Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z dziwnym dzwiekiem - astra G

Featured Replies

Napisano

mam problem. Jestem na urlopie. Kilka dni temu masakrycznie przywalilem silnikiem w jakiś kamien przy dojezdzie do posesji. Efekt - urwana łapa silnika. Pobliskie ASO Opla w Giżycku szybko lapę wymienilo i niby jest OK....ale zastanawia mnie pewien dziwny efekt dzwiekowy. Przy spokojnej jezdzie slychać takie nierównomierne "modulowane" huczenie gdzieś z okolic przedniego koła. Kola byly przed wyjazdem wywazane, zbieznosc dosc dawno. Kierownica nie drży w czasie jazdy ale ten dzwiek (takie "u-u-u-u-u-u" :kwasny: ) jest dosc irytujący. Macie jakies pomysly co to moze być? Tarcza hamulcowa? Półoś?

dzieki

Napisano

Nie oberwało jeszcze coś oprócz silnika? Może półoś ucierpiała?

Trudno stwierdzić, jeżeli nie słyszy się tego dźwięku.

Jeżeli oberwał silnik, to może skrzywiony jest kolektor wydechowy, albo łącznik elastyczny i teraz coś przenosi drgania na budę.

Jeżeli wymieniałeś łapę silnika, to pewnie razem z gumą. Nowe gumy bywają twardsze (szczególnie zamienniki) i nie izolują tak dobrze wibracji silnika i skrzyni. Nie pamiętam już jak to wygląda i czy guma jest osobno ale jeżeli została stara, to może być naderwana.

Napisano

> Nie oberwało jeszcze coś oprócz silnika? Może półoś ucierpiała?

> Trudno stwierdzić, jeżeli nie słyszy się tego dźwięku.

> Jeżeli oberwał silnik, to może skrzywiony jest kolektor wydechowy, albo łącznik elastyczny i teraz

> coś przenosi drgania na budę.

> Jeżeli wymieniałeś łapę silnika, to pewnie razem z gumą. Nowe gumy bywają twardsze (szczególnie

> zamienniki) i nie izolują tak dobrze wibracji silnika i skrzyni. Nie pamiętam już jak to

> wygląda i czy guma jest osobno ale jeżeli została stara, to może być naderwana.

Kolega pisze że robi UUUUU czyli chuczy

a nie drga waytogo.gif

Może przy okazji rykoszetem łozysko koła poszło bo dziwęk podobny - podnieś koło na lewarku i pokręć ,poruszaj czy niema luzów. czasem tylko chuczy a czasem są równiez luzy

.

A niemasz pod spodem jakiegoś plastiku ? coś typu płyta plastikowa pod silnikiem? bo plastik może gdzies odstawać ,robi zawirowanie powietrza i chuczenie gotowe.

inne rzeczy jakby chuczały to dodatkowo by wywołały drgania

pozdr

Napisano

Spotkałem się z przenoszeniem odgłosów skrzyni biegów przez twardą poduszkę (pewnie chińską) i nie było to typowe drganie tylko było po prostu było słychać huczenie mechanizmu skrzyni. Poza tym tego typu odgłosy można oceniać dość subiektywnie.

Napisano

cięzko ocenić jak się nie słyszy , poduszke kolega pisał ze zakładał w ASO opla więc teoretycznie powinni założyć orginał.

Napisano
  • Autor

> cięzko ocenić jak się nie słyszy , poduszke kolega pisał ze zakładał w ASO opla więc teoretycznie

> powinni założyć orginał.

zalozyli zamiennik na moja prośbę. Roznica ok 400zl a jestem na urlopie, heh

Napisano

Kiedyś (w innym samochodzie) założyłem poduszkę zamiennik i strasznie przenosiło na budę odgłosy pracy silnika i skrzyni. Po wymianie na oryginał kupiony na szrocie problem zniknął.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.