Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sposób na zamarzające klamki

Featured Replies

Napisano

W zwiazku z tym, ze mnie takze nie ominal problem zamarzajacej klamki od strony kierowcy - postanowilem cos z tym zrobic.....

Rozebranie calych drzwi w celu przeczyszczenia mechanizmow bylo ostatnim rozwiazaniem jakie bralem pod uwage (zwlaszcza teraz screwy.gif ).

Droga kupna nabylem sprezone powietrze w spray'u i bardzo dokladnie przedmuchalem hehe.gif klamke z kazdej strony (oczywiscie w momencie kiedy moglem ja maksymalnie odciagnac).

Jak na razie minusowe temperatury nie sa mi straszne yay.gif

Ciekawy jestem, czy ktos z Was juz probowal tego sposobu ????

Pozdrawiam

Napisano

> Droga kupna nabylem sprezone powietrze w spray'u i bardzo dokladnie

> przedmuchalem klamke z kazdej strony (oczywiscie w momencie

> kiedy moglem ja maksymalnie odciagnac).

> Jak na razie minusowe temperatury nie sa mi straszne

> Ciekawy jestem, czy ktos z Was juz probowal tego sposobu ????

> Pozdrawiam

No patent niezly, tylko po tym przedmuchaniu dobrze byloby przesmarowac jeszcze co sie da (tak mysle). smile.gif

Napisano

> No patent niezly, tylko po tym przedmuchaniu dobrze byloby przesmarowac jeszcze co sie da (tak mysle).

A może Sloven psikał sprężonym powietrzem ze smarem? hehe.gif

Napisano
  • Autor

> A może Sloven psikał sprężonym powietrzem ze smarem?

pad.gif

moze problem lezal wlasnie w jakims kiepskim smarze, ktorym klamki zostaly wypsikane..... niewiem.gif

Pozdr. 270751858-jezyk.gif

Napisano

No bardzo dobry sposób cool.gif i jak najbardziej niekonwencjonalny można powiedzieć. kiedyś sprubuję jak zajdzie taka potrzeba a narazie pośledzę wątek. cfaniak.gifhehe.gif

Napisano

> Jak na razie minusowe temperatury nie sa mi straszne

> Ciekawy jestem, czy ktos z Was juz probowal tego sposobu ????

Ja byłem z tym problemem w ASO.

• Problem jest dobrze znany w FAP.

• Zamarza nie coś bezpośrednio w mechaniźmie zamka czy klamki, tylko cięgna - jesli pod pancerz cięgna dostanie się wilgoć, to klamki nie da się odciągnąć. Wilgoć dostaje się przez klamkę, ale również razem z szybą, pancerze cięgien powinny być w teorii szczelne, w praktyce z tą szczelnością jest różnie zlosnik.gif

• U mnie zamarzło cięgno łaczące mechanizm klamki z zamkiem (zwykle własnie to zamarza, drugie cięgno prowadzące do klamki wewnętrzej również zamarza czasem, ale to rzadszy przypadek).

• Zalecany przez FAP sposób naprawy polega na wstrzyknięciu do zamarzających linek jakiegoś tajemniczego niebieskiego preparatu (podejrzewam jakiś płyn na bazie alkoholu biglaugh.gif).

Zobaczymy czy to pomoże, jak wróci mróz. zlosnik.gif

I na koniec ciekawostka: dostęp do tych linek jest taki sobie - trzeba zdemontować tapicerkę drzwi (czyli najpierw lampkę, panel sterowania szybami, panel z głośnikiem wysokotonowym za lusterkiem, zaślepkę za klamką wewnętrzną, potem poodkręcać śruby i zdjąć cały boczek, odczepiając przy tym cięgno od klamki wewnętrznej), następnie trzeba zdemontować blachę wewnętrzną (czyli porozłączać kabelki, wyjąć szybę, odkręcić wszystkie śrubki i rozłączyć cięgno łączące bolec w drzwiach z zamkiem) i na sam koniec zostaje demontaż bębenka (jeśli to przednie drzwi) i klamki zewnętrznej - potem można już wyjąć mechanizm klamki połączony linką z zamkiem i zająć się usuwaniem wilgoci i smarowaniem, a na koniec skłądaniem tego w odwrotnym porządku. Zajęcie nie jest może jakoś dramatycznie skomplikowane, ale na pewno bardzo pracochłonne. ok.gif I teraz najlepsze: FAP "wycenił" całośc tych prac (rozmontowanie wszystkiego, konserwacja i ponowny montaż całości) na dwadzieścia minut robocizny i za tyle właśnie płaci serwisom autoryzowanym w przypadku gdy te czynności wykonywane są w ramach gwarancji... I jeśli ktoś się kiedyś dziwił, że np. został potraktowany źle w jakimś ASO przy okazji naprawy gwarancyjnej, to na tym przykładzie mniej więcej widać, czemu zawdzięcza się taki stan rzeczy. oslabiony.gif

Napisano

> widać, czemu zawdzięcza się taki stan rzeczy.

