronę!!!

to że woda ma odpłynąć jest jasne, ale skąd się tam bierze w takiej ilości?

Napisano

Przerabiałem temat łatania progów i podłogi i według mojej opinii woda dostaje się w trakcie jazdy na łączeniu blach podłogi. Słyszałem hipotezę że w komorze silnika pod zawiasami klapy zgrzanych jest kilka grubych blach i uszczelnionych masą wygłuszającą ale nieskutecznie lub korozja zgrzewów zrobiła swoje i doszło do rozwarstwienia blach. Zbiera się tam woda spływająca z szyby i wnika przez odsłonięte szczeliny do progów wypływając czym tam może a jak nie może to pomaga korozji . Inny pomysł to zatkany odpływ koryta pod szybą - przepełnia się trakcie deszczu i ma lecieć do wnętrza ale wtedy masz mokrą wykładzinę pod nogami a stamtąd do progów i podłogi bliziutko ale to mało prawdopodobny wariant odpływy są dwa i musiałbyś to mocno zaniedbać. Ja w swoim nie potwierdziłem żadnej z nich a rdza zjadła zwłaszcza te grubą blachę oddzielającą podłogę i próg zewnętrzny i przylegający pas podłogi. Korozja zaczęła dzieło zniszczenia od środka wszystko trzymało się na warstwie ochronnej dopiero opukanie młotkiem ujawniło dramat oszczędności na zabezpieczeniu antykorozyjnym. Próg zewnętrzny był prawie OK (do wymiany fragment wcześniej otarty). Nawiasem mówiąc jak można ocynkować nadwozie ale podłogę już nie , co to za technologia bo wydaje się że warstwa cynku jest selektywnie napylana na nie najlepiej odtłuszczoną blachę i stąd takie niespodzianki jak rdza na dachu lub podszybiu na niektórych egzemplarzach.

Napisano
  • Autor

dzięki za re;

twoja sugestia zwrócenia uwagi na silikon uszczelniający jest chyba dobra, też widzę na łączach podłogi że nieliczne są miejca gdzie go zerwę i jest ok

przeważnie pod nim jest rdza czyli ma składnik ułatwiający rdzę, albo się kurczy, ściągałem nadkola i błotniki ale jeszcze nie demont. podszybia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.