Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ustawienie komp LPG w mojej Astrze 2.0 SEH

Featured Replies

Napisano

Wczoraj byłem u gazowników, bo jak pisałem w innym wątku auto mi wariuje po rozgrzaniu na gazie - przestawia sie wartość pwa na b. wysoką - prawie 200, po podpięciu ustawił sie ładnie na bodajże 118, przy okazji przestawili mi na moje życzenie czasy lambdy na 0,4 i 0,6. - takie ustawienia wyczytałem jako polecane dla innego silnika - 1.6, ale chciałem wypróbować - w zsumie to auto trochę osłabło.

Później pojechałem jeszcze do mechanika gdzie wyciąłem katalizator (bo miał chyba tyle samo co i auto) i wstawiłem "przelotówke".

Auto mi teraz cały czas kopci na biało jakby cały czas było zimne, a tak nie jest - przejechałem 200km trasą i to samo. Uszczelka pod głowicą nówka - było planowanie itd, płynu ani oleju nie ubywa i ogólnie jest ok - wszystko czyste.

Jakie ustawienia mogą mieć wpływ na takie kopcenie???

Może po wycięciu tego katalizatora sonda głupieje i trzeba jechać znów podłączyć komputer i przeregulować ????

Jakieś sugestie???

Za co wogóle odpowiadają te czasy lambdy?

Napisano

>> Za co wogóle odpowiadają te czasy lambdy?

W skrócie to za właściwe ustalenie mieszanki przez komputer benzynowy kiedy przełączysz na benzynę. Emulacja ma spowodować jeżdżąc na gazie dostarczanie kompowi benzynowemu parametrów jak najbliższych do tych jakie otrzymywałby z sondy lambda jeżdżąc na benzynie, jednym słowem "oszukanie" kompa benzynowego.

Ja z tym walczyłem chyba z kilka miesięcy, robiłem conajmniej kilkanaście prób różnych parametrów, oczywiscie wspomniane czasy 400 i 600 też sprawdziłem ale u mnie okazały się bardzo niedobre, auto dławiło i robiło kangury.

W końcu się z tym jednak uporałem i u mnie sprawdza się czas górny 625 a dolny 500 (albo 600 i 525, kurcze nie pamiętam oslabiony.gif). Teraz po postoju czy to długim czy krótkim auto rusza na benzynie płynnie bez czkawki, jest git.

Przy okazji tych moich prób zaobserwowałem jedną rzecz, mianowicie zachowanie sondy lambda po przełączeniu z gazu na benzyne dla różnych parametrów H i L. Wniosek jest taki, ze auto będzie najlepiej zachowywać się na benzynie przy takich parametrach czasów, dla których sonda zaczyna oscylować od 0,1-0,2 do 0,8 V w zasadzie od razu po psztyknięciu na benzynę. Kiedy miałem wprowadzone np. czas górny 400 a dolny 600, to sonda po przełączeniu przez 4-5 sekund była na około 0,7V czyli dawała bogatą mieszankę a dopiero potem zaczynała oscylować.

Teraz przy obecnych moich ustawieniach jest idealnie. Tak więc przy Twoim silniku wątpie aby te słynne czasy 400 i 600 się sprawdziły. Widać na forum ,że dla X16SZR i X16SZ się super sprawdzają ale już nie u mnie. To trzeba ustawić dla konkretnego typu silnika a nawet myślę, ze dla konkretnego egzemplarza bo po latach różne rzeczy mogą już być w całym sterowaniu silnikiem.

Napisano

> Wczoraj byłem u gazowników, bo jak pisałem w innym wątku auto mi

> wariuje po rozgrzaniu na gazie - przestawia sie wartość pwa na

> b. wysoką - prawie 200, po podpięciu ustawił sie ładnie na

> bodajże 118,

Jeżeli sonda jest sprawna to coś za mało gazu dochodzi. Może mikser jest niepoprawnie dobrany(za duży), albo reduktor nie wydala.

> przy okazji przestawili mi na moje życzenie czasy

> lambdy na 0,4 i 0,6. - takie ustawienia wyczytałem jako polecane

> dla innego silnika - 1.6, ale chciałem wypróbować - w zsumie to

> auto trochę osłabło.

Na gazie ustalenie emulacji nie ma znaczenia. M znaczenie przy późniejszym przełaczeniu na banzynę.

> Za co wogóle odpowiadają te czasy lambdy?

za poprawne zadawkowanie benzyny po przełączeniu z gazu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.