Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z OC

Featured Replies

Napisano

W lipcu kupiłem samochód . W dniu zakupu ubezopieczyłem auto w innej firmie ubezpieczeniowej niz miał poprzedny waściciel . Teraz dostałem takie oto pismo zobowiązujące mnie do zapłacenia składki , ponieważ nie wypowiedziałem i nie zglosiłem faktu zniany ubezpieczyciela w Compensie . Co ciekawe , dotarło do nich wypowiedzenie ,podpisane nawet przeze mnie ( podobno przeze mnie , nie pamiętam być coś takiego podpisywał )) a wysłała to agentka gdzie podpisywałem ubezpieczenie OC , jednak pismo dotarło do nich po czasie , czyli po ustawowych 30 niach . Poprzedni właściciel zgłosił w Compensie rezygnację z OC .

276185868-100_1861aaa.jpg

post-56923-14352467159877_thumb.jpg

Napisano

generalnie, jeżeli ubezpieczyłeś samochód w innej firmie, ale w odpowiednim czasie, to nie powinni karać Ciebie, tak przynajmniej postępuje PZU. Tylko nie rozumiem, czy Compensa otrzymała Twoją rezygnację z polisy czy nie? Jeśli tak, to po jakim czasie od kupna auta?

Napisano

> W lipcu kupiłem samochód . W dniu zakupu ubezopieczyłem auto w innej

> firmie ubezpieczeniowej niz miał poprzedny waściciel . Teraz

> dostałem takie oto pismo zobowiązujące mnie do zapłacenia

> składki , ponieważ nie wypowiedziałem i nie zglosiłem faktu

> zniany ubezpieczyciela w Compensie . Co ciekawe , dotarło do

> nich wypowiedzenie ,podpisane nawet przeze mnie ( podobno

> przeze mnie , nie pamiętam być coś takiego podpisywał )) a

> wysłała to agentka gdzie podpisywałem ubezpieczenie OC , jednak

> pismo dotarło do nich po czasie , czyli po ustawowych 30 niach

> . Poprzedni właściciel zgłosił w Compensie rezygnację z OC .

Czyli masz teraz dwie polisy OC ? No cóz ..... popełniłes błąd

Napisano
  • Autor

> generalnie, jeżeli ubezpieczyłeś samochód w innej firmie, ale w

> odpowiednim czasie, to nie powinni karać Ciebie, tak

> przynajmniej postępuje PZU. Tylko nie rozumiem, czy Compensa

> otrzymała Twoją rezygnację z polisy czy nie? Jeśli tak, to po

> jakim czasie od kupna auta?

ZAdzwoniłem ,rezygnacja dotarła do nich w połowie sierpnia czyli ok 1.5 miesiąca od kupna .

Napisano

> ZAdzwoniłem ,rezygnacja dotarła do nich w połowie sierpnia czyli ok

> 1.5 miesiąca od kupna .

No cóż, 280 złotych.. jeśli Twoje nerwy są dla Ciebie

chociaż tyle warte, to wpłać im to i wyślij od razu

wypowiedzenie z końcem okresu obecnej polisy.

Chyba, że wolisz się szarpać - ale wiedz, że w zasadzie,

to mają rację.

Napisano

Wiem z doświadczenia, że w PZU nie robią problemów jeśli ktoś się spóźni z przesłaniem rezygnacji (przy kupnie nowego samochodu oczywiście), pod warunkiem, że w terminie wykupi polisę w innej firmie. Kiedyś spóźniłam się z wysłaniem takiego wypowiedzenia do Compensy, ale tylko 1-2 dni, więć nic nie było. Myślę, że powinienieś odpisać im, że to pomyłka, że wysłałeś im rezygnację faxem (nie masz potwierdzenia) a następnie pocztą..., że ubezpieczyłeś w innym towarzystwie... spróbuj...