Jednym słowem, FAP chce wciskać samochody jak sprzedawca kaset disco polo pod szlabanem na przejeździe kolejowym. Mają w dupie (gdzie ta ikonka ??) dilerów, a co za tym idzie klientów. Chyba powinnismy się cieszyć, że FAP robi łaskę wogóle sprzedając samochody screwy.gif. Bez sensu kupować teraz nowy samochód na gwarancji oslabiony.gif

Napisano

> Bez sensu kupować teraz nowy samochód na gwarancji

W sumie to gwarancja się przydaje czasem - ale gorzej, jak się okaże, że trzeba naprawić coś droższego, bo wtedy FAP może tę gwarancję np. unieważnić. hahaha.gif

Na szczęście przynajmniej drzwi mi przestały zamarzać zlosnik.gif

Napisano

> Na szczęście przynajmniej drzwi mi przestały zamarzać

Dzisiaj była próba generalna, bo o ósmej rano na dworze było -9 stopni, a auto stało pod chmurką przez całą noci wyglądało tak:

im0028461cr.th.jpg

Drzwi otwarły się normalnie, klamka działa bez najmniejszych problemów ok.gif

Tak że jak ktoś ma takie problemy z klamkami, to polecam przesmarowanie cięgna łączącego mechanizm klamki z zamkiem zlosnik.gif, metoda jest skuteczna w stu procentach biglaugh.gif

Napisano

> Dzisiaj była próba generalna, bo o ósmej rano na dworze było -9

> stopni, a auto stało pod chmurką przez całą noci wyglądało tak:

> Drzwi otwarły się normalnie, klamka działa bez najmniejszych

> problemów

> Tak że jak ktoś ma takie problemy z klamkami, to polecam

> przesmarowanie cięgna łączącego mechanizm klamki z zamkiem ,

> metoda jest skuteczna w stu procentach

ja u siebie dzisiaj spryskalem uszczelki siliconem w spray'u, a przy okazji dosyc duzo tego wlalem w klamke...

zobaczymy, czy pomoze biglaugh.gif

Napisano

> ja u siebie dzisiaj spryskalem uszczelki siliconem w spray'u, a przy

> okazji dosyc duzo tego wlalem w klamke...

> zobaczymy, czy pomoze

U mnie zamarzało cięgno wewnątrz drzwi, bo pomiędzy pancerz i linkę dostała się wilgoć - dlatego właśnie smarowanie mechanizmu klamki od zewnątrz, które przeprowadziłem kilkukrotnie za radą jednego z kącikowiczów, nic nie dawało no.gif

Napisano

> U mnie zamarzało cięgno wewnątrz drzwi, bo pomiędzy pancerz i linkę

> dostała się wilgoć - dlatego właśnie smarowanie mechanizmu

> klamki od zewnątrz, które przeprowadziłem kilkukrotnie za radą

> jednego z kącikowiczów, nic nie dawało

u mnie po myjni w klamce zostalo duzo wody frown.gif

przymarzala sama klamka od zewnatrz (od srodka mozna bylo bez problemu otworzyc ok.gif

przed chwila wprowadzalem auto do garazu i... nic nie przymarzlo!!! IThankYou.gif

Napisano

> u mnie po myjni w klamce zostalo duzo wody

> przymarzala sama klamka od zewnatrz (od srodka mozna bylo bez

> problemu otworzyc

U mnie od środka też się dawało otworzyć zlosnik.gif - bo zamarzało cięgno, które łączy klamkę zewnętrzną z zamkiem (to w całości ukryte pod blachą, do której jest zamocowany podnośnik szyby) - cięgno idące od zamka do klamki wewętrznej nie zamarzało. ok.gif Gorzej, że u mnie po otwarciu bywały problemy z zamknięciem rotfl.gif

> przed chwila wprowadzalem auto do garazu i... nic nie przymarzlo!!!

waytogo.gif

Napisano

> U mnie od środka też się dawało otworzyć - bo zamarzało cięgno,

> które łączy klamkę zewnętrzną z zamkiem (to w całości ukryte pod

> blachą, do której jest zamocowany podnośnik szyby) - cięgno

> idące od zamka do klamki wewętrznej nie zamarzało. Gorzej, że u

> mnie po otwarciu bywały problemy z zamknięciem

u mnie po myjni zamarzła klapka wlewu paliwa frown.gif i to akurat się dowiedziałem jak chciałem paliwo wlać rotfl.gif

wróciłem do domu wstawiłem do garazu i sie normalnie otwierała wink.gif

Napisano

> u mnie po myjni zamarzła klapka wlewu paliwa i to akurat się

> dowiedziałem jak chciałem paliwo wlać

> wróciłem do domu wstawiłem do garazu i sie normalnie otwierała

ja mialem podobnie tydzien temu (po feralnym myciu)

tylko... ze ja to zauwazylem przed granica, jak chcialem dotankowac biglaugh.gif

na szczescie jakos mi sie udalo ja otworzyc waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.