Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,4 16v problem z cewką

Featured Replies

Napisano

Witam. Niestety wymiana świec zapłonowych nie pomogła zbytnio i samochód nadal ma podobne objawy jak przed wymianą . Objawy to przy lekkim naciskaniu gazu w zakresie obrotów tak miedzy 2tyś a 2,2tyś silnik przerywa (tak jakby coś "przytrzymywało auto nie strzela po prostu przy przyspieszaniu lekka szarpie. Pierwasza diagnoza to świece-wymienione i dlaej to samo. Jest to znacznie bardziej odczuwalne na LPG ,na benzynie chyba też ale znacznie mniej.

Mam w związku z tym pytanie: jak stwierdzic która cewka ma przecicie (zakładając, że to problem z cewką)

Napisano

Podłączyć pod komputer, inna opcja to skombinować sprawną cewkę, kolejno podmieniać i sprawdzać czy efekt ustąpi.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Nie wiem czy podpięcie pod komputer cos do bo nie zapala sie kontrolka silnika (sygnalizująca awarię) więc pewnie nie zapisuje błędów. Zostaje opcja z nową cewka i podmiana kolejno- z tym kupa roboty bo na wolnych obrotach jest OK. Tutaj trzeba zdjąć filte, odkręcić cewkę, zamontować nową , przykręcic filtr i odbyć jazdę próbną ( problem jest większy jak silnik jest nagrzany) i tak (przy najgorszej opcji) 4 razy. Myślałem, że jest prostrzy sposób. A nie mozna jakoś pomierzyć cewki bez demontażu?

Napisano

> Nie wiem czy podpięcie pod komputer cos do bo nie zapala sie kontrolka silnika (sygnalizująca

> awarię) więc pewnie nie zapisuje błędów.

To, że nie zapala się Check nie ma wiele wspólnego z zapisywaniem błędów.

Nie twierdzę, że na pewno zapisuje błędy, ale absolutnie nie łącz zapalania się check'a z zapisywaniem błędów, to jest tak, że jak zapala się check to zapisze błąd, ale w większości przypadków zapisuje błędy bez zapalania check'a.

> A nie mozna

> jakoś pomierzyć cewki bez demontażu?

Przy tym ECU nie da się odczytać wartości. Jedynie miernikiem.

Skąd jesteś?

Pozdrawiam BAS

Napisano

Tak jak Bas pisze podpiac pod kompa i bedzie wszystko jasne.

Jak cewka jest strzelona to nawet pokaze ktora ok.gif

Napisano

Tak jak chłopaki radzą - podpiąć pod komputer.

W pamięci powinien być zarejestrowany błąd niezdetonowanej mieszanki z podaniem cylindra. Check nie będzie świecił.

Napisano

> Mam w związku z tym pytanie: jak stwierdzic która cewka ma przecicie (zakładając, że to problem z

> cewką)

Odłączać i podłączać na pracującym silniku kolejno cewki. Jak trafisz na tę uszkodzoną, to nie będzie różnicy w pracy silnika. Jak odłączysz sprawną, to od razu zauważysz zmianę obrotów. Tak można garażowo to zdiagnozować bez kompa. Przynajmniej ja tak u siebie wyszukałem uszkodzoną. W moim wypadku trzeba było wymienić 1 szt.

Napisano

> Odłączać i podłączać na pracującym silniku kolejno cewki. Jak trafisz na tę uszkodzoną, to nie

> będzie różnicy w pracy silnika. Jak odłączysz sprawną, to od razu zauważysz zmianę obrotów.

> Tak można garażowo to zdiagnozować bez kompa. Przynajmniej ja tak u siebie wyszukałem

> uszkodzoną. W moim wypadku trzeba było wymienić 1 szt.

Tyle, że u Ciebie usterka była permanentna a u niego występuje przy pewnych obrotach.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Tak jak chłopaki radzą - podpiąć pod komputer.

> W pamięci powinien być zarejestrowany błąd niezdetonowanej mieszanki z podaniem cylindra. Check nie

> będzie świecił.

z doświadczenia wiem, że błąd wypadającego zapłonu zapisuje się w pamięci tylko w momencie zapalenie check

Napisano
  • Autor

Na komputer muszę do ASO czy wystarczy uniwersalny interfejs diagnostyczny (taki ma znajomy mechanik)

Napisano

> Na komputer muszę do ASO czy wystarczy uniwersalny interfejs diagnostyczny (taki ma znajomy

> mechanik)

Powinien wystarczyć uniwersalny albo FES, ktoś z kącika z Twoich okolic powinien pomóc.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Komputer nic nie pokazal. Metoda z podmiana kolejnych okazal sie skuteczny druga okazala sie uszkodzona.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.