Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szarpie na zimnym i gorącym silniku

Featured Replies

Napisano

Witam,

Ja tak trochę pośrednio z pytaniem bo Punciak (2003 benzyna)nie mój a zaczyna mi już działać na nerwy, że w kolejnym miejscu nie mogą dość co mu jest.

Problem polega na tym, że samochód nagle traci obroty, bez względu czy silnik jest zimny czy gorący (nawet zaraz po odpaleniu, a odpala bez problemu, zapala się kontrolka silnika(?)). Chwilkę później wskakuje na normalne obroty i jakby nigdy nic jedzie dalej. Nie gaśnie.

Wymienione już były: obie cewki, przewody, świece.

Komputer uparcie twierdzi, że to cewka (nawet po wymianie)

Czy ktoś z Was miał może coś podobnego i udało mu się dość o co chodzi? confused.gif

Napisano

Witam.

A alarm, czy jakieś inne ustrojstwo nie jest zamontowane ?

Napisano
  • Autor

> Witam.

> A alarm, czy jakieś inne ustrojstwo nie jest zamontowane ?

Z tego co wiem, to nie. Upewnię się jeszcze i jakby jednak coś było to dam znać.

Napisano

> Problem polega na tym, że samochód nagle traci obroty, bez względu czy silnik jest zimny czy gorący

> (nawet zaraz po odpaleniu, a odpala bez problemu, zapala się kontrolka silnika(?)). Chwilkę

> później wskakuje na normalne obroty i jakby nigdy nic jedzie dalej. Nie gaśnie.

> Wymienione już były: obie cewki, przewody, świece.

> Komputer uparcie twierdzi, że to cewka (nawet po wymianie)

> Czy ktoś z Was miał może coś podobnego i udało mu się dość o co chodzi?

Usterka typowa do bólu - ubite ECU... naprawia je firma Ko-Car z Tychów:

http://www.kocar.com.pl/

Pierwotną przyczyną rzeczywiście jest cewka - przebicie uszkadza obwód kontroli cewki, w rezultacie ECU widzi awarię cewki i odcina sterownie wtrysków, by ochronić katalizator. Częstotliwość usterki będzie się zwiększała aż wreszcie będzie występować permanentnie.

Napisano

Dotyczy to tylko 8V, czy 16V także ?

Napisano

> Dotyczy to tylko 8V, czy 16V także ?

Nie wiem jakie jest ECU w 16V - problem dotyczył głównie hybryd ("żelków") o oznaczeniu IAW-59F. Typowy objaw to okresowa utrata mocy, nierówna praca silnika na wolnych obrotach, świecąca kontrolka MIL i zapamiętany błąd jednej z cewek przy poprawnej iskrze na wszystkich świecach, za to braku sterowania 2 wtryskiwaczach, obsługujących cylindry na które zapłon daje cewka, której dotyczy zapamiętany błąd.

Problem dotyczy nie tylko Punto ale również Pandy i Seicento, usterka jest nagminna. W późniejszych modelach zaczęto montować inne centralki (IAW-49F/4AF).

• 8 miesięcy później...
Napisano

> Nie wiem jakie jest ECU w 16V - problem dotyczył głównie hybryd ("żelków") o oznaczeniu IAW-59F.

> Typowy objaw to okresowa utrata mocy, nierówna praca silnika na wolnych obrotach, świecąca

> kontrolka MIL i zapamiętany błąd jednej z cewek przy poprawnej iskrze na wszystkich świecach,

> za to braku sterowania 2 wtryskiwaczach, obsługujących cylindry na które zapłon daje cewka,

> której dotyczy zapamiętany błąd.

> Problem dotyczy nie tylko Punto ale również Pandy i Seicento, usterka jest nagminna. W późniejszych

> modelach zaczęto montować inne centralki (IAW-49F/4AF).

Witam

Nie chciałbym powielać tematu, wiec podczepię się pod temat.

Widziałem ze kolega się raczej zna w temacie z wypowiedzi na AK i Elektrodzie zlosnik.gif

Nie podłączałem kompa wiec nie wiem jeszcze jakie mam błedy.

Sytuaca bardzo podobna do tej wyzej. Od 2 tygodni szarpie na ciepłym i zimnyn tylko na biegu jałowym oraz tylko na Pb na LPG jest ok.

Czy to tez moze oznaczać padniętą centralkę?

Czy jesli byłaby padnięta centralka to na LPG mogłoby nie szarpać?

Poczytałem trochę postów pomijam na razie kable, świece, cewki tym bardziej ze na LPG jest OK.

Napisano

> Witam

> Nie chciałbym powielać tematu, wiec podczepię się pod temat.

> Widziałem ze kolega się raczej zna w temacie z wypowiedzi na AK i Elektrodzie

> Nie podłączałem kompa wiec nie wiem jeszcze jakie mam błedy.

> Sytuaca bardzo podobna do tej wyzej. Od 2 tygodni szarpie na ciepłym i zimnyn tylko na biegu

> jałowym oraz tylko na Pb na LPG jest ok.

> Czy to tez moze oznaczać padniętą centralkę?

> Czy jesli byłaby padnięta centralka to na LPG mogłoby nie szarpać?

> Poczytałem trochę postów pomijam na razie kable, świece, cewki tym bardziej ze na LPG jest OK.

Jaki silnik/sterownik i która generacja LPG? Zaświeca się kontrolka awarii w trakcie szarpania?

---

Widzę już 1.2 8V i KME AKME, czyli IV generacja - przy typowym uszkodzeniu ECU przy IV generacji na LPG też by szarpało.

Napisano

> Jaki silnik/sterownik i która generacja LPG? Zaświeca się kontrolka awarii w trakcie szarpania?

> ---

> Widzę już 1.2 8V i KME AKME, czyli IV generacja - przy typowym uszkodzeniu ECU przy IV generacji na

> LPG też by szarpało.

Dzieki za odpowiedź

Czyli raczej nie ECU z naciskiem na raczej zlosnik.gif

PS. to poszarpywanie to oczywiscie bardzo lekkie.

A jeśli rozjechałaby sie delikatnie mapa paliwowa Pb to na LPG mogłoby byc ok prawda. mhmm

Odpiecie akumulatora na 10 czy 30 minut ma sens? (czy raczej nie bo ewentualnie zresetuje sie mapa dla LPG)

Napisano

> A jeśli rozjechałaby sie delikatnie mapa paliwowa Pb to na LPG mogłoby byc ok prawda. mhmm

Tak i zazwyczaj przyczyna złej pracy na benzynie twi właśnie w instalacji LPG.

> Odpiecie akumulatora na 10 czy 30 minut ma sens? (czy raczej nie bo ewentualnie zresetuje sie mapa

> dla LPG)

Nic się nie zresetuje. Tylko programem diagnostycznym możesz zresetować adaptacje wtrysku benzyny. Zależnie od zastosowanych wtrysków i reduktora, instalacja LPG powinna być przeglądana i kalibrowana co 15-30tys. km. Przed kalibracją mapy LPG dobrze jest przejechać min. kilkadziesiąt km tylko na benzynie lub zresetować adaptacje ECU benzynowego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.