Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uklad chodzenia/ogrzewania silnik FIRE

Featured Replies

Napisano

Witam!

Zabralem sie za ten temat ze wzgledu na to ze mam czasami problemy na LPG ...konkretnie gdy silnik sie nagrzeje do okolo 80st wg wskaznika na blacie (czyli powiedzmy poczatek otwierania termostatu) czasami na dole sie zalewa (!) ale tylko na LPG... bylem na regulacji itp wszystko spox. Znajomy rzucil temat, ze moze zamarza... ale przy nagrzanym silniku ? No wiec z ciekawosci zarzucilem dwa termometry , jeden na dolocie do reduktora drugi na powrocie z reduktora.

Wskaznik w kabinie :

temp.jpg

No z eksperymentu wyszlo tyle, ze dopoki silnik jest zimny (temp wg wskaznika w kabinie <80st C) wszystko ladnie sie nagrzewa i dziala poprawnie... problem zaczyna sie przy 80st C... wtedy jadac powoli po osiedlu wszystko gra... nastepnie wyjazd z osiedla 200m do swiatel stoje na swiatlach i w tym momencie temp na reduktorze spada bardzo znaczaco ( o 15-20 st C ...niestety termometry zamontowalem na wezach takze uklad ma dosyc spora bezwladnosc - (czyli w rzeczywistosci temp spada jeszcze bardziej) dzisaj przeloze je na metalowa czesc reduktora) i w tym momencie pojawilo sie dlawienie, po nagrzaniu sie calosci powyzej 80st C temperatura na reduktorze rosnie i juz wszystko dziala sprawnie... wink.gif (w sumie dopiero wtedy czuc, ze cos zaczyna dzialac ogrzewanie). Dodam, ze silnik szybko lapie temperature 80st C (niezaleznie ile jest na dworze) i jak sie poruszam to taka temperature trzyma, jak troche postoje w korku czy jade przez miasto to podchodzi do okolo 90-100st C -> czyli termostat sprawny.

Jakie mam podejrzewenia, ze poprostu w tym momencie otwiera sie mocno termostat na tyle, ze przeplyw przez maly obieg (w tym reduktor i nagrzewnica) spada do takiej wartosci, ze "nie nadarza" nagrzac reduktora.

I teraz jakis tuning , pytanie mam takie fotka:

temp2.jpg

Ten "czwornik" jest fabryczny, jak on wyglada w srodku? od spodu (4) jest dolot cieplej wody z silnika, od gory powrot do pompy (2), a w (1) i (3) to sa wejscia do nagrzewnicy, czy jest to poprostu przelotka? Czy jest tam jakas sprezyna z zaworkiem (ze jak nagrzewnica jest zamknieta to tamtedy leci ciecz chlodzaca a jak otwarta to przez nagrzewnice) czy jakis termostat albo cos, bo mam zamiar wywalic ten element i wstawic reduktor rownolegle do nagrzewnicy.

Kolejna sprawa, ktora mam zamiar zrobic to miejsce laczenia sie malego i duzego obiegu cieczy przed pompa... tam idzie tak rownej grubosci rura od pompy do chlodnicy i w polowie drogi jest podpiety maly obieg... Chce zalozyc malego klipsa na wyjsciu z chlodnicy aby zmniejszyc przekroj tego przewodu spowoduje to zwiekszenie podcisnienia w miejscu trojnika wiec wieksze zasysanie cieczy z krotkiego obwodu... wiec wiekszy przeplyw przez reduktor i nagrzewnice -> efektywniejsze ogrzewanie, oczywiscie na lato klipsa sciagne. wink.gif

Przedewszystkim, czy moze ktos mi powiedziec jak wyglada ten czwornik w srodku... bo jesli jest przelot to moje myslenie jest sluszne wink.gif jesli jest jakis zaworek albo cos to bede musial wymyslic inna filozofie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.