Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

92T do GS II

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mimo, że to nie wątek oponiarski, mam pytanko do userow Grand Scenic dot. opon zimowych w tych autach. Czy zrobię błąd jeśli jeśli zakupię zimówki 205/60 R16 92T zamiast 92H? Czy ktoś z Was maiał już taki dylemat?

Dot. wersji 1.9dCi 120KM.

Z góry dzieki i Pzdr.

Napisano

T=190km/h

H=210km/h

jesli jezdzisz zima powyżej 190km/h to zdecydowanie weź opony z indeksem predkosci H.

Napisano
  • Autor

> T=190km/h

> H=210km/h

> jesli jezdzisz zima powyżej 190km/h to zdecydowanie weź opony z indeksem predkosci H.

Myślę, że zimą mogę sporadycznie rozpędzić się do max 130. Problem w tym, że poczytałem trochę opinii różnych "ekspertów", którzy twierdzą, że niezależnie od rozwijanych prędkości należy stosowac opony zgodnie z homologacją, bo mają odpowiednia strukturę, wzmocnienia, itp.

Ja wychodzę z załozenia, że jeśli zachowam indeks nośności z homologacji to niższy indeks prędkości przy nieprzekraczaniu tej prędkości podczas jazdy nie powinien mieć wpływu na bezpieczeństwo jazdy.

Napisano

> Ja wychodzę z załozenia, że jeśli zachowam indeks nośności z homologacji to niższy indeks prędkości

> przy nieprzekraczaniu tej prędkości podczas jazdy nie powinien mieć wpływu na bezpieczeństwo

> jazdy.

I to jest moim zdaniem słuszna koncepcja claps.gif

Zimą , ludzie z wyobraźnią i olejem w głowie i tak nie jeżdżą na maxymalnego maxa wykorzystując możliwości sprzętu.

Aczkolwiek gdzieś wyczytałem, że przy wyjeździe do niektórych krajów (chodziło chyba o RFN) podczas kontroli mogą być problemy , jeśli wg katalogów autko ma lepsze osiągi (Vmax) niż Vmax założonych opon.

I jeszcze jedna kwestia (gdzieś też to wyczytałem) - opony z niższym indeksem prędkości nie mają takiego składu, budowy, konstrukcji, wykonania itp. , itd. jak te z wyższym indeksem.

PS

Sam jestem na etapie wyboru zimówek i uważam, że te z indeksem "T" spokojnie mi wystarczą (jaki czub jeździ zimą 190 km/h ? nono.gifyikes.gif ) a różnica w cenie między "T" i "H" wystarczy na napój rozgrzewający ciało i duszę spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Aczkolwiek gdzieś wyczytałem, że przy wyjeździe do niektórych krajów (chodziło chyba o RFN) podczas

> kontroli mogą być problemy , jeśli wg katalogów autko ma lepsze osiągi (Vmax) niż Vmax

> założonych opon.

VMax. mojego GS II = 188 km/h

VMax. indeksu prędkości T = 190 km/h

Warunek spełniony;)

Napisano

> I to jest moim zdaniem słuszna koncepcja

> Sam jestem na etapie wyboru zimówek i uważam, że te z indeksem "T" spokojnie mi wystarczą

w Austrii Polizei mi sprawdzało dokładnie zgodność. Facio normalnie najpierw oblukał naklejkę na słupku gdzie widniało 205/65R15 94H a później oglądał każdą oponę.

Cieszyłem się że zeslikowały mi się 215/50R17 na jakich jeździłem wcześniej i pojechałem na fabrycznych.

Więc nie wchodząc w racjonalne uzasadnienia "zimą nie jeżdzę szybko", dla świętego spokoju i paru siwych włosów mniej, założył bym opony w 100% zgodne z homo zlosnik.gif

Napisano

> założył bym opony w 100% zgodne z homo

>

Pytanie teoretyczne :

Jeśli mój obecny bolid w salonie występuje (chyba ?) w 4 lub 5 konfiguracjach wyposażenia (rozmiary felg od 15 do 17 cali w zależności od wersji i mocy silnika)

Ja wyjechałem z salonu na alusach na oponach letnich 205/55 R16.

Ale najbidniejsza wersja wyposażeniowa jest na stalówkach 195/65 R15

To co tu jest zgodne z homologacją ?????

I czy oba te rozmiary są zgodne z homologacją ??

PS

Osobiście na zimę chcę kupić stalówki + oponki 195/65 R15 (czyli takie na jakich wyjeżdżają z salonu najsłabsze silniki lub najsłabsze wyposażenie)

Napisano

> Pytanie teoretyczne :

> Jeśli mój obecny bolid w salonie występuje (chyba ?) w 4 lub 5 konfiguracjach wyposażenia (rozmiary

> felg od 15 do 17 cali w zależności od wersji i mocy silnika)

> Ja wyjechałem z salonu na alusach na oponach letnich 205/55 R16.

> Ale najbidniejsza wersja wyposażeniowa jest na stalówkach 195/65 R15

> To co tu jest zgodne z homologacją ?????

> I czy oba te rozmiary są zgodne z homologacją ??

> PS

> Osobiście na zimę chcę kupić stalówki + oponki 195/65 R15 (czyli takie na jakich wyjeżdżają z

> salonu najsłabsze silniki lub najsłabsze wyposażenie)

szczerze mówiąc - nie wiem

mówię tylko że u mnie patrzył co jest naklejone na słupku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.