Napisano

Rezygnacja dotarła do nich po 1,5 miesiąca, a kiedy ją wysłałeś?

Napisano
  • Autor

> Rezygnacja dotarła do nich po 1,5 miesiąca, a kiedy ją wysłałeś?

Nie ja wysylalem , wyslala to agentka ktora ubezpieczala samochod , data na rezygnacji to ok 16 sierpnia ,czyli poltorej miesiąca od kupna samochodu .

Napisano

cos tu chyba niegra .... umowe mozna wypowiedziec w kazdej chwili .... wiec na moje rozumowanie moga Cie obciazyc jedynie do chwili zlozenia wypowiedzenia , a wiec skoro dotarlo do nich takowe (za pozno o pol miesiaca ) to moga Cie obciazyc za ten okres , a nie do konca umowy .... ale moze tylko mi sie wydaje tongue.gif

Napisano

> Nie ja wysylalem , wyslala to agentka ktora ubezpieczala samochod ,

> data na rezygnacji to ok 16 sierpnia ,czyli poltorej miesiąca

> od kupna samochodu .

czyli agentka zrobiła Ciebie na szaro, iść tylko i tuk.gif

może spróbuj porozmawiać z tą agentką, skoro narobiła takiego bigosu, niech teraz to odkręci

Napisano

> cos tu chyba niegra .... umowe mozna wypowiedziec w kazdej chwili

> .... wiec na moje rozumowanie moga Cie obciazyc jedynie do

> chwili zlozenia wypowiedzenia , a wiec skoro dotarlo do nich

> takowe (za pozno o pol miesiaca ) to moga Cie obciazyc za ten

> okres , a nie do konca umowy .... ale moze tylko mi sie wydaje

Wypowiedzieć można w każdej chwili, ale i tak obowiązuje

do czasu na jaki już została zawarta, nie zostanie tylko

przedłużona

Napisano

> cos tu chyba niegra .... umowe mozna wypowiedziec w kazdej chwili

> .... wiec na moje rozumowanie moga Cie obciazyc jedynie do

> chwili zlozenia wypowiedzenia , a wiec skoro dotarlo do nich

> takowe (za pozno o pol miesiaca ) to moga Cie obciazyc za ten

> okres , a nie do konca umowy .... ale moze tylko mi sie wydaje

no tak dobrze to nie jest, wypowiedzieć można i dzień po zawarciu umowy, ale jest ona nadal ważna aż do końca okresu na jaki została zawarta

Napisano

> Wypowiedzieć można w każdej chwili, ale i tak obowiązuje

> do czasu na jaki już została zawarta, nie zostanie tylko

> przedłużona

To bzdura jakaś. Jeśli kupujący wypowiada umowę i ubezpiecza auto we własnym zakresie to stara umowa idzie do śmietnika a poprzedni właściciel dostaje zwrot nadpłaconej składki.

Napisano

> To bzdura jakaś. Jeśli kupujący wypowiada umowę i ubezpiecza auto we

> własnym zakresie to stara umowa idzie do śmietnika a poprzedni

> właściciel dostaje zwrot nadpłaconej składki.

Poprzedni ? Na pewno ? Pytam, bo nie wiem, wydawało mi się, że obecny hmm.gif

Napisano

> Poprzedni ? Na pewno ? Pytam, bo nie wiem, wydawało mi się, że obecny

Czemu obecny skoro poprzedni płacił?

