Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

coś się stało z zamkiem w drzwiach

Featured Replies

Napisano

Witam.

Dzisiaj rano otwierałem drzwi kluczykiem i usłychałem delikatne "pyknięcie" w zamku. Później gdy chciałem zamknąć drzwi (również kluczykiem) kluczyk kręcił się w zamku w jedną i drugą stronę ale drzwi się nie zamykały. Co się mogło zepsuć i ile będzie kosztować naprawa? Czy jest możliwość zabezpieczenia zamka centralnego przed zamarzaniem?

Pozdrawiam

Napisano

Najprawdopodobnie pękłą Ci sprężynka trzymająca bębenek w środku klamki !! Nie miałem takiego przypadku ale ostatnio wymieniałem wszystkie klamki i zmieniałem bębenki.

Musisz rozebrać dzrwi i wyciągnąć klamkę wtedy będziesz wiedział !!! Sprawdź czy da się wyciągnąć bębenek np. śrubokrętem !!!

Pozdrawiam !!

Napisano
  • Autor

> Najprawdopodobnie pękłą Ci sprężynka trzymająca bębenek w środku

> klamki !!

Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem. Kluczyk zachowuje się w zamku tak jak powinien, tzn wraca do swojego pierwotnego stanu więc to nie jest wina sprężynki. Poprostu próbując otworzyć bądź zamknąć samochód kluczykiem nic się nie dzieje.

Napisano

> Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem. Kluczyk zachowuje się w zamku

> tak jak powinien, tzn wraca do swojego pierwotnego stanu więc to

> nie jest wina sprężynki. Poprostu próbując otworzyć bądź zamknąć

> samochód kluczykiem nic się nie dzieje.

Tak czy siak musisz zdjąć boczek z drzwi. Do zamka a konkretniej klamki przymocowane są dwa cięgła. Jedno odpowiada za zamykanie zamka drugie drzwi sprawdzisz je. Poza tym zamek kluczykiem otwierasz przekręcając bębenek który za pomocą takich wypustów zamyka i otwiera zamek .. jak bębenek zobaczysz czy nie ścieło wypustu ... może ukruszył się ... albo po prostu wysunął ..

Napisano
  • Autor

Dzięki za radę.

A czy jest jakaś metoda by zabezpieczyć cięgna przed przymarzaniem? Może czymś posmarować? Wkurza mnie poranny otwierający i po chwili zamykający się centralny zamek

Napisano

> Dzięki za radę.

> A czy jest jakaś metoda by zabezpieczyć cięgna przed przymarzaniem?

> Może czymś posmarować? Wkurza mnie poranny otwierający i po

> chwili zamykający się centralny zamek

Wiesz same cięgła to raczej niw zamarzają zresztą jak odkręcisz to zobaczysz. Zamarza raczej zamek bo tam zbiera się wilgoć - jak odkręciłem to cały bok drzwi maiłem mokry nie wiem czy przez dziury w starych klamkach czy uszczelkę w szybie ... ja wyjąłem wkładkę zamka wysuszyłem i naładowałem smaru ... na razie nic mi nie zmarzło z tym że ja raczej z centralnego otwieram ...

Napisano

Wiec co jest przyczyna samoczynnego zamykania i otwierania sie drzwi przy centralnym, dziadek mróz??

Napisano

To nie jest zadna sprezynka - tylko zapadka (wygiety drucik), ktora nie pozwala obracac sie zamkowi dookola - tylko temu co jest w zamku.

Mozna to wymienic samemu - jesli masz cieply garaz. Na pewno poobcierasz sobie rece o ostra blache, przez ktora "trzeba" sie przebic zeby dostac sie do ciegiel.

Musisz jednak posiadac taki drucik.

Co do naprawy tego - ja niestety nie mam cieplego garazu a mialem ten sam problem, spadlo mi jedno cieglo (albo ciegno jak kto woli) i ten drucik i drzwi sie nie zamykaly z tej strony. Pojechalem do ASO i zdarli ze mnie - 70 PLN'ow - chcieli 120 - ale powiedzialem, ze nie zaplace - wiec zeszli do 70-ciu - ale i tak uwazam ich za zlodziei.

Musialbym czekac do lata z ta klamka - wiec pojechalem do ASO, ktore odradzam.

pzdr

Rostek

> Witam.

> Dzisiaj rano otwierałem drzwi kluczykiem i usłychałem delikatne

> "pyknięcie" w zamku. Później gdy chciałem zamknąć drzwi (również

> kluczykiem) kluczyk kręcił się w zamku w jedną i drugą stronę

> ale drzwi się nie zamykały. Co się mogło zepsuć i ile będzie

> kosztować naprawa? Czy jest możliwość zabezpieczenia zamka

> centralnego przed zamarzaniem?

> Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.