Napisano

Tak było najprościej, ale nic na to nie poradzimy, że jakiś mąrdy polityk chciał się wykazać pomysłowością sciana.gif

Napisano

> Tak było najprościej, ale nic na to nie poradzimy, że jakiś mąrdy

> polityk chciał się wykazać pomysłowością

hmm.gif A co ten polityk wymyślił? Bo ja innego sposobu załatwienia tematu OC przy kupnie/sprzedaży nie widzę niewiem.gif

Napisano

> Wiem z doświadczenia, że w PZU nie robią problemów jeśli ktoś się

> spóźni z przesłaniem rezygnacji (przy kupnie nowego samochodu

> oczywiście), pod warunkiem, że w terminie wykupi polisę w innej

> firmie. Kiedyś spóźniłam się z wysłaniem takiego wypowiedzenia

To mogę potwierdzić. Pare lat temu jak mnie panienka z okienka w PZU wpieniła polazłem do Warty i wykupiłem OC (był to ostatni dzień starej polisy). PZU powiadomiłem tylko przez tą panienkę, której powiedziałem na odchodnym że więcej grosza ode mnie nie dostaną i idę z polisą gdzie indziej. Po ponad pół roku dostałem wezwanie z PZU żeby opłacić OC, odsetki karę i jeszcze więzieniem straszyli. Poszedłem, powiedziałem że mówiłem że mam ich w nosie a auto jest ubezpieczone gdzie indziej. Zrobili kopię polisy z Warty, powiedzieli że ok i tyle było sprawy biglaugh.gif

Napisano

> A co ten polityk wymyślił? Bo ja innego sposobu załatwienia tematu

> OC przy kupnie/sprzedaży nie widzę

chodziło o zmianę przepisów, kiedyś kupowałeś samochód z ważną polisą OC poprzednika przez max 1 miesiąc, i nie interesowało Ciebie jakieś wypowiadanie umowy czy rozliczanie się z tej polisy z poprzednikiem. A teraz takie przepisy powymyślali i sam skutki tego odczuwasz teraz na własnym... pupa.gif...

Napisano

> chodziło o zmianę przepisów, kiedyś kupowałeś samochód z ważną polisą

> OC poprzednika przez max 1 miesiąc, i nie interesowało Ciebie

> jakieś wypowiadanie umowy czy rozliczanie się z tej polisy z

> poprzednikiem. A teraz takie przepisy powymyślali i sam skutki

> tego odczuwasz teraz na własnym... ...

To ja czegoś faktycznie nie rozumiem.

12 grudnia dostałem samochód razem z opłaconym OC. Mogę jeździć na tym OC (po ponownej kalkulacji składki przez aktualnego ubezpieczyciela) albo ją wypowiedzieć i w ciągu 30 dni od wypowiedzenia ubezpieczyć samochód gdzie chcę. Ubezpieczyciel zwróci składkę poprzedniemu właścicielowi za okres od końca wypowiedzenia do końca polisy. I tak było jeszcze w ubiegłym tygodniu kiedy rozmawiałem z ubezpieczycielem.

Napisano

> A co ten polityk wymyślił? Bo ja innego sposobu załatwienia tematu

> OC przy kupnie/sprzedaży nie widzę

sorki, mała pomyłka, to nie Ty odczuwasz na własnym pupa.gif skutków zmian przepisów bow.gifzlosnik2.gif choć może jednak

Napisano

> To ja czegoś faktycznie nie rozumiem.

> 12 grudnia dostałem samochód razem z opłaconym OC. Mogę jeździć na

> tym OC (po ponownej kalkulacji składki przez aktualnego

> ubezpieczyciela) albo ją wypowiedzieć i w ciągu 30 dni od

> wypowiedzenia ubezpieczyć samochód gdzie chcę. Ubezpieczyciel

> zwróci składkę poprzedniemu właścicielowi za okres od końca

> wypowiedzenia do końca polisy. I tak było jeszcze w ubiegłym

> tygodniu kiedy rozmawiałem z ubezpieczycielem.

myślę jednak, że dla wielu osób wcześniejsze przepisy dotyczące OC przy kupnie samochodu były mniej skomplikowane. Kupowałeś samochód i po przerejestrowaniu (ewentualnie wcześniej) wykupowałeś polisę. Nie musiałeś wypowiadać umowy poprzedniego właściciela, jeśli zmieniałeś na inną firmę. Niestety teraz dla wielu osób jest to problem, ciągle słyszę o przypadkach kiedy to nowi właściciele zapomnieli wypowiedzieć umowę. Dla mnie jest wszystko jedno, potrafię się dostosować do nowych przepisów, jednak wiele osób nie...

Napisano

> myślę jednak, że dla wielu osób wcześniejsze przepisy dotyczące OC

> przy kupnie samochodu były mniej skomplikowane. Kupowałeś

> samochód i po przerejestrowaniu (ewentualnie wcześniej)

> wykupowałeś polisę. Nie musiałeś wypowiadać umowy poprzedniego

> właściciela, jeśli zmieniałeś na inną firmę. Niestety teraz dla

> wielu osób jest to problem, ciągle słyszę o przypadkach kiedy to

> nowi właściciele zapomnieli wypowiedzieć umowę. Dla mnie jest

> wszystko jedno, potrafię się dostosować do nowych przepisów,

> jednak wiele osób nie...

Aha... to ja myślałem że tak jak jest to zawsze było biglaugh.gif Poprzedni wózek był funkiel nówka z salonu więc nie musiałem nic przepisywać czy wypowiadać. Dopiero teraz wyszła potrzeba.

Napisano

> Aha... to ja myślałem że tak jak jest to zawsze było Poprzedni wózek

> był funkiel nówka z salonu więc nie musiałem nic przepisywać czy

> wypowiadać. Dopiero teraz wyszła potrzeba.

eh, ja to przerabiam już od wielu lat, średnio raz do roku spineyes.gif

Napisano

Jeśli wypowie w ciągu 30 dni. Inaczej obowiązuje

normalna procedura rozwiązania umowy, która

przejdzie na nowego właściciela.

Napisano

> eh, ja to przerabiam już od wielu lat, średnio raz do roku

Powiem krotko - nieznajomosc prawa szkodzi. Tysiac razy na samym AK bylo na ten temat. Tysiac razy wiele osob zwracalo uwage zeby przeczytac OWU i ustawe o ubezpieczeniach obowiazkowych.

I jakims trafem przynajmniej raz w tygodniu ktos ma podobny problem.

Nie wiem tez na jakich agentow trafiacie, mnie kazdy zwracal uwage na to, zeby umowe wypowiedziec. Zarowno 3 lata temu, pol roku temu jak i teraz.

edit:

moze jeden z modow wrzuci to do FAQ:

Ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych

Napisano

Pierwsza kwestia - o wypowiadaniu umowy OC

Quote:

Źródło: Gazeta Prawna

Dostawca: Grupa Wydawnicza INFOR

Data: 4. stycznia 2006

Umowę wypowiadamy na piśmie, dzień wcześniej

Umowę OC komunikacyjnego trzeba wypowiedzieć na piśmie nie później niż na dzień przed jej wygaśnięciem. Niestety, większość towarzystw, liczących się na rynku ubezpieczeń komunikacyjnych, chcąc zatrzymać klientów, bardzo restrykcyjnie określa zasady złożenia wypowiedzenia.

Mimo że mamy XXI wiek, tylko jedno pozwala taki dokument wysłać faksem czy e-mailem.

Jeśli klient chce wypowiedzieć umowę OC komunikacyjnego, to musi to zrobić nie później niż na jeden dzień przed upływem okresu 12 miesięcy, na który została ona zawarta. Jeśli tego nie zrobi, automatycznie zawiązywana jest nowa umowa na kolejne 12 miesięcy. Takie zasady przewiduje ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych. Towarzystwa interpretują jej zapisy w ten sposób, że jeżeli umowa wygasa 6 stycznia, to trzeba ją wypowiedzieć najpóźniej 5 stycznia. Jest to dla towarzystw korzystne, bo ci, którzy zostawiają decyzję o zakupie polisy na ostatnią chwilę, czyli ostatni dzień jej trwania, nie mogą opuścić dotychczasowego ubezpieczyciela.

Trzeba na piśmie

Prawo przewiduje też, że umowę trzeba wypowiedzieć na piśmie: składając wypowiedzenie w placówce towarzystwa albo wysyłając listem poleconym. Pismo może być krótkie i oprócz danych posiadacza polisy, musi zawierać stwierdzenie, że wypowiadamy umowę OC komunikacyjnego, potwierdzoną polisą nr XXXXX. Taki dokument trzeba mieć w dwóch egzemplarzach, żeby na jednym dostać stempel i podpis pracownika towarzystwa, który odebrał oświadczenie.

Wypowiedzenie można też wysłać pocztą, listem poleconym. W tym wypadku praktyka towarzystw nie jest jednolita. PZU, Warta, Ergo Hestia uważają, że umowa zostanie rozwiązana, ale dopiero wtedy, gdy pismo dotrze do towarzystwa.

– Zgodnie z art. 61 k.c. oświadczenie woli, które ma być złożone innej osobie, uznaje się za złożone z chwilą, gdy doszło do niej w taki sposób, że mogła zapoznać się z jego treścią – argumentuje Michał Witkowski, z biura prasowego PZU.

Jest to więc postępowanie zgodne z prawem, ale uciążliwe dla klienta. Oznacza to, że trzeba takie wypowiedzenie wysłać 3-4 dni przed przykładowym 5 stycznia. Dodatkowo warto wysłać taki list z tzw. potwierdzeniem odbioru, żeby mieć dowód, że dotarło na czas.

Mniejsi bardziej liberalni

Mniejsze towarzystwa takie jak Allianz, PTU czy Compensa, są bardziej przyjazne klientom i uznają, że decyduje data nadania. Do tych towarzystw można więc wysłać list w ostatnim możliwym terminie. Najbardziej liberalne jest wspomniane PTU, które pozwala wysłać takie pismo faksem, dostarczyć agentowi firmy.

– Przy wypowiedzeniu składanym e-mailem, do listu powinno być dołączone zeskanowane wypowiedzenie z odręcznym podpisem klienta – informuje Grażyna Parczewska, zastępca dyrektora biura ubezpieczeń komunikacyjnych w PTU.

Bardziej konserwatywne firmy ponownie są w stanie wskazać artykuły, które nie pozwalają im na takie ułatwienie życia klientom.

– Zgodnie z art. 78 par. 1 kodeksu cywilnego do zachowania pisemnej formy czynności prawnej wystarcza złożenie własnoręcznego podpisu na dokumencie obejmującym treść oświadczenia woli – przypomina Iwona Mazurek z biura komunikacji korporacyjnej Warty. Dodaje, że tym samym wypowiedzenia składane mailem nie mogą zostać uznane za skuteczne.

Marcin Jaworski .

Druga kwestia - OC w nowych samochodach

Quote:

Źródło: Gazeta Prawna

Dostawca: Grupa Wydawnicza INFOR

Data: 4. stycznia 2006

Nie należy akceptować cywilistycznego potworka

Interpretując obowiązujące od 1 stycznia 2006 r. przepisy o ubezpieczeniu komunikacyjnym, wielu prawników jako pewnik przyjmuje, że zasadę automatycznego zawierania nowej umowy ubezpieczenia OC stosuje się także do polis przekazanych przy sprzedaży samochodu. Sprawa ta, w świetle obowiązujących przepisów, nie jest jednak tak oczywista.

Kwestię automatycznego przedłużania ochrony ubezpieczeniowej reguluje art. 28 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych…, z którego wynika, że jeżeli posiadacz pojazdu nie powiadomi na piśmie o wypowiedzeniu umowy, to uważa się, że została zawarta następna umowa.

Nie można przyjmować, że niewypowiedziana umowa powoduje automatyczne zawarcie nowej, skoro umowy, która przeszła na nabywcę, nie trzeba w ogóle wypowiadać, aby uległa rozwiązaniu.

Przepis art. 31 ust. 1 ustawy, który jest przepisem szczególnym w stosunku do przepisu art. 28, stanowi (w zdaniu pierwszym), że w razie zbycia pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC, na nabywcę pojazdu przechodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy. Ale w zdaniu drugim czytamy, że umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że nabywca wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mechanicznego. Zaś w zdaniu trzecim przepis ten stanowi, że umowa rozwiązuje się z upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu. W wyniku nowelizacji dodano w art. 31 ust. 1 zdanie czwarte o brzmieniu „przepisy art. 28 stosuje się odpowiednio”. Dodanie tego zdania bez skreślenia lub odpowiedniej modyfikacji zdania trzeciego powoduje, że przepis ten jest co najmniej wewnętrznie sprzeczny.

Jak bowiem można uznawać, że niewypowiedziana umowa powoduje automatyczne zawarcie nowej, skoro umowy, która przeszła na nabywcę, nie trzeba w ogóle wypowiadać, aby uległa rozwiązaniu. Gdybyśmy uznali, że odpowiednie stosowanie art. 28 przytoczonej ustawy oznacza konieczność wypowiadania umowy, która i tak się rozwiązuje z końcem okresu, na jaki została zawarta, to zaakceptowalibyśmy tym samym cywilistycznego potworka. Jaki bowiem jest sens tworzenia konstrukcji wypowiedzenia umowy ze skutkiem w określonym terminie, skoro dokładnie w tym samym terminie umowa ta i tak się rozwiąże, nawet jeżeli zainteresowany nie złoży żadnego oświadczenia woli w tym zakresie.

Należy oczekiwać, że sądy rozstrzygając spory na tym tle, nie będą dokonywały ekwilibrystyki zgodnej z intencjami ustawodawcy (czyt. Min. Finansów), tylko zastosują wykładnię literalną, uznając, że w przypadku nabycia samochodu umowa ubezpieczenia zawarta przez jego zbywcę rozwiązuje się z upływem okresu, na jaki została zawarta, bo tak wynika wprost z przepisu.

Krystyna Gąsiorek • Ustawa z dnia 8 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz.U. nr 167, poz. 1396).

Ireneusz Gąsior .

Napisano

jeśli umówiłes się z agentką że ona to wyśle i zrobiła to w czasie krótszym nież 30 dni liczy się stepelek pocztowy na liscie poleconym to moga cię cmoknąć ale jesli zrobiła to po 30 dniach to masz przechalapane a dokładniej bedziesz płacił w obu firmach. Radze zapytać kiedy było to wysłane i to szybko.

Napisano

Ale te przepisy obowiązują od stycznia 2006, więc nijak się mają do polis zawieranych w zeszłym roku.....

Napisano
  • Autor

> jeśli umówiłes się z agentką że ona to wyśle i zrobiła to w czasie

> krótszym nież 30 dni liczy się stepelek pocztowy na liscie

> poleconym to moga cię cmoknąć ale jesli zrobiła to po 30 dniach

> to masz przechalapane a dokładniej bedziesz płacił w obu

> firmach. Radze zapytać kiedy było to wysłane i to szybko.

Wyszło tak : agentka wysłała moją rezygnację po 1.5 miesiaca ... czyli po terminie ,na rezygnacji jednak widnieje dasta nie przekraczająca 30-to dniowego okresu wypowiedzenia . Zadzwoniłem , pogadałem ,okazało się ,że nie mają koperty w której przyszła rezygnacja i na biurku u pani jest tylko moja rezygnacja z ... prawidłową datą wink.gif po konsultacji z przełożonym Compensa odstąpiła od przedłużenia umowy smile.gif MOja agentka się nie popisała mnawet nie chce mi się tam iśc i strzępić nerwy po próżnośći , natomiast Compensa zachowała się w mairę przyzwoicie .